Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hemmagjord kattmat och kattgodis – Säkra och hälsosamma alternativ

Som kattägare vill vi alltid det bästa för våra pälsklädda vänner, och det gäller även maten vi ger dem. Många av de kommersiella kattmatprodukterna som finns på marknaden idag kan vara fyllda med tillsatser och onödiga ingredienser som kan påverka din katts hälsa negativt. Att göra din egen hemmagjorda kattmat och kattgodis kan vara ett säkert och hälsosamt alternativ som du kan lita på för att ge din katt rätt näring.

Det finns dock några viktiga saker att ta hänsyn till innan du börjar göra egen mat till din katt! För det första måste du se till att du inte ger katten något livsmedel som är giftigt för den så som lök, kaffe eller russin. I det här sammanhanget är det också viktigt att nämna att det finns många olika rekommendationer, som faktiskt säger emot varandra. Vissa hävdar att katter kan äta rått kött, andra säger att det absolut måste tillagas innan man ger det till sin katt. På den här sidan hittar du kattmat och kattgodis som är både med och utan rått kött.

Varför hemmagjord kattmat och kattgodis är bättre för din katt

Det finns många anledningar till varför du bör överväga att göra din egen kattmat och kattgodis. Här är några av de främsta fördelarna:

Kontroll över ingredienserna

Genom att göra din egen kattmat och kattgodis kan du ha fullständig kontroll över ingredienserna som du ger din katt. Detta kan vara särskilt viktigt om din katt lider av någon hälsoproblem eller allergier.

Inga onödiga tillsatser

Kommersiella kattmatprodukter kan ofta innehålla en mängd olika onödiga tillsatser, såsom färgämnen, konserveringsmedel och smakförstärkare. Genom att göra din egen kattmat och kattgodis kan du undvika dessa tillsatser och ge din katt en mer naturlig kost.

Ekonomiskt fördelaktigt

Att göra din egen kattmat och kattgodis kan vara en kostnadseffektiv lösning på lång sikt, särskilt om du har flera katter eller om din katt har en speciell kost.

Färsk mat

Genom att göra din egen kattmat och kattgodis kan du vara säker på att maten är färsk och inte har legat på en hylla i månader.

Hemmagjord kattmat och kattgodis – Säkra och hälsosamma alternativ

Här är några säkra och hälsosamma alternativ för hemmagjord kattmat och kattgodis:

Hemmagjord Kattmat

Kattmat av Rå Kyckling

Ingredienser:

 • 500 g rå kyckling
 • 2 dl kokt ris
 • 1 dl blandade grönsaker (morötter, broccoli, grönkål)
 • 1 ägg
 • 1 dl kattmynta

Tillagning:

 1. Koka riset enligt anvisningarna på paketet.
 2. Hacka grönsakerna fint och blanda dem med riset.
 3. Tillsätt rå kyckling i bitar och blanda väl.
 4. Lägg i ägget och kattmyntan och blanda igen.
 5. Servera till din katt.

Lax och Rismat

Ingredienser:

 • 200 g färsk laxfilé
 • 1 dl kokt ris
 • 1 dl tärnad squash
 • 1 dl tärnad zucchini
 • 1 dl tärnad sötpotatis
 • 1 dl hackad persilja
 • 1 msk olivolja

Tillagning:

 1. Skär laxen i små bitar och stek den i olivolja tills den är genomstekt.
 2. Koka riset enligt anvisningarna på paketet.
 3. Tillsätt squash, zucchini och sötpotatis i en kastrull med vatten och koka tills de är mjuka.
 4. Blanda ihop lax, ris, grönsaker och persilja i en skål och servera till din katt.

Hemmagjort Kattgodis

Kattgodis av Tonfisk

Ingredienser:

 • 1 burk tonfisk i vatten
 • 1 ägg
 • 1 dl havregryn
 • 1 dl vetemjöl

Tillagning:

 1. Värm upp ugnen till 180 grader.
 2. Häll av vattnet från tonfisken och mixa den tillsammans med ägget i en matberedare.
 3. Tillsätt havregryn och vetemjöl och blanda tills det blir en jämn smet.
 4. Forma små bollar av smeten och lägg dem på en bakplåtspapper på en plåt.
 5. Grädda i ugnen i cirka 10 minuter tills de är gyllenbruna och fasta.
 6. Låt svalna och servera till din katt.

Kattgodis av Kyckling

Ingredienser:

 • 1 burk kokt kyckling
 • 1 ägg
 • 1 dl rismjöl
 • 1 dl vetemjöl

Tillagning:

 1. Värm upp ugnen till 180 grader.
 2. Mixa den kokta kycklingen tillsammans med ägget i en matberedare.
 3. Tillsätt rismjöl och vetemjöl och blanda tills det blir en jämn smet.
 4. Forma små bollar av smeten och lägg dem på en bakplåtspapper på en plåt.
 5. Grädda i ugnen i cirka 10 minuter tills de är gyllenbruna och fasta.
 6. Låt svalna och servera till din katt.

Vad kan inte katter äta?

Katter är köttätare och deras matsmältningssystem är inte anpassat för att hantera vissa typer av föda. Här är några exempel på livsmedel som är skadliga för katter och som de bör undvika:

 1. Lök och vitlök – Dessa kan orsaka anemi hos katter på grund av att de innehåller ämnen som bryter ner katters röda blodkroppar.
 2. Choklad – Innehåller teobromin, som är giftigt för katter och kan leda till hjärtproblem, kramper och till och med död.
 3. Koffein – Koffein finns i kaffe, te och vissa läskedrycker. Det kan orsaka snabb hjärtfrekvens, hyperaktivitet, kramper och förgiftning hos katter.
 4. Alkohol – Katter tål inte alkohol och även små mängder kan leda till förgiftning, leverskador och neurologiska problem.
 5. Drakfrukt – Kan orsaka magbesvär och diarré hos katter.
 6. Nötter, speciellt macadamianötter – Dessa nötter är giftiga för katter och kan orsaka svaghet, uppkastningar, feber och muskelsmärtor.
 7. Druvor och russin – Kan orsaka akut njursvikt hos katter, även i små mängder.
 8. Avokado – Innehåller persin, som är giftigt för katter och kan leda till andningssvårigheter, vätskeansamling i bröstet, hjärtproblem och död.
 9. Mjölk och mejeriprodukter – Många katter är laktosintoleranta och kan få magbesvär om de äter mjölkprodukter.
 10. Xylitol – Undvik livsmedel sötade med xylitol. Hos katter ger xylitol en ökad frisättning av insulin. Det kan leda till allvarlig blodsockersänkning och även påverka levern.

Om du är osäker på om ett visst livsmedel är säkert för din katt, är det bäst att kontakta en veterinär för råd.

Kan katter äta rått kött, fisk och ägg?

Ja, katter är naturliga köttätare och deras kroppar är anpassade för att hantera rått kött, fisk och ägg. Faktum är att dessa livsmedel är en viktig del av en katts naturliga diet och kan tillhandahålla många av de näringsämnen som katter behöver för att bibehålla en god hälsa. Katter kan äta rå fisk, ägg och kött, men det är viktigt att vara försiktig. Råa animaliska produkter kan innehålla bakterier och parasiter som kan orsaka sjukdom hos katter, såsom salmonella och E. coli. Rå fisk kan också leda till en tiaminbrist (vitamin B1), vilket kan orsaka neurologiska problem och kramper.

Ägg är också en bra källa till protein för katter och kan ges som en del av deras kost. Det är dock viktigt att se till att äggen är tillagade eller kokta eftersom råa ägg kan innehålla bakterier som kan orsaka matsmältningsproblem eller sjukdomar hos katter.

Om du ändå vill ge din katt råa animaliska produkter är det viktigt att hantera och förvara dem på rätt sätt för att minimera risken för bakterietillväxt och förorening. Det är också rekommenderat att blanda råa ingredienser med en balanserad kost för att säkerställa att din katt får alla nödvändiga näringsämnen.

När det gäller rått kött är det viktigt att se till att det är färskt och av hög kvalitet för att minska risken för sjukdomar och infektioner. Det är inte rekommenderat att ge din katt rå köttfärs eftersom det kan innehålla bakterier som kan orsaka sjukdomar hos katter. Tillagad köttfärs kan dock vara en del av en balanserad kost för din katt. Om du väljer att ge din katt köttfärs är det viktigt att se till att den är tillagad ordentligt och att den inte innehåller kryddor eller andra tillsatser som kan vara skadliga för din katt. Det är också viktigt att se till att köttet är av hög kvalitet och inte har varit lagrat för länge, eftersom detta kan öka risken för bakterier och andra skadliga ämnen.

Rå fisk kan också vara en del av en katts kost, men det är viktigt att se till att fisken är fri från ben och att den inte är för fet eftersom detta kan leda till matsmältningsproblem.

Det är dock viktigt att komma ihåg att katter är individuella och att deras kostbehov kan variera beroende på faktorer som ålder, hälsa och livsstil. Det är alltid bäst att rådfråga en veterinär eller en kattexpert när det gäller att utforma en balanserad och lämplig kost för din katt.

Hemmagjord Kattmat och Kattgodis – Vanliga Frågor och Svar

Här är några vanliga frågor och svar om hemmagjord kattmat och kattgodis:

Är hemmagjord kattmat och kattgodis hälsosamt för min katt? Ja, hemmagjord kattmat och kattgodis kan vara mycket hälsosamt för din katt, särskilt om du använder näringsrika ingredienser.

Vilka ingredienser ska jag undvika när jag gör hemmagjord kattmat och kattgodis? Undvik att använda lök, vitlök, choklad och alkohol, då dessa kan vara giftiga för katter.

Kan jag lagra hemmagjord kattmat och kattgodis i kylen eller frysen? Ja, du kan lagra hemmagjord kattmat och kattgodis i kylskåp i upp till tre dagar eller i frysen i upp till tre månader. Se till att förvara maten i lufttäta behållare för att behålla dess färskhet.

Hur mycket hemmagjord kattmat och kattgodis ska jag ge min katt? Mängden kattmat och kattgodis som du ger din katt beror på dess ålder, vikt och aktivitetsnivå. Generellt bör katter äta cirka 20-30 gram kattmat per kilo kroppsvikt per dag.

Kan jag ge min katt enbart hemmagjord kattmat och kattgodis? Ja, det är möjligt att ge din katt enbart hemmagjord kattmat och kattgodis. Se till att maten innehåller alla de näringsämnen som din katt behöver, såsom protein, fett, vitaminer och mineraler.

Hur vet jag att min kattmat och kattgodis är näringsrik? Se till att använda högkvalitativa och näringsrika ingredienser i din kattmat och kattgodis. Om du är osäker på om din katt får tillräckligt med näringsämnen, rådgör med en veterinär.

Vad ska jag göra om min katt inte vill äta min hemmagjorda kattmat eller kattgodis? Om din katt inte vill äta din hemmagjorda kattmat eller kattgodis kan du prova att lägga till några nya ingredienser eller smaker. Om din katt fortfarande inte vill äta det, kontakta din veterinär för råd.

Slutsats

Att göra din egen hemmagjorda kattmat och kattgodis kan vara ett hälsosamt och säkert alternativ för din katt. Genom att använda näringsrika ingredienser och undvika tillsatser kan du ge din katt den näring den behöver. Se till att tala med din veterinär om du har frågor eller funderingar kring din katts kost.

Hemmagjord kattmat och kattgodis är ett utmärkt sätt att ge din katt en naturlig kost som är fri från onödiga tillsatser och fyllning. Försök att variera ingredienserna och smakerna för att ge din katt en mångsidig kost. Kom ihåg att alltid ha koll på din katts hälsa och om du märker några problem, kontakta en veterinär.

Tips på fortsatt läsning

Farligt för katter att äta

Hemmagjord kattmat och kattgodis – Säkra och hälsosamma alternativ
Rulla till toppen