Om du inte har upptäckt och provat på att grodda är det kanske dags nu för groddar är rena energikicken. De där små fröna innehåller mer än man tror och det bara ligger där och väntar på rätt tillfälle att få bli en vacker planta. Inte är det speciellt svårt heller att grodda när du väl sätter igång. Det är bara några saker du behöver ha koll på innan du börjar och det ska jag förklara för dig här.
Vad är då skott och groddar för något?
När ett frö börjar gro så bildas det skott, ja det som vi även kallar för groddar. Groddar är det där första stadiet innan den utvecklas vidare och blir en planta. Och som alla nog förstår så behöver en planta mycket näring och energi för att kunna utvecklas, näring som är lika nyttigt för oss förstås.
För att få frön, bönor eller linser att börja gro behövs egentligen inget mer än vatten. Bäst gror det i rumstemperatur. Så snart fröet blivit fuktigt börjar det hända saker och oftast ser du ett resultat redan efter några dagar eller åtminstone inom en vecka. Hur lång tid det tar är olika beroende på sort.
Det är nyttigt att äta groddar
Det är inte bara enkelt att grodda, det är väldigt nyttigt också. Fördelen med att grodda är att näringsvärdet både ökar och det blir lättare för kroppen att ta till sig och ta upp näringsinnehållet. Framför allt så är det E-, C- och B-vitamin som ökar och den för kvinnor viktiga folsyran kan öka så mycket som 600 procent.
Groddarna innehåller också mycket enzymer som underlättar matsmältningen precis som alla råa livsmedel gör. Skillnaden är den att hos groddarna ökar det extra mycket så det finns all anledning att ge din kropp en dos.
En fördel med att grodda böner och linser är faktiskt att ämnena som skapar gaser och magproblem hos baljväxter minskar betydligt.
Det smakar gott också
Om du inte provat groddar tidigare kommer du snart upptäcka hur gott det är. De kan med fördel ätas råa på en ost- och skinksmörgås eller varför inte lägga dem direkt i salladen. Brukar du göra smoothies kan du prova att slänga ner en näve groddar i den.
Groddar passar förstås även att använda till uppvärmd mat så som wok eller i soppa. Du kan också prova att fräsa dem i olja och vitlök som tillbehör till kött, kyckling eller fisk för att få en ny smakupplevelse. Precis som du kan koka bönor och linser som de är så kan du koka dem efter att de blivit groddar. Se bara till att inte koka för länge så blir det fina som tillbehör på tallriken.
Billigt och nyttigt
Egentligen finns det väl mest bara fördelar med att grodda för det är inte bara nyttiga, det är billigt också. På bara några dagar har du fått dina frön, bönor och linser att bli groddar och genast har du så mycket mer mat att lägga på tallriken. Vill du ha fler tips om billig mat kan du hitta det här.
Vad kan man grodda?
Exempel på vad du kan grodda är alfalfa, bovete, råg, sesamfrön, ärtor, linser, kikärtor och alla olika sorters bönor. Ta en titt i skafferiet så kommer du säkert hitta flera olika frön och bönor som kan börja groddas redan idag.
Adzuki – bönan innehåller mycket fibrer, kalcium och järn. Adzukigroddarna passar bra att steka eller woka. Lägg bönan i blöt minst 12 timmar innan du lägger den för groddning
Alfalafa – det vanligaste fröet som vi groddar. En matsked frön kommer ge ca 5 dl färdiga groddar. Alfalfafröet ger små tunna och krispiga groddar. Den här grodden brukar inte tillagas, utan serveras som den är. Dock kan du med fördel använda den i en smoothie. Alfalafafrön bör du blötlägga i minst 6 timmar, gärna längre.
Bovete – är lätt att odla. Det tar bara ett dygn innan du ser de första groddarna. När du tänker grodda bovete är det bra om du sköljer fröna en stund i hett vatten för att få bort ett ämne som heter Fagopyrin, som kan irritera huden. Bovetegroddar kan du använda råa, blanda i när du bakar bröd, rosta eller blanda i din smoothie. Blötlägg bovete i minst 8 timmar, gärna längre.
Gula ärtor – helt vanliga gula ärtor är jättegoda att grodda. Ärtgroddar smaka ärtor en lite nötig, söt smak. Ärtgroddar är nog godast om man tillagar dem. Du kan till exempel använda dem för att göra falaflar eller för att mixa till en hummus. När du ska grodda gula ärtor bör du låta dem ligga i blöt ett dygn. Att få färdiga groddar tar nästan två veckor.
Kikärtor – kikärtsgrodden är lite nötig i smaken. Men den är inte så god att äta direkt, utan du bör koka dem 10-15 minuter innan du äter dem. Lägg kikärtorna i blöt i ca 12 timmar. Det tar 3-5 dagar innan kikärtsgroddar är klara.
Linser – Linser av alla sorter går utmärkt att grodda. Det går dessutom väldigt snabbt att grodda linser. En dl linser kommer ge ca 8 dl färdiga groddar. När du väljer linser, se till att de är hela! När man köper röda linser har de ofta blivit delade innan. Linsgroddar kan du använda i en sallad, mixa och använda för att göra vegobiffar eller blanda i soppan. När du ska grodda linser bör du blötlägga dem ca 10 timmar, sedan tar det ca 2-4 dagar innan det växer ut groddar på linserna. Linser finns i många färger.
Mungbönor – mungbönsgroddar är enkla att odla. Groddarna kan du slänga i en wok eller blanda ner i en sallad. Blötlägg bönorna i minst 12 timmar innan du lägger dem för groddning. Efter ca 2 dygn passar de bra för woken. Men väntar du lite längre så går de bra att lägga även i en sallad.
Quinoa – vit quinoa är lättast att grodda. Men det finns även röda, svarta och gula. Quinoa har en svagt nötig, lite besk smak. Groddad Quinoa kan användas som den är i en sallad eller så steker du upp den med lite grönsaker. Blötlägg den i minst 6 timmar innan du lägger den för groddning. Det brukar ta 1-2 dygn innan du ser groddarna.
Rädisgroddar – Groddarna har smak av rädisa och passar i både sallader och på smörgåsen. Blötlägg frön i ca 3 timmar. Groddarna är färdiga efter 4-5 dygn.
Rödbetsgroddar – den kanske vackraste grodden är rödbetsgrodden. De sätter färg på den tråkigaste salladen! Smaken är ungefär som alfalfagroddarna, men lite jordigare. Blötlägg fröna i ljummet vatten 2 timmar. Groddningen tar mellan tre och sex dagar.
Sesamfrön – groddade sesamfrön har en aning besk smak och passar bäst i en wok eller kanske en risotto. Men det går även att använda dem i en sallad. Vill du grodda sesamfrön välj helst oskalade eller svarta frön. Blötlägg fröet i ca 5 timmar. Sedan tar det 1-2 dagar innan du ser groddarna.
Sojabönsgroddar – sojabönsgroddar ska inte ätas råa utan kokas i 5-10 minuter. Blötlägg bönorna över natten. Det tar 4-5 dagar innan groddarna är klara.
Solfrosfrögroddar – använd groddarna i sallader. Blötlägg fröna i 5 timmar. Groddarna är klara efter ett dygn.
Så här groddar du
När du väl bestämt dig för vad du vill prova på att grodda är det bra om du första gången inte tar för mycket. Tänk på att de kommer att växa och ta betydligt mer plats.
Börja med att skölja noga. Du kan till exempel lägga dem i en bunke, fylla upp med vatten och skölja under rinnande vatten medan du rör om i bunken. Ta fram en sil och låt dem rinna av emellanåt medan du ser till att vattnet byts ut helt. När du sköljt dem ska de ligga i blöt flera timmar. För stora frön, linser och bönor beräknar du 10 timmar och för de mindre 5 timmar.
Utrustning som du behöver
När de legat i blöt några timmar är det dags att hälla av vattnet och lägga dem i en burk som du täcker med gasväv eller nylonstrumpa. Använd ett gummiband för att spänna upp som ett lock.
En enkel groddburk i glas är både billig och behändig. Den får enkelt plats i ett mörkt skåp eller på diskbänken och låter dig grodda en sak i taget. Med tanke på hur fort du groddar så kommer du snart ha den första omgången klar och kan sätta nästa.
Nu är det dags för groddarna att gro
Det är nu dags att komma igång att grodda och då är det viktigt att du kommer ihåg att skölja dem samt låta dem rinna av ordentligt tre gånger om dagen. Låt burken, eller vad du nu har valt att grodda i, stå mörkt tills någon av de sista dagarna då de gärna kan stå i fönstret och utveckla fina gröna blad.
När groddarna är färdiga förvarar du dem i kylskåpet där de klarar sig i upp till en vecka. Är du osäker på om de är okej luktar du på dem. Tänk på att groddar från sojabönor och kikärtor alltid bör tillagas (kokas) innan du äter dem. De innehåller annars ett ämne som förhindrar att kroppen tar upp protein. Små barn, gravida och äldre personer med nedsatt immunförsvar bör undvika alla råa groddar. Det har visat sig vid några tillfällen att råa groddar kan innehålla E.coli- och salmonellabakterier men dessa försvinner vid uppvärmning.
Lycka till med din groddning!
Relaterade frågor
Hur kan man minska matkostnaderna? Det finns ofta mycket man kan göra för att påverka matkostnaderna. I mån av tid och ork kan du till exempel laga mat från grunden, baka eget bröd, välja mer vegetariska produkter och mat efter säsong. Fler tips om hur du kan minska matkostnaderna hittar du här.
Kan man grodda ärtor? Det går att grodda ärtor. Men min erfarenhet är att de har väldigt långa groddar och tar lång tid att grodda. Det är därför stor risk att man skadar groddarna eftersom man måste skölja och vända groddburken många gånger. Det är faktiskt smidigare och enklare att odla ärtorna i jord och klippa av skotten efter hand som de dyker upp.