Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Göra egen korv

Gillar du korv? Att göra egen korv är faktiskt snäppet godare! Men hur gör man egen korv egentligen?

För att göra korv behöver du kött med rätt fetthalt, kryddor, någon form av vätska, en köttkvarn med krovtratt och fjälster. Köttet mal du och blandar sedan med kryddor och vätska. Sedan stoppar du korven. Tillaga korven till den får en innetemperatur på 72 grader.

Men låt mig berätta mer i detalj!

Välj rätt kött när du gör egen korv

Till att börja med behöver du förstås ett kött att mala. Optimalt är att köttet består till ca 20% -30% av fett. Vill du använda griskött så går det bra med t.ex. fläskkarré. Men det går också bra att välja fläsksida.

Smaksättning av korven

Den ska sedan smaksättas med lite kryddor. Det kan t.ex. vara salt, fänkål, vin, tapoka, vitlök, timjan, lökpulver, ramslök, mejram, oregano, vitpeppar, rosmarin, senapsfrö, purjo, chipottel, citron, kanel, 1 tsk chiliflakes , salvia, muskot, kummin, cayennepeppar, 1 tsk svartpeppar, 2 tsk paprikapulver, ingefära, paprika, franska kryddor eller sambalolek.

Utrustning du behöver när du gör din egen korv

Sedan behöver du en köttkvarn. Köttkvarnen behöver ha ett korvhorn, eller korvtratt som den också kallas.

En elektrisk köttkvarn är förstås det allra enklaste när du vill göra korv.

Vill man inte investera så mycket pengar kan man förstås även använda en manuell köttkvarn.

Du behöver även ha fjälster, alltså tarmar, att stoppa korvmassan i.

Förveredelser för korvstoppning

Köttet bör vara kallt eller fruset när det mals annars kommer köttsaften att pressas ut ur köttet. Köttkvarnen ska även frysas i minst tre timmar innan.

För att göra korvar behöver man fjälster. Det köper man i mataffären. Ofta är de saltade. Det första du behöver göra är att blötlägga dem för att salta ur dem. (minst tre timmar) De måste också sköljas igenom. Det finns både lamm och grisfjälster att välja mellan. Skillnaden på dem är hur tjock korven blir. Grisfjälster ger tjockare korvar och lammfjälstren en smalare.

Gör din egen korv

Mal köttet en gång, eller fler om du vill ha en finare färs. Skär köttet i bitar och använd olika skivor på köttkvarnen beroende på hur grovmalen färs du vill ha. Knåda sedan färsen, blanda i kryddorna. Arbeta ihop till en jämn smet. Blanda korvsmeten väl med kryddor och tillsätt vätska (t.ex. ljummet vatten eller rött vin).

För att stoppa korven, byt ut malningsskivan på köttkvarnen mot ett korvhorn och trä på fjälstret. Kör korvsmeten genom kvarnen igen, fyll fjälstret lagom hårt för att undvika sprickor. Det är enklare om ni är två – en mal och en stoppar.

Du börjar med att köra ut en enda lång korv som kanske blir flera meter lång. När den är fylld gör du mindre korvar av den. Det gör man genom att snurra korvarna i lagom längd.

När du ska binda korven börjar du med att jämna till korvsmeten i korven, så att den blir jämtjock.

Korven förvaras sedan i kylskåp och klarar sig i ca tre dagar innan den tillagas. Sedan ska den frysas.

Tillagning av korven

Tillaga korven genom att grilla, steka eller koka den. Stek eller grilla korven till dan har en innertemperatur på ca 72 grader. Eftersom korven är rå är det viktigt att den blir väl genomstekt.

Vill du tillaga korven i ugn sätter du den på 150 grader och låter korvarna stekas ca 10 minuter på varje sida. Men tunna korvar går snabbare än tjocka.

Servera den gärna tillsammans med en kall öl och goda tillbehör.

Kurs i att göra korv

Vill du lära dig göra korvar finns det faktiskt en kurs för det. Du får lära dig göra god korvar från grunden av en riktigt korvproffs. Efter kursen kommer du kunna laga riktig korv själv. Korven är förstås baserad på riktiga råvaror. Det är ju trevligt att slippa alla e-nummer! Läs mer om korvkursen

Förutom att slippa e-numren så blir korven väldigt god. Du får också med dig korven hem för att bjuda familjen.

Du får laga egen korv med lite olika kryddningar så som chorizo, bratwurst, vitsalsicca osv.

Du får också med dig lite olika recept hem från kursen, så att du kan fortstätta laga välsmakande korv.

Kokböcker

Korv: Den godaste korven stoppar du själv

Lär dig att stoppa korv med fokus på hygien och temperatur. Boken innehåller recept på salsiccia, chorizo och ölkorv, samt instruktioner för att göra egna korvbröd och senap. Vackra bilder inspirerar till matlagning!

Taylors & Jones Korvbok

40 korvrecept, inklusive Italian Style Pork och Lamb Merguez, samt middagsrätter och tillbehör. Här får du lära dig allt om smaksättning, förvaring och tillverkning av korvar hemma, blandat med personliga anekdoter. Utsedd till Årets Speciallitteratur Råvara 2013.

Glöm den gamla trista falukorven! Här finns snabbfixade tilltugg till drinken och goda middagar. Även falukorven kommer i ny tappning.

Gott Om Korv av Caroline Hofberg kan konsten att lyfta en trist korvmiddag till gastronomiska höjder med små enkla trix. En kokbok för både nybörjare i köket och mer vana kockar.

Tillagning av varmkorv

För den som inte vill göra korven själv finns det ju färdig varmkorv att köpa i butiken också. Stek, grilla eller koka korven. Om du inte har gjort korven själv eller valt färskkorv så är korven redan färdiglagad. Det innebär att den egentligen är färdiglagad. Men den brukar ändå vara godast att servera varm.

Så här grillar du korv

Grilla korvarna på svag värme och snurra dem ofta på grillen, så att de får lite färg på alla sidor och inte blir brända. På en gasolgrill med låg värme tar det ca 8 minuter att få korven genomvarm.

Så här steker du korvar

Stek korven i lite smör på medelvärme så att korven först får lite färg. Vänd korven då och då så att den får färg runt om. När den fått färg sänker du temperaturen och kör den i ungefär tio minuter till. Korven ska inte brännas, utan bara bli genomvarm.

För snyggast resultat när du steker korvarna bör du använda en grillpanna

Så här kokar man korv

Koka upp vatten och lägg korven i grytan. Dra sedan grytan åt sidan och låt den stå i ungefär tio minuter. Låter du korven ligga i vattnet när det kokar är det lätt hänt att korven spricker.

Rökt korv

Om du gör korvar kan en elrök vara en värd investering. En elrök ger fantastisk smak och kan användas inomhus eftersom den inte ryker.

Rök din hemgjorda korv för att lyfta smaken till nya höjder! Denna elrök är perfekt för hobbybruk och ger en delikatess som både familj och gäster kommer att uppskatta.

Fördelarna med elrök är att den inte osar och drivs med el, vilket gör den enkel att hantera. Perfekt för matälskaren som vill ta sin korvtillverkning till nästa nivå!

Tillbehör till varmkorven

I Sverige finns varmkorv överallt – från livsmedelsbutiker och gatukök till varuhus som Ikea och Biltema. För att verkligen njuta av korven serveras den ofta med klassiska tillbehör som senap, ketchup, bröd, rostad lök, bostongurka, gurkmajonäs, mos, pommes frites och surkål.

För en lyxigare upplevelse kan du addera räksallad, potatissallad med kapris och rödlök, coleslaw eller till och med ett glas rött vin.

Olika sorters korvbröd

Idag behöver du inte längre välja det tråkiga vita brödet till korven. Det finns även korvbröd bakade på surdeg, briochkorvbröd och grova korvbröd att välja mellan.

Emulsionskorvar och färskkorvar

De korvar vi köper i butiken idag: falukorv, frukostkorv, prinskorv, wienerkorvar, chorizo osv kallas för emulsionskorvar. De innebär att de har värmebehandlats efter att de tillverkats. De är alltså redan tillagade när vi köper dem i affären. Allt du behöver göra med dem är att värma den innan du äter.

Det finns också färskkorv, som inte är tillagad. Utan måste genomstekas innan man äter den.

Olika korvsorter

Wienerkorv är en namnskyddad, smala korvar främst gjord av grisfläsk, och ska innehålla minst 40% kött och max 23% fett. Ursprungligen döpt till Frankfurter efter staden Frankfurt, är den nu mer känd som Wienerwurst.

Chorizo är en kryddstark, varmrökt korv med paprika, vitlök och cayennepeppar, vilket ger den dess röda färg. Den finns även i en grön variant smaksatt med koriander och chili.

Falukorv är också namnskyddad och måste innehålla minst 45% kött. Den serveras ofta med potatis, makaroner eller i stroganoff.

Prinskorv är en kortare version av wienerkorven.

Göra egen korv
Rulla till toppen