Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur vet man om maten har blivit dålig?

Hur kan man veta om maten har blivit dålig och förstörd av bakterier? Nu för tiden räknas varje krona! Du vill äta god, hälsosam och välsmakande mat. Men du vill heller inte slösa och kasta bort rester i onödan. De flesta av oss är väldigt upptagna och stoppar in överbliven mat i kylskåpet och frysen, men funderar förr eller senare på om maten fortfarande går att äta eller om den hunnit bli förstörd? Hur vet man om maten är full av bakterier och man kommer bli sjuk om man äter den?

Hur vet man om maten har blivit dålig?

Tekniskt set kan mat bli förstörd på två sätt: matförstörande mikroorganismer och matpatogener.

De matförstörande mikroorganismerna kan vara jästsvamp, mögel, eller svampar. Dessa mikroskopiska djur livnär sig på samma mat som oss. De lever och växer till på vår mat. Vi har genom tiderna utvecklat ett sinne för att upptäcka om maten är förstörd. Om maten är angripen kan vi känna det på lukten, se det, känna det på smaken och upptäcka det genom beröring. Lukten av sur mjölk är till exmempel ett tecken på att bakterier har varit i farten. När du ser små blå fläckar på matrenserna, frukten eller brödet är maten förstörd av mögel och jästsvamp.

Ibland smakar brödet som smuts när man biter i det. I det fallet upptäcker du möglet med tungan redan innan det nått det synliga stadiet. Om mat luktar ruttet är det troligen på grund av matförstörande bakterier. När mat luktar svavel betyder det att ett protein förmultnar.

Men maten kan även ändra utseende när den blir dålig. Om man känner på maten kan den kännas lite slemmig i jämförelse med när den var färsk.

Den goda nyheten är matförstörande organismer som mögel kan få det att vända sig i magen på dig, men de brukar inte göra dig sjuk. Kroppen är designad för att upptäcka om något är fel, och vi spottar bara ut maten och kastar bort den. Vanligtvis får vi inte några problem med matförstörande microorganismer.

Matpatogener kan å andra sidan göra människor mycket sjuka. Matpatogener inkluderar bakterier, men också virus och parsiter. Matpatogener leder ofta till matförgiftning. Så att slänga ut mat du misstänker kan ha blivit dålig är ett bra sätt att undvika dem. Matpatogenerna, som E. Coli-bakterier är extra luriga eftersom de inte kan ses eller kännas på varken smak eller lukt.

Moderna rutiner för att hantera livsmedel har kommit lång. Vår mat kommer ofta i slutna förpackningar som har steriliserats på fabriken. Färska frukter och grönsaker bör alltid tvättas innan man äter dem. Kött ska vara väl tillaggat. Låt inte varm mat stå ute i rumstemperatur för länge. Tänk också på att förhindra korskontaminering och använd inte samma kniv att skära grönsaker med som du använde till det råa köttet innan.

Om man vill kan man också märka upp sina matrester för att komma ihåg hur länge man har haft dem i kylen.

Tänk också på hur länge en produkt stått öppnad i kylen. En öppnad burk med t.ex. kvarg, eller keso brukar hålla en vecka i kylen.

FAT TOM

Det har utvecklats en akronym för att hjälpa oss att minnas grunderna i säker livsmedelshantering. Den här minnesregeln är visserligen på engelska, men jag tycker den är så bra så jag tänkte ändå berätta om den här. FAT TOM, står för Food (mat), Acidity (syra), Time (tid), Temperature (temperatur), Oxygen (syre), and Moisture (fukt). 

Food: Mat äts av matförstörande bakterier, precis som vi äter mat.

Acidity: Syrlighet, allt inlagt är i en mycket sur miljö har högre hållbarhet. Mat med låg ph-halt som ketchup behöver inte förvaras i kylskåp.

Time: Tid, bakterier växer snabbt på många livsmedel om inte temperaturen är under 4 grader eller över 60 grader.

Temperature: Temperatur, många livsmedel som till exempel kött måste tillagas till en viss temperatur för att vara säkra att äta. I allmänhet kommer mat som når 75 grader inuti i 30 sekunder att vara fritt från bakterier.

Oxygen: Syre, bakterier behöver syre för att överleva. Mat som tillagats kan förvaras i burkar, förseglade behållare, kylskåp, vaccumförpackas, etc. för att hålla längre.

Moisture: Fukt, livsmedel som kan förvaras torrt håller längre. Ett exempel på detta är beef jerky, som är torkat nötkött. Ju högre vattenhalt ett livsmedel har, desto större risk är det att det blir förstört.

En enkel minnesregel för att hantera livsmedel är Rengör, Separera, Koka och Kyl.

Andra säkerhetstips inkluderar termometer för att kontrollera matlagningstemperatur och kyl, för att se till att de håller rätt temperatur. Se upp för kylskåp som inte är tillräckligt kalla. Värm allid matrester till 75 grader innan du serverar dem.

Så hur vet man om maten har hunnit blli dålig? Det enklaste sättet att ta reda på om maten innehållere bakterier är att lita på dina sinnen: sniffa och titta på maten. Känn sedan på den och om allt verkar vara ok kan du våga dig på att smaka på den. Men för att vara helt säker, kom ihåg FAT TOM och rengör även kylskåpet regelbundet.

Relaterade inlägg

Hur vet man om maten har blivit dålig?
Rulla till toppen