Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Föröka Filodendron

Att föröka filodendron: Metoder som alla växtälskare borde känna till

Växter ger är vackra och tillför något till varje utrymme. De gör att rummet ser mer ombonat och unikt ut, oavsett vart du placerar växterna. Dessutom tilltalar levande växter våra sinnen och gör oss lugnare. Växterna är vackra att se på och det känns skönt att ta på dem. Några av dem har dofter som kan lindra vår stress och lugna våra trötta kroppar. Detta är bara några av anledningarna till att måna människor älskar inomhusväxter. Det finns allt från höga pelarformade växter som vi använder för att rama in korritorer, till ormbunkar och små växter som vi sätter i krukor och placerar på bord, bänkar och i fönster. Utbudet av växter är brett och alla växter är vackra på sitt sätt, men en väldigt populär växt är Filodenron.

Filodendron är egentligen ett släkte av växter som inkluderar hundratals olika arter. Det är väldigt vanliga att använda för inredning. Även om växterna har små variationer har de fortvarande stora likheter med varandra. Kanske är du intresserad av att föröka dem och sprida dem? Om du är en av dem som älskar växter och vill lära dig mer om hur du kan göra för att föröka dina filodendorn har du kommit till rätt ställe. I den här artikeln tänkte jag berätta mer om hur man kan föröka de här vackra växterna.

Hur förökar man Filodendron?

Om du inte har så stor budget att handla växter för, men ändå vill ha många av dem i hemmet så kan du helt enkelt föröka dina filodendron. Det är faktiskt ganska enkelt att föröka filodendron genom frön, sticklingaroch växtdelning. Men låt mig berätta mer om de olika metoderna!

Frön

Föredrar du att göra saker på traditionellt vis, då är frösådd säkert det du först tänker på. Det är jättebra, men problemet här är att det längre tid än övriga alternativ. Men om du ändå vill plantera filodendron som frön behöver du frön (förstås), en kruka, plastskydd, bra jord (väldrenerad och näringsrik). Även om det inte finns någon speciell standard eller minsta storlek på krukan är det ändå bra om den är minst 15 cm i diameter. Men oavsett hur stor kruka du använder måste fröna planteras med 5-7 cm mellanrum. De bör också vara ca 1 cm ner i jorden.

När du planterat fröna behöver du täcka krukan med plast. Vanlig plastfolie brukar vara bra eftrsom den är lätt att ta bort när man ska vattna eller lufta krukan. För att fröna ska gro så fort som möjligt behöver du se till att jorden hela tiden är fuktig och temperaturen bör vara mellan 20-23 grader.

Sedan gäller det att ha tålamod. Du kan behöva vänta ca åtta veckor innan du ser att något händer i krukan. Men när plantorna har växt till sig lite och blivit starkare kan du sätta över dem i varsin kruka. Filodendron behöver mycket solljus, så ställ krukan så ljust som möjligt i hemmet.

Sticklingar

Detta är kanske det enklaste sättet om du vill föröka en filodendron. När det gäller sticklingar har du två olika valmöjligheter. Du kan placera dem i en liten kruka med jord eller i ett stort glas med vatten. Beroende på vad du väljer för metod så kommer du att behöva en vuxen planta, en kruka, väldrenerad jord, en behållare, vatten, beskärningsax, och ett rothormon.

Till att börja med behöver du en vuxen planta och en ren beskärningssax. Använd beskärningssaxen och klipp av en bit av stjälken. Lägg snittet precis ovanför ett blad. Se till att dina sticklingar har en nod, eftersom rötterna alltid utvecklas därifrån. Skaftets längd bör vara ca 7-15 cm. När du sedan har dina sticklingar så rengör du dem, tar bort bladen i den nedre änden (men behåll ca 4 blad i toppen). Se till att den delen av stjälken som står i vatten eller krukan inte har några blad.

Väljer du att placera sticklingen i vatten ska en stor del av sticklingen står i mycket vatten. Jag skulle rekommendera att du fyller glaset till hälften, om inte mer med vatten. Se till att den övre delena av stjälken som har blad inte är under vattenytan bara. Placera sedan glaset ljust, men inte i direkt solsken.

Kom ihåg att titta till dina sticklingar regelbundet, eftersom du kan behöva fylla på med vatten då och då. Sticklingen suger upp vatten och vattnet kommer också att avdunsta. Om det blir för lite vatten i glaset kommer inte rotsustemet att utvecklas.

Det kan dessutom vara bra att byta vattnet i glaset två gånger i veckan för att förnindra att rötterna ruttnar.

Det tar vanligtvis 2-3 veckor innan rotsystemet har växt till sig. Men när du ser att det är fult utvecklat kan du placera sticklingarna i en ny kruka med fuktig jord. Vissa tycker att man ska använda ett rothormon här för att säkerställa en fullständig utveckling av rotsystemet hos sticklingarna. Men det är inte helt nödvändigt sticklingarna kommer fortfarande att växa även utan att man tillsätter rothormon.

Väljer du att placera sticklingarna direkt i jorden måste du se till att sticklingarna inte är helt under jordytan. Den del av stjälken som har blad måste fortsätta få ljus. Placera krukan i ett väl upplyst utrymme, men helst inte i direkt soljus. Sticklingarna kommer sedan att behöva vattnas ibland för att jorden ska hållas fuktig.

Efter två tre veckor kommer sedan rötterna att ha växt till sig, och då kan man om man vill plantera om dem i en lite större kruka.

Konsten att ta sticklingar

Att ta sticklingar är faktiskt inte så svårt, men det finns flera saker man behöver komma ihåg för att lyckas.

  • Först är det att göra det vid rätt tidpunkt på året. Här rekommenderas att man gör det under våren eller försommaren för då är det lagom temperatur, varken för kallt eller för varmt.
  • Nästa sak du bör komma ihåg är är att se till att jorden eller vattnet har rätt temperatur. På den punkten är experterna eniga, det ska vara 18-23 grader.
  • När du klipper av din stickling glöm inte att den måste ha en nod. Det är ju därifrån rotsystemet sedan kommer att utvecklas.

Delning av plantan

De här är nog det enklaste sättet att föröka filodendron. Det är i alla fall det snabbaste sättet. Metoden går ut på att separera och dela upp en fullvuxen planta i flera delar och plantera om dem i separata krukor. Här måste du bara se till att varje del får med sig tillräckligt med rötter för att överleva. Se också till att plantan inte skadas när du delar upp den. Det gör du genom att först vattna växterna innan du börjar dela dem. När du har separerat dem i olika krukor placerar du ut dem så de står ljust, men inte i direkt solsken. Den nya plantan brukar börja växa och utväcklas inom bara några få dagar.

Några avslutande ord om att föröka filodendron

Oavsett vilken metod du tänker använda, måste du komma ihåg att filodendron är levande växter som kommer kräva omsorg och uppmärksamhet. Både frön och sticklingar kommer att behöva vattnas regelbundet. Du måste ha koll så att du varken övervattnar ellere vattnar för lite. Det är också viktigt att placera växterna så att de får mycket ljus. Filodendron kan överleva svagt ljus, men de växer bättre och mår bättre om de får stå ljust.

Källor

  1. Propagating a trailing philodendron into more plants is super easy here’s how. B. H. G. Garden Editors. (2020, November 3). Better Homes & Gardens. Retrieved October 14, 2021, from https://www.bhg.com/gardening/houseplants/care/how-do-i-propagate-a-philodendron/.
  2. Melvin. (2021, March 18). Philodendron not rooting? Top 11 Reasons Why You’re Failing. Unica Plants. Retrieved October 14, 2021, from https://unicaplants.com/philodendron-not-rooting-top-11-reasons-why-youre-failing/.
  3. Richford, N. (n.d.). How to propagate Philodendron. Hunker. Retrieved October 14, 2021, from https://www.hunker.com/13427580/how-to-propagate-philodendron.
  4. VanZile, J. (2021, August 30). How to grow and care for philodendrons. The Spruce. Retrieved October 14, 2021, from https://www.thespruce.com/grow-philodendron-houseplants-1902768.
Föröka Filodendron
Rulla till toppen