Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Vägglöss – allt du behöver veta

Vägglöss är rödbruna parasiter som livnär sig på människor och djur. Deras bett orsakar kliande svullnader på huden. Dessa skadedjur kan påverka ditt hem och hälsa om man inte ser till att utrota dem. Men professionella skadedjursbekämpare kan utrota dem, så kontakta en idag för att hjälpa dig att eliminera dessa irriterande vägglössangrepp.

Om du nyligen har vaknat med kliande svullnader är risken stor att du har en vägglössangrepp i ditt hem. Tyvärr är det inte alltid lika lätt att identifiera vägglöss. Det beror på att insekterna själva inte lämnar några tydliga spå eller fläckar på lakan ellere kläder. Det gör dem svåra att hitta vid första anblicken. Om du inte upptäcker några vägglöss kan du ändå hitta tecken som tyder på att de finns där:

  • Irriterad hud och utslag på huden. Som nämnts tidigare kan du få röda sår och bölder på huden som en reaktion på vägglöss. Men alla reagerar inte på samma sätt, eftersom vissa människor inte ens känner något obehag alls av vägglössbett. För dem som reagerar på sitt bett är klåda och irritation det vanligaste symtomen. Dessa reaktioner uppstår när man kliar mycket på betten., vilket kan leda till infektioner om man inte rengör området. Några synliga tecken på dessa typer av infektioner är varfyllda blåsor eller sårskorpor i det drabbade området.
  • Mörka fläckar på lakan eller madrasser. Vägglöss lämnar ofta efter sig blodfläckar när de livnär sig på sina värdar. Små svarta fläckar är ytterligare ett tecken på att du har en vägglussangrepp i hemmet. Dessa orsakas av torkat blod som lämnats kvar efter de ätit. Fläckarna kan skilja sig åt i färg.
  • Vägglössavföring eller spillning. Vägglöss gör avföring när de äter och lämnar mörkfärgade fläckar av avföring runt sina häckningsområden. Detta avfall kan hittas varhelst dessa skadedjur lever och gömmer sig, inklusive madrasser, möbler, sängar och till och med sprickor i väggarna.
  • Lukt förknippad med vägglöss. En distinkt unken lukt kan tyda på vägglössangrepp. Vägglöss avger denna doft efter de första dagarna av kläckning, så du kanske kan identifiera ett tidigt angrepp genom dess distinkta lukt.
  • Omogna vägglössnymfer (omogna vägglössstadier). Dessa omogna stadier är små, ovala insekter nästan omöjliga att upptäcka med blotta ögat eftersom de inte växer till mer än fem millimeter. Deras lilla storlek gör det svårt att se dem utan förstoringsglas, och deras färg ändras när de når mognad. Detta kan göra det svårt att identifiera för någon som inte är proffs, särskilt om det enda synliga tecknet är missfärgning på lakan eller madrasser orsakade av deras spillning.

Om du misstänker att ditt hem har ett vägglössangrepp är det viktigt att agera snabbt eftersom dessa insekter förökar sig snabbt. Att vägglössen är så små gör att de kan reproducera sig i snabbare takt. Så problemet kan växa och bli större på bara några dagar. Även om deras livslängd bara är 15 månader om de har optimala förhållanden, kan varje hona lägga hundratals ägg under den tiden. Varje vuxen lägger fem till tio ägg per dag och kan producera 500-1000 under sin livstid.

Kan vägglöss bo i ditt hår?

Även om vägglöss angriper människohår med samma lätthet som kläder, är det osannolikt att de kommer att göra hårstrån till sitt permanenta hem. De är mer som parasiter eller liftare än fastboende. Det betyder inte att du inte kan få dem i håret; i själva verket kan du få fler av dessa irriterande parasiter som häckar i dina lockar om du inte åtgärdar problemet snabbt nog.

Att hålla vägglöss borta från ditt huvud börjar med att hålla dem borta från ditt hus och borta från din kropp. Det är därför som skadedjursbekämpare betonar förebyggande åtgärder för att till varje pris undvika angrepp.

Om du har långt eller kort hår spelar ingen roll när det gäller att vägglöss kommer in där och förökar sig, så förebyggande är inte mindre viktigt för dem med axellånga lockar än kala huvuden. Och eftersom du inte kan undvika kontakt med människor på gymmet eller på trånga dansgolv, försök att inte få panik om ditt hår nuddar en främlings halsduk eller hästsvans. Men du kan behöva vara lite observant, så du kan adressera problemen snabbt om de skulle uppstå.

Kan vägglöss hoppa?

Vägglösens förmåga att hoppa är ett vanligt diskussionsämne. Kan vägglöss hoppa? Svaret är ja, och de kan hoppa från människa till människa. De är dock inga superhoppare och de kan inte kasta sig från väggar eller tak, och de har inte heller ballistiska tungor som vissa insekter.

Det bästa sättet att föreställa sig vägglössens hoppförmåga är ungefär med loppor. Även om de kan hoppa från vägg till vägg, kan de inte hoppa från golv till tak eftersom deras belastningsfaktor (kropp/vingar) skulle vara för tung mot tyngdkraften.

Vägglössen saknar flygförmåga och kan inte lyfta från en plan yta. De flesta vägglöss (både nymfer och vuxna) använder sina starka ben för att hoppa på en passerande värd.

Dödar desinfektion vägglöss?

Desinfektion är tyvärr inte så effektivt mot insekter som vägglöss. Desinfektion kan används för att döda små skadedjur som myror eller kackerlackor men är inte effektivt mot vägglöss. 

Lysol används ibland som ett desinfektionsmedel. Det fungerar mestadels på icke-porösa ytor som toaletter och kakel; När det sprayas på porösa ytor som kläder, fungerar inte Lysol effektivt. Sprayen kan också i sällsynta fall orsaka hudirritation när den kommer i kontakt med huden.

Skabb vs. vägglöss

Skabb och vägglöss är inte samma sak. De har dock vissa likheter. Man kan missta dem för varandra på grund av deras liknande utseende och beteenden. Om man inte är insatt är det väldigt lätt att förväxla dem, speciellt på nära avstånd och utan mikroskop.

Det är också fullt möjligt för en som har lidit av vägglössbett att misstänka att det han upplever kan vara skabb, eftersom de har liknande symptom. I verkligheten är dock båda hudåkommorna orelaterade. Vägglöss klamrar sig fast på huden och suger blodet från sin värd genom en näbb eller pip, medan skabb gräver sig ner under huden för att livnära sig på mänskligt blod.

Insektsangrepp är förmodligen det sista du vill ha för ditt hem, för om det lämnas obehandlat kan det leda till svår klåda och andra relaterade hudåkommor som dermatit. Du behöver inte bara en effektiv lösning för att ta hand om dem, utan du måste också lära dig mer om vägglöss så att du vet hur du snabbt kan bli av med dem.

Boklöss

En liknande insekt är boklusen. En tydlig skillnad mellan krypen är att vägglössen är nattdjur. De håller sig borta från ljuset och är sällan framme på dagen. Ser du något du misstänker är en vägglus som rör sig på golvlisten under dagtid är det mer troligt att det är en boklus.

Boklöss är små små insekter, men de kan vända upp och ner på ditt liv om du tillåter dem. De ser ut som små termiter lika stora som ett knappnålshuvud och finns vanligtvis i hem runt böcker eller platser där det finns fukt, vilket indikerar att det kan vara fuktproblem. De livnär sig på en mikroskopisk mögel som växer under dessa förhållanden.

Boklöss är kända för att bita människor, oftast på natten när de sover, men det som händer är väldigt små bett som inte syns direkt eftersom de oftast händer innan någon vaknar.

Boklusen livnär sig endast på sporer av mögel och mögel som trivs i fuktiga områden som badrum och kök med otillräcklig ventilation (och bibliotek!); de behöver inte blod för att överleva.

Om boklöss lämnas obehandlade kan de fortplanta sig snabbt och bli till ett riktigt besvär i ditt hus. Det kommer att vara nödvändigt att vidta omedelbara åtgärder om du vill förhindra att de förökar sig. 

Dödar bakpulver vägglöss?

Bakpulver är en bra lösning för att döda vuxna vägglöss – kom bara ihåg att den ska användas som ett skummedel. Men tyvärr hjälper det inte mot ägg eller nymfer. De kan finnas kvar under tapeter och mattor. Det är inte ett sätt för att komma åt alla på en gång. Så det är en ganska ineffektiv metod. Men för insekter i tidigt stadie eller de ägg som gömmer sig under tapeter eller mattor eftersom det inte finns något sätt att få dem alla att komma till ett ställe på en gång. Läs mer och beställ

Hur snabbt sprider sig vägglöss från rum till rum?

Vägglöss är inte kända för att sprida sjukdomar, men de kan vara irriterande eftersom betten orsakar svår klåda. När de väl har etablerat sig i en lägenhet eller ett hus kan vägglössen snabbt flytta mellan angränsande rum.

De gör detta genom att krypa på hushållsföremål och färdas genom små öppningar och sprickor i väggarna, golvet eller taket. De kryper också längs rör och ledningar som passerar genom väggar, golv och tak. Vägglöss flyttar ofta mellan olika lägenheter i bostadshus.

Vägglöss kan spridas i kontakt med möbler, men de kan också spridas mellan lägenheter genom att resa genom ledningar och rör som förbinder olika lägenheter. På grund av detta är det ofta inte möjligt att förhindra vägglössangrepp bara genom att blockera sprickor och springor i väggar och runt rörgenomföringar.

Olika typer av vägglöss

Det finns fem olika arter av vägglöss: Cimex hemipterus, Cimex lectularius L., Cimex latipennis, Leptocimex boueti och Pectinophora gossypiella. De har alla lite olika beteenden, men för det mesta kan du förvänta dig att de är väldigt små 4-5 mm, platta och bruna. Och alla arter livnär sig på blod, människor eller djur.

Dödar blekmedel vägglöss?

Blekmedel , och de flesta andra starka kemikalier för den delen, kommer att döda nymferna och vuxna ganska snabbt. Men det dödar också allt annat i ditt hus, så se upp! Om du vill använda den här metoden måste du göra det i etapper: först, lägg undan allt (kläder, böcker, disk) och flytta ut allt som inte kan blekas (som mattor eller väggar). Spraya sedan ner alla ytor med en 1:1 vattenbleklösning. Kom ihåg när du bleker poröst material att sprayen kan tränga igenom som träpaneler och göra en skador. Så använd bara en del blekmedel för varje tio delar vatten för att vara säker.

Vägglöss värre efter behandling

Vägglöss börjar blossa upp igen inom en eller två veckor efter behandlingen eftersom du inte har utrotat! När allt kommer omkring är det mycket svårare för dem att leta efter mat och föda upp avkommor än för en vuxen att återhämta sig från några dagar utan blod – så när de mognar kommer de att börja föröka sig som galningar (vissa med 500-600 gånger deras originalstorlek på bara 14 veckor!). Och det betyder att du behöver flera behandlingar om du vill att de ska försvinna för gott.

Slutsats

Vägglöss kan vara en svårt att bli av med och verkar som om de aldrig riktigt är borta! Men om du investerar tid och pengar på att bekämpa dem ordentligt, kommer du att kunna sova på natten i vetskap om att de där småkrypen inte kommer tillbaka.

För att bli av med vägglöss behöver du anlita en skadedjursbekämpare. Men dessa produkter kan också hjälpa dig:

Nattaro Safe vägglöss skydd

Nattaro Safe är i tejpform som enkelt monteras på sängramen. När vägglöss kryper genom remsan kommer de i kontakt med kiselgur och torkar därefter ut och dör inom 1-4 veckor. Läs mer och beställ

Trapit plus mot vägglöss 5-pack

Fälla för att ta reda på om man har vägglöss. Fällan innehåller ett feromon som lockar till sig vägglössen. Det hjälper till att indikera om du har vägglöss i hemmet. Läs mer och beställ

MotLöss vägglössfälla 4st

Det här är en limfälla som man kan använda för att t.ex. förhindra vägglössen att klättra upp på sängbenen. Den kan användas som ett komplement till andra produkter om man fått vägglöss hemma. Läs mer och beställ

Nattaro Scout vägglusfälla

Vägglusfälla som man placerar i närheten av sin säng. Det behövs två fällor per säng. Fällorna fylls med feromoner som vägglössen älskar. Fällan är till för att konstatera om man har invaderats av vägglöss eller ej. Läs mer och beställ

Madrasskydd vägglöss BugStar

Du kan också skaffa ett madrassöverdrag för att skydda dig mot vägglöss. Madrasskyddet kan du ha med på resan för att skydda dig mot vägglöss. Och har du drabbats av vägglöss hemma är det också en bra investering. Vägglössen som bosatt sig i madrassen dör inom 12-15 månader, eftersom de inte kan passera madrasskyddet och svälter därför ihjäl. Läs mer och beställ

Tips på fortsatt läsning

Vägglöss – allt du behöver veta
Rulla till toppen