Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur syr man i en knapp?

Även om sömnad har ansetts vara ett kvinnans jobb i hundratals år, är det i grund och botten osant eftersom alla borde veta hur man syr. Det är lite dumt att ta din kappa till den lokala skräddaren bara för att de ska sy i en enda knapp. Därför är sömnad en livskunskap som kan bli användbar när som helst och det är väldigt enkelt att lära sig sy. Så om du inte har någon i din närhet som kan visa hur man syr i en knapp, här är en steg-för-steg guide!

Hur man syr en knapp (med fyra hål) – Steg för steg.

Steg 1 – Samla in material

Det finns några saker du måste gå igenom med ett syarbete. För det första behöver du plagget (uppenbarligen), eller vad det än är som du behöver sy din knapp på. För det andra behöver du en knapp som matchar alla andra knappar. Om en enda knapp är färgad annorlunda kommer den att vara synlig på långt håll, så du bör alltid köpa en knapp av samma storlek och färg.

Ibland händer det också att du får med en extra knapp när du köper klädesplagget. Den kommer då i en liten påse eller är fastsydd på någon av lapparna inuti plagget. Har du en knapp så behöver ibland inte ens göra den resan till sybehörsaffären.

För det tredje behöver du en matchande tråd. Om din knapp är vit så brukar tråden också vara vit. Undvik att använda svart, röd, eller marinblå tråd på ett vitt plagg. En tråd som är ca 60 cm brukar vara lagom att använda för att sy i en knapp.

En annan sak du behöver är en synål. En bra nål för just det här jobbet är smal och väldigt spetsig. Du kan också behöva en nålträdare. Om du inte vet hur du syr är det största problemet som nybörjare att dra tråden genom nålens öga.

Du behöver också en knappnål och en sax.

Steg 2 – Trä nålen

Du bör klippa av cirka 60 cm tråd och trä den genom nålens öga. Därefter ska du dra tråden genom nålen tills du har lika långa längder på båda sidor. Knut nu ihop ändarna på tråden så att de inte åker ifrån varandra. Denna knut är också ditt ankare, så du måste se till att den inte går igenom ditt tyg, men en knut är vanligtvis mer än tillräckligt.

Steg 3 – Markering av platsen

Du tog knappnålen av denna specifika anledning – du måste markera platsen där din knapp kommer att sitta. För att göra detta, lägg tyget som om plagget var knäppt. Skjut en knappnål genom mitten av knapphålet och genom tyget bakom det. På det här sättet har du en tydlig markering av var knappen ska sitta, så du inte syr fast den på fel plats.

Steg 4 – Skjut nålen baksidan på tyget

Du ska skjuta upp nålen genom plaggets undersida bredvid knappnålen. Därefter kan du ta bort knappnålen och dra tråden hela vägen tills knuten stannar eftersom du drog den ända in till tyget.

Steg 5 – Täcka över den första uppsättningen hål

Ställ knappen på plats och för din nål genom valfritt hål i knappen.

Titta på plaggets övriga knappar hur de är sydda. Är stygnen gjorda parallellt med varandra eller är de sydda som ett kors? Du vill, så klart sy fast den lösa knappen på samma sätt.

Är de parallella skjuter du nålen genom hålet som är vid sidan av det första hålet. Är det sytt som ett kors så sticker du nålen i hålet diagonalt mitt emot det första hålet.

Sedan fortsätter du att sy på samma sätt upprepade gånger. Två till tre gånger genom samma hål är det minsta du behöver sy.

Steg 6 – De återstående hålen

När du har gjort det kommer du att upprepa processen med de två återstående hålen.

Steg 7 – Fästa och klippa av tråden

När du har sytt fast din knapp måste du fästa tråden så att den inte lossnar. För att göra detta, börja med en lös söm på undersidan av plagget och innan du drar åt den – för nålen genom öglan som om du knyter en knut. Dra åt öglan och upprepa denna process två gånger till.

Efter det är allt som finns kvar att klippa av överflödig tråd och din knapp är ny fastsydd.

Du borde också veta hur du syr en Shank-knappar. Shank-knappar används vanligtvis med rockar och jackor och har inte hål som vanliga knappar har. Istället finns det en enda ögla- kallad shank.

Hur man syr en shank-knappar?

Du bör följa de fyra första stegen precis som med fyrhåliga knappar, men det är här skillnaden är.

Steg 5 – Trä shanken

Du bör ta med nålen genom shanken och tillbaka ner genom tyget du syr. Sy inte i det för hårt, knappen bör inte dingla, men bör inte se ut att vara indragen i tyget.

Upprepa samma process upp till fem gånger för att säkra knappen på plats. När du är klar drar du nålen framåt och trycker den genom stygnen du har gjort. Detta kommer att säkra tråden på plats.

Du kan också linda din tråd runt shanken några gånger om du vill säkra den ännu mer.

Steg 6 – Efterbehandling av sömnaden

Efter det är allt som återstår att klippa av de lösa ändarna på tråden, nära tyget. Det är det – knappen är fastsydd.

Hur man syr en knapp (med två hål) – Steg för steg

Den enda skillnaden mellan fyrhåliga och tvåhåliga knappar är i antalet hål.

De två första stegen är desamma som med en knapp med fyra hål, men du gör det inte på samma sätt som med en fyrhåls-knapp.

Steg 3 – Trä knappen

I stället för att placera en nål, håll knappen nere på den plats där du vill sy fast den och tryck nålen upp genom tyget och genom ett av hålen i knappen.

Därefter placerar du en nål under knappen, mellan sömmen du har gjort och där tråden ska komma upp på nästa ställe. Detta gör att knappen inte sys för hårt. Skjut nålen genom nästa hål och genom tyget. Upprepa denna process så många gånger du tror att det är nödvändigt.

Steg 4 – Efterbehandling av sömmen

Efter det sista stygnet trycker du nålen genom materialet – men tryck inte in den genom ett hål i knappen. Efter det – ta bort nålen du satte under knappen och linda tråden runt knappens botten (den plats där din tråd kommer in i tyget). Vira trådarna sex gånger runt tråden mellan knappen och materialet för att förstärka det skaft du skapat.

Därefter trycker du tillbaka nålen genom materialet och gör tre eller fyra stygn till för att säkra tråden. Du kan också göra några stygn under knappen och gå fram och tillbaka för att göra dem starka. Knyt nu tråden och klipp av överflödig tråd. Det var det hela!

Kan du sy på en knapp med en symaskin?

Ja, du kan sy på en knapp med en symaskin, men det är helt meningslöst. Det är troligt att du inte syr knappar var och varannan dag. Då är det onödigt att köpa en symaskin för det. Att sy i en knapp för hand är inte mindre säkert än att sy på den med en symaskin och det är faktiskt mycket lättare att lära sig att sy i knappar för hand (eftersom det är en helt annan värld att lära sig att använda en symaskin).

Nyttiga tips för att sy en knapp!

Dra alltid tråden helt efter varje söm – på så sätt förhindrar du knutar och trasslel.

Om du kan, köp alltid knapptråd, inte tråd för alla ändamål. Knapptråden säkerställer att din knapp är ordentligt sydd på alla tygstycken. Denna typ av tråd är faktiskt tjockare och starkare, så det är mindre troligt att du sliter av den. När du köper tråd, gå till en tygbutik, inte till en universalråd.

Om du är riktigt dålig apå att sy kan du göra det lättare genom att behandla tråden med ljusvax för att göra det lättare att dra igenom tyget.

Se också till att spara gamla knappar från kläder du gör dig av med, du vet aldrig när de kan komma till nytta för att sy dem på ett annat klädesplagg.

Relaterade inlägg

Hur syr man i en knapp?
Rulla till toppen