Hur man tar hand om en palettblad?


Växter är alltid en underbar dekoration i ett hem, och de är också användbara – eftersom de ger syre och ger ditt hem en fräschare känsla. Det är dock nödvändigt att veta hur man tar hand om en växt om du vill njuta av den länge. Palettblad är mycket populära växter över hela världen, men att ta hand om en är inte helt enkelt och du behöver verkligen veta vad du gör för att hålla växten frisk och levande. Så hur tar man hand om en palettblad?

Palettblad gillar inte fuktig jord och de avskyr låga temperaturer så du bör endast plantera dem efter att risken för frysning har passerat och temperaturerna överstiger 16 grader. Du bör ge dina växter näring regelbundet med ett vattenlösligt gödningsmedel och det är ett stort plus att odla dem i kruka.

För att hjälpa dig att ta hand om din växt har jag skrivit den här guiden som täcker alla viktiga grejer du behöver för att lära dig att ta hand om en palettblad ordentligt. Så om du vill lära dig hur länge palettblad lever, hur ofta ska du vattna en palettblad, föredrar de sol eller skugga och vad som kan få löv att falla av, så fortsätt gärna läsa!

Låt oss börja!

Hur länge lever en palettblad?

Svaret på denna fråga beror till stor del på omgivningen runt växten.

Om du bor i ett frostfritt område kan du förvänta dig att din palettblad ska leva i flera år. Om vintern är tillräckligt mild kan du fritt plantera din palettblad i marken, eftersom de uppskattar fuktig jord som är väldränerad.

Om du bor i Sverige med våra kalla vintrar, kommer din palettblad inte att överleva vintern, eftersom de är tropiska växter som inte tål temperaturer under 10 grader. Du bör plantera den i en kruka och låta den stå i ett skuggigt eller delvis skuggigt område – och behandla det som en vacker vår-till-höst-växt. Det kommer att bli brun och dö mycket snabbt av kylan.

Om du håller har din blomma inomhus kommer du säkert att få den att överleva hela vintern. Se till att placera den nära ett ljust fönster, långt borta från drag och värmekällor. Detta är faktiskt den bästa miljön att ha din växt i.

Hur ofta ska du vattna din palettblad?

Detta beror återigen på var du placerat blomman och hur klimatet är.

Om du har växten ute bör du vattna den två gånger om dagen under de varma månaderna. De tål verkligen inte torka, så du måste se till att de inte är torkar ut. Men de uppskattar inte fuktig jord heller, så du måste se till att du inte övervattnar den heller.

Om du har din planta inomhus måste du dock vattna den varannan till var tredje dag. Men om luften i ditt hem är väldigt torr, bör du vattna den oftare.

Gillar palettblad sol eller skugga?

De flesta palettblad föredrar indirekt solljus. Så den bör ha skugga under dagen under de varmaste timmarna. Men om du känner för det kan du ta den till en solig plats på morgonen och låta den sola i solen. Det kommer definitivt inte att skada växten, och det kan bara hjälpa till med fotosyntesen.

Varför faller löv av min palettblad?

Det finns tre vanligaste orsaker till att löv faller av en palettblad.

Det första alternativet är torka. Om du inte vattnar din växt tillräckligt, kommer den torka ut och bladen kommer att börja falla av ganska snabbt. Du kan faktiskt dra en parallell till människor i detta avseende, eftersom håravfall är ett vanligt symptom på vitamin- och mineralbrist. Om din kropp inte får tillräckligt bra blir den ohälsosam och du börjar se håravfall. Samma princip gäller för växter.

Det andra alternativet är att den står för kallt. Kyla är den vanligaste mördaren av palettblad, eftersom de är tropiska och inte tål låga temperaturer. En palettblad håller inte mer än några dagar i kyla och bladen börjar snabbt bli mörka och falla av.

Den tredje källan är drag. Om palettblad står i kallt drag bör du flytta det till en plats där det känns behagligare.

Tips för att ta hand om din palettblad

Palettblad anses faktiskt vara bra växter för nybörjare eftersom de kräver mycket lite vård.

Palettblad växer mycket bra i kruka eftersom de föredrar den lösa strukturen på jorden framför markjord, som är kompaktare. Du bör alltid använda en högkvalitativ jordblandning när du har den i kruka. Se alltid till att din kruka har bra dränering för att förhindra rotröta. Håll ett öga på jordens pH-nivå, eftersom palettblad trivs bäst i jord som är neutral till sur – så något mellan 6 och 7 är det du letar efter.

Vi har pratat mycket om temperatur, och det är något du absolut måste tänka på när du tar hand om en palettblad. Kallt väder och kall jord är två saker som dessa växter inte tål särskilt bra, och det kommer sannolikt att döda dem. 15 grader och över är ett grönt ljus för att ta din palettblad utomhus. Men du bör hålla den inne innan dess. Om du märker att dina palettblad blir svarta, se till att ta in dem igen tills temperaturen är tillräckligt hög.

Palettblad måste förvaras i varma rum, och du bör aldrig placera dem i drag (till exempel framför din luftkonditionering). Köp en luftfuktare om vintrarna gör att det blir för torrt inomhus.

Du måste också gödsla din växt regelbundet. När du precis planterar, blanda ett gödningsmedel med långsam frisättning med jorden i krukan. De behöver regelbunden gödsling, precis som alla växter med färgglatt lövverk. Medan växten växer bör du gödsla den med ett utspätt flytande gödselmedel varje, eller varannan vecka. Näringsämnena du ger den kommer vanligtvis att tvättas bort mycket snabbt på grund av den vanliga vattningen, så du måste göda den regelbundet.

Du kommer också att behöva beskära din palettblad, eftersom plantorna kan bli fula utan regelbunden beskärning. Men om du beskär din växt regelbundet, kommer den att utveckla en fin buske och ser ganska fyllig ut. Du bör skära ned topparna på de som växer sig för långa. Det gör att de växer mer utåt, vilket också kommer att påverka lövverket – det blir tätare.

Om växten får för lite solljus kan det leda till ”legginess” (de växer för mycket innan plantan blivit tillräckligt stark i stam och rötter) – flytta behållaren till en plats som får lite mer solljus. Palettblad som växer inomhus under vintermånaderna är mer benägna att detta, så var särskilt försiktig under den tiden.

För att föröka din palettblad, skär flera kvistar från din växt. En bra, mogen kvist innehåller flera friska blad. Varje stickling ska placeras i en klar glasvas eller burk fylld med vatten – se till att plocka löv som faller och lägger sig i vattnet. Placera vaserna på ett varmt och ljust ställe. Det gör att sticklingarna rotar sig lättast. Du kommer att märka att rötter dyker upp inom några dagar, och de utvecklas till en tjock massa inom en månad eller två.

Rötterna kommer att konsumera vattnet och det kommer också att avdunsta, så du måste se till att vaserna alltid är fyllda. Byt ut vattnet när det blir brunt.

När du ser att rötterna har bildat en trasslig massa kan du säkert plantera dem i kruka. De behöver mycket ljus, vare sig det är artificiellt eller naturligt. Du bör dock veta att vissa sorter av palettblad rotar sig lättare än andra. Mer exotiska sorter, till exempel sådana med ovanliga löv, kan vara svåra att föröka, så du kan behöva jobba lite mer med dessa.

Palettblad brukar klara sig bra från ohyra, men kan ibland drabbas av  bladlöss och vita flygare men även spinn och mjöldagg förekommer – men alla kan tas om hand.

Emellertid är palettblad allmänt kända som ganska starka och resistenta växter när det gäller att hantera skadedjur.

Senaste inläggen