Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur syr man upp gardiner?

När vårsolen börjar titta in genom fönstret vill man kanske putsa fönstren och hänga upp nya vårgardiner. Eller när vintern knackar på din dörr är ett effektivt sätt att isolera mot kylan att sätta upp tjocka gardiner. Många upplever att det är mycket effektivt, men tjocka gardiner är mycket dyra, och det är faktiskt billigare att köpa mindre gardiner och sy ihop dem.

Om gardinerna du köper är för långa kan du anpassa längden på dem till ditt fönster. Detta kallas för att fålla gardinerna, och det är faktiskt mycket billigare än att köpa färdiga gardiner. I dagens artikel kommer vi att ta en titt på gardinsömnad och lära dig steg för steg hur du gör det.

Låt oss börja!

Är gardiner lätta att sy?

Att fålla gardiner är inte så svårt. Visst, det kräver en viss skicklighet och viss utrustning som du kan behöva köpa, men jobbet i sig är inte omöjligt – även om du är en nybörjare och ännu inte vet hur du syr.

Hur syr man gardiner?

För det första behöver du några saker för att få det här projektet igång.

Uppenbarligen behöver du gardiner. Utöver det behöver du många knappnålar, en symaskin, en matchandetråd, ett strykjärn med en strykbräda och en tydlig linjal.

Steg 1 – Häng dina gardiner och fäst gardinsömmen

Innan du börjar sy något måste du hänga upp dina gardiner för att se var du vill att gardinerna ska sluta. Vissa människor föredrar att deras gardiner berör golvet, medan andra gillar att de hänger ovanför golvet. Det spelar ingen roll, processen är densamma, och detta är bara din preferens.

Börja markera var du vill klippa dina gardiner med en nål. Du måste arbeta dig över gardinen med 10-15 cm intervall, och det är mycket viktigt att se till att din gardin hänger helt rakt ner innan du markerar önskad plats med en nål.

Om du har bestämt att du inte vill att dina gardiner ska röra golvet kan du använda ett måttband istället för väggen eller golvet för att placera dina nålar. Metoden förblir densamma, men du måste hålla upp ett måttband och nåla fast gardinen där du vill att den ska sluta.

Det är viktigt att hålla dina gardiner raka när du gör dina mätningar, så att de blir raka sedan när du syr upp dem.

Steg 2 – Vik och stryk fållen

Nu när du har markerat din gardin kan du ta ner den från stången och lägga den på din strykbräda. Se till att lägga gardinen med utsidan nedåt mot strykbrädan.

Du bör inte sy fållen på plats förrän du strukit den, för att se till att din gardin har ett snygg veck. Stryk sedan gardinen slät med hjälp av ett strykjärn.

Steg 3 – Sy fållen

När fållen har mätts, nålats och strykts – kan du fortsätta med sömmen. Ladda symaskinen med en matchande tråd och sy fållen. Se till att sy en bit från den färdiga kanten.

Det är allt! Nu är dina gardiner fina, och de kommer säkert att passa dina fönster bra.

Men om du vill förkorta dem istället för att kanta kanterna, finns det också en metod för det.

Stegen är desamma som med det första och andra steget i metoden vi just har beskrivit, men du måste vara försiktig med den här metoden. Eftersom du effektivt klipper bort av en stor bit av gardinen är det viktigt att mäta den ordentligt så att den inte blir för kort eller för lång.

Steg 4 – Klipp av gardinen

Nu kan du klippa längs kanten och använda den som en guide för din sax. Stora saxar är de allra bästa att använda för denna del av processen.

Därefter måste du fästa den slutliga sömmen. Vänd bara en och en halv cm av den nedre sömmen och nåla med jämna mellanrum. Du måste stryka det igen och se till att det blir slätt och fint.

Steg 5 – Sy dina gardiner

Efter det behöver du bara sy i sömmen. När du har gjort det, kontrollera bara så att det inte finns några lösa trådar, så är du klar!

Du kan nu hänga din gardin på stången!

Hur syr du ihop köpta gardiner till en bred?

Denna process kallas faktiskt att vidga gardinerna, eftersom du får en mycket bredare gardin när du syr ihop två gardiner.

För detta behöver du två gardinstycken (eller till och med mer, processen är densamma). Du behöver också en symaskin, matchande tråd och en symaskin.

Steg 1 – Sätt gardinerna ihop

Du ska placera dina två gardinstycken, med rätt sida nedåt och sida vid sida – du ska klippa och sy ihop den innersta sidan av varje panel.

Du bör sprätta allt på ena sidan av din gardinpanel så att du har en ren rå kant att sy ihop med den andra panelen. Du behöver i princip göra om gardinen. När du har gjort det med en panel, gå vidare till den andra – detta borde gå snabbare eftersom du redan vet hur du kan sprätta upp din gardin.

Med de rätta sidorna ihop nålar du de två panelerna längs hela gardinen. Om du ser några veck, stryker du dem så att din gardin ser mer tilltalande ut.

Steg 2 – Sy

Nu, med en matchande tråd, syr du ihop dina gardinpaneler. De två panelerna kommer att vara helt sammanfogade från topp till botten, och allt du behöver göra är att sätta ihop toppen och botten som den var. Vik sömmen åt sidan och stryk den på plats för att göra detta, och vik sedan ner de övre och nedre fållarna till den exakta platsen där de var – fäst dem på plats.

Efter det syr du längs befintliga stygnlinjer med matchande tråd. Upprepa processen längst ner på panelen genom att vika ned fållen och toppsömmen på plats – följ bara stygnlinjerna som fanns där förut – så enkelt är det!

Det är allt, allt som återstår att göra är att lägga på dem.

Hur kan jag förkorta mina gardiner utan att klippa eller sy?

Det finns faktiskt två sätt att förkorta gardinerna utan att behöva klippa eller sy dem.

Det finns en smältväv som du kan använda. Denna metod kan användas medan gardinerna fortfarande hänger, så du behöver inte ens ta ner dem.

Vik helt enkelt nederdelen på gardinen till önskad längd medan gardinerna fortfarande hänger och fäst dem för att hålla gardinen så på plats. Därefter tar du gardinens nederdel till strykbrädan och stryker ett veck på den nya vikningen – som du kanske har lagt märke till är det nödvändigt med ett strykjärn och ett strykbräda för alla dessa metoder.

Det kommer att finnas något överflödigt material, så du bör klippa av det några centimeter ovanför vecket och sedan ta bort nålarna.

Du kan nu vika ut botten och placera smältväven över den, ovanför vecket. Du kan använda mer än en enda remsa om tyget är mycket tungt.

Nu viker du tyget på remsorna och följer anvisningarna på etiketten. Du bör täcka gardinen med en trasa och använda strykjärn för att stryka gardinen. Håll intryckt i 10 sekunder och fortsätt över gardinsbredden. Du måste upprepa denna process tills remsorna har fäst i gardinen.

Upprepa det på andra sidan när du är klar och testa det. Det är allt!

Ett annat sätt är att använda gardinringar och vända gardinen, vilket är mycket enklare än den tidigare metoden.

Mät hur lång gardinenen ska vara och stryk den – du kan till och med behöva förkorta gardinen lite. Därefter vänder du bara på gardinen och hakar fast den på ringarna, varefter du hänger ringarna på stången och hänger upp den. Denna metod är mycket enklare och kräver mindre arbete, men den har visat sig vara mindre estetisk än den tidigare metoden vi förklarade.

Relaterade inlägg

Hur syr man upp gardiner?
Rulla till toppen