Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur blir man av med myror inomhus?

Det finns mer än 10 000 myrarter i världen, och det uppskattas att det på en gång fanns 10 biljarder på jorden. Dessa små insekter är extremt kraftfulla och kan bära mer än 50 gånger sin egen vikt. Myror är en av de mest intressanta insekterna. De kanske inte verkar alltför intressanta vid första anblicken, men myror har det mest utvecklade sociala livet bland insekter. Varje myra har sin egen uppgift, och ibland har de till och med myrkrig under vilka de invaderar angränsande myrkolonier, fångar dess invånare och tvingar dem att arbeta för dem. När de invaderar andra myrkolonier kan de också invadera ditt hem och skapa några problem när de kommer i grupper. Så hur kan man bli av med myror inomhus?

Du kan bli av med myror inomhus med ingredienser som du redan har i ditt hus. För att lösa myrproblemet kan du använda naturliga ingredienser som krita, salt, kaffe, peppar, kanel som stöter bort myror och hindrar dem från att komma tillbaka, eller så kan du använda starka kemikalier som dödar dem. 

Myror är mycket sociala varelser, så det kommer sällan att bara en myra vandrar runt ditt hus. Om det händer, har den myra avvikit och har inte kommit för att utforska ditt hus. I sina kolonier, som kan vara enorma, känner alla till sin uppgift och har en utvecklad känsla av kollektivt arbete. De anpassar sig väl till olika levnadsförhållanden så att de kan överleva på alla kontinenter utom Antarktis. Deras kropp är mycket elastisk, så de kommer att överleva faller från stora höjder och fortsätta arbeta som om ingenting hade hänt. Den exceptionella anpassningsförmågan gör att de enkelt kan bosätta sig i ditt hus där de har alla nödvändiga levnadsförhållanden.

Var för får man myror i huset?

Myror bor i utvecklade samhällen som vi kallar kolonier. I kolonin har varje individ en specifik roll, precis som i bins värld. Kolonin har en drottning, drönare och arbetare. Drottningen kommer aldrig ut ur myrstacken och hennes uppgift är att fylla kolonin genom att lägga tusentals ägg. Drönare är manliga myror vars funktion är att para sig med drottningen och de dör så snart de har fullgjort den här funktionen. De myror vi måste ta hand om i vårt hushåll är arbetarna.

Arbetare är sterila honor som inte lägger ägg. Deras funktion är att bygga, skydda och mata kolonin. Arbetarmyror kommer ut ur myrstacken varje dag, går på en spaning för att hitta mat och tar den till sin myrstack där de ska mata resten av myrorna.

Om du hittar myror i ditt kök betyder det att det finns en större koloni eller ett bo i närheten. Myror visar sig inte om de inte luktar mat, så det är viktigt att inte lämna smulor eller matrester framme, eftersom detta kommer att locka myror till ditt hem. Dammsug regelbundet, rengör dina smutsiga disk och torka av alla ytor i ditt kök dagligen. Du måste också se till att maten alltid är inlagd i förslutna behållare. Om du upptäcker ett spår av myror har du förmodligen ett angrepp av myror som kommer att börja komma regelbundet eftersom de har känt igen ditt hus som en matkälla som de också har informerat andra myror om.

Myrinvasioner kan också inträffa om du har feta ytor, klibbigt sopor eller ruttnande trä runt ditt hem. Se också till att du inte har fukt i huset eftersom vissa arter av myror behöver en pålitlig vattenkälla, så de bosätter sig gärna på sådana platser. Det är dock viktigt att betona att myror oftast kommer till ditt hus på grund av maten.

Hur bli av med myror inomhus?

Du kan bli av med myror ganska snabbt och smärtfritt om du vet varför de kom. Det är mycket viktigt att hålla reda på var myror kommer ifrån och var de hittar mat i ditt hem. Rengör ytorna och stäng alla påsar och behållare där du förvarar maten så att myrorna inte längre får tag på den. Om du märker att myror kommer in i ditt hus genom en spricka, försegla hålet så att de inte längre kan komma in.

Det finns flera sätt du enkelt kan bli av med myror i ditt hem, och det här är bara några av dem.

1. Krita

Krita innehåller kalciumkarbonat som stöter bort myror. Rita bara en linje med krita där du inte vill att myrorna ska komma. Även om det inte är klart varför myror inte kommer att korsa denna linje har användning av krita visats sig vara ett framgångsrikt sätt att avvisa myror.

2. Citron eller apelsin

Myror gillar inte syror som citronsyra eller apelsin. För att förhindra att myror kommer in i ditt hus kan du tillsätta citronsaft till ditt vanliga rengöringsmedel och torka sedan av golven för att hålla myrorna borta. Allt surt stöter bort myror, medan sött lockar dem så var noga med att inte lämna söta saker glasen på diskbänken.

Du kan skära apelsinen och placera bitarna framför där myrorna tränger in eller blanda dem med vatten och göra en pasta som du kommer att lägga på den plats där myrorna kommer och torka bara av den.

3. Kanel

Kanel som eterisk olja eller kanelpulver kan hjälpa till att stöta bort myror. Kanel som eterisk olja har en mycket intensiv doft så att du kan applicera den på platser där du har upptäckt myror. Bara några droppar av eteriska oljan stöter bort myror. Om du upptäcker myror på olika platser, blanda en halv liter vatten, två matskedar kanelpulver och ett par kryddnejlika. Rör om väl och spraya sedan vätskan var du vill. Bortsett från det faktum att denna blandning stöter bort myror, kommer ditt hem också att lukta underbart.

4. Salt

Vi har alla salt i huset, och det kan vara myrornas verkliga fiende. Detta är kanske det billigaste sättet att bli av med myror. Värm bara upp vatten och lös upp mer salt i det. Lägg blandningen i en sprayflaska och spraya där du tror att myror kommer in från.

5. Peppar

Myror älskar socker, men de hatar peppar. För att driva bort myror strö bara på peppar på de platser där myror kommer in i ditt hus. Du kan också spruta myrorna med en blandning av vatten och peppar. Blandningen dödar inte dem men hindrar myror från att återvända till ditt hem.

6. Kaffe

Om du vill avvisa myror men inte döda dem kan kaffe också vara en bra lösning. Placera helt enkelt det malda kaffet på den plats där de kommer ifrån, och den intensiva lukten av kaffet förhindrar myrorna att återvända till den platsen.

7. Vit vinäger

För att bli av med myror kan du använda vit vinäger vars lukt myrorna inte alls gillar. Blanda lika stora mängder vatten och vinäger och tillsätt några droppar eterisk olja i blandningen för att göra ditt hus mer väldoftande. Spraya blandningen på platser där du tror att myror tränger in, på fönsterbrädor, dörröppningar och potentiella ingångspunkter.

8. Bakpulver

Bakpulver avvisar inte bara myror utan kan också döda dem. Blanda bakpulver med pulveriserat socker för att locka myror. Bakpulver kommer inte attrahera dem, men blandningen lockar myror och dödar dem. Blanda bakpulver med pulveriserat socker i en skål och låt det ligga på ytan där du upptäckte myrorna. Sedan är det bara att vänta tills det dödar myrorna.

Vad är ett naturligt sätt att bli av med myror?

De flesta av ovanstående sätt att bli av med myror är helt naturliga. Myror är oerhört värdefulla i ekosystemet, så de ska inte dödas i onödan. Men de kan lätt köras ut ur huset med hjälp av ingredienser som inte dödar dem.

Hur blir du av med myror när du inte vet var de kommer ifrån?

Om du inte vet var myrorna kommer ifrån, kontrollera om du har sprickor i väggar, dörrar eller golv som myrorna kan komma ut från. Se också om det finns någon utomhusmat som lockar myror att komma till ditt hus. Förvara all mat i förseglade behållare och rengör alla skåp och ytor så att det inte finns matrester eller smulor någonstans. När du har rengjort allt, så kommer du upptäcka att myrorna inte återvänder till ditt hem.

Om de kommer tillbaka, använd en av de nämnda metoderna för att hantera myror eller kombinera flera av dem för bättre resultat. Börja med att torka av golv, områden runt dörrar och fönster och alla bord och köksbänkar med en blandning av vatten och citron som kommer att stöta bort myror från att återvända till ditt hem.

Dessa tips ska hjälpa dig att bli av med myror, även om du inte vet var myror kommer ifrån. Om det inte finns något sätt att bli av med myror, är det kanske dags att använda starkare medel, eller ringa efter skadedjursbekämpnings för att bli av med myror i ditt hem.

Kolla upp din hemförsäkring

Med en bra hemförsäkring är det många skador som täcks av den. Kanske har du råkat ut för en vattenläcka, eldsvåda, överfall, vitvaror som gått sönder, du har blivit utsatt för överfall eller något liknande. En försäkring täcker alla vanliga skador i hemmet, men även under semestern. Du kan dessutom få kristerapi, rättsskydd osv. De har allt en försäkring bör innehålla, bara lite bättre pris. Jämför dem gärna med din nuvarande hemförsäkring!

Läs mer och beställ

Hur blir man av med myror inomhus?
Rulla till toppen