Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur förhindrar man möss?

Möss är ett mycket vanligt problem när hösten och vintern kommer. De brukar söka skydd och mat i ditt hem. Se till att du hindrar dem från att komma in i ditt hem. Hur förhindrar du möss?

För att förhindra att möss kommer in i ditt hus, fyll i alla hål som ger möss en ingång till ditt hem, håll maten i lufttäta glasbehållare, städa upp röran och håll ditt hem rent. 

Tyvärr, ibland möss fortfarande hitta ett sätt att komma in i ditt hem. Du bör bli av med möss så snart du inser att de är i ditt hus eftersom de kan orsaka stora problem. Så här hanterar du mössangrepp.

Hur förhindrar du möss?

Om det finns klo- eller tuggmärken på och runt matförpackningar och hyllor, eller om du hittar matrester i hyllor eller på ovanliga platser, och avföring som ser ut som små avlånga riskorn och som samlas i skåp, under handfat eller nära apparater betyder det att du har möss i huset. 

Några andra tecken på mössinfektioner är ljud i väggarna på natten, udda husdjursbeteende som skällande, eller att det tassar under apparater och möbler och du hittar bon av strimlat papper, snöre, tyger eller andra smidiga material.

Om du såg en mus betyder det att det gömmer sig fler i ditt hus. 

Varför är möss farliga?

Men varför är möss farliga? De är trots allt små och söta.

Möss kan göra dig riktigt sjuk, eftersom de kan sprida sjukdomar. De kan sprida hantavirus, salmonellos och listeria genom urin, avföring, saliv och häckande material. 

Möss förökar sig väldigt snabbt. Även om bara två möss kom in i ditt hem kommer det att bli mycket fler väldigt snart. De föder upp hela året, och en hona kan producera 5 till 10 kullar om året. I genomsnitt finns det 6 till 8 möss per kull, vilket innebär att en familj på 6 möss kan multiplicera till 60 på cirka 3 månader. 

De kan bokstavligen bränna ditt hus. Möss älskar att tugga på ledningar och när de är i dina väggar och på vinden har de full tillgång till dina elektriska ledningar. De kommer att gnaga på det för att hålla tänderna korta, samt för att få tillgång till en plats som tråden kan blockera. När en tråd är avgnagd är det större risk för att den börjar brinna. Cirka 25% av alla bränder som tillskrivs ”okända orsaker” i USA startas troligen av gnagare.

Att bli av med möss helt är svårt och tar lång tid. Det vanligaste sättet att bli av med möss är att använda musfällor som du hittar i butiker. Det finns flera typer av musfällor.

Musfällor med bete

Dessa fällor är giftiga, så de är förmodligen inte det bästa alternativet om du har små barn eller husdjur.

De är väldigt billiga och de dödar möss snabbt när de används enligt instruktionerna. Nackdelen med att använda denna musfälla är att du måste söka i ditt hus efter döda möss, eftersom de inte kommer att dödas just när de äter av giftet. Det är också möjligt att musen kommer att spotta ut giftet.

Vanliga musfällor

Dessa är de traditionella fällorna. De är billiga, lätta att använda och de dödar snabbt. Nackdelarna med att använda en traditionell musfälla är att det kan vara ganska visuellt störande, och det är inte särskilt säkert att använda det i hem med små barn och husdjur. 

Elektroniska musfällor

Dessa är elektroniska, dolda musfällor. De har en hög framgångsgrad och de dödar snabbt med hjälp av elchock. De är återanvändbara och slutna, så att du inte behöver se den döda musen. Det är ett mycket säkrare alternativ för hus med husdjur och barn. Nackdelen med att använda denna typ av fälla är att den är mycket dyrare än de två föregående alternativen.

Levande burfällor för möss

Dessa är fällor som fångar möss i en bur, men de dödar dem inte. Några nackdelar är att de kräver mer övervakning, du måste köra musen minst en mil från ditt hus för att släppa den, och det rekommenderas inte av CDC på grund av risken för sjukdomsöverföring från levande möss till oss människor.

Limfälla för möss

Detta är en fälla som gör att möss fastnar tills de dör. Du måste sätta lite gnagarlim på några kartongbitar och lämna det på platser där mössen gömmer sig. Det är obekvämt om du har husdjur, eftersom de också kan fastna i det. Det är det minst humana sättet att döda möss eftersom de lider och dör av svält.

Kan du göra det miljövänligt?

Om du vill ha en mer miljövänlig metod för att bli av med möss, prova några av dessa metoder. 

Pepparmyntaolja och kryddnejlika

Möss hatar starka dofter. Du kan försöka köra bort mössen genom att lätt blötlägga bomullskulor i oljor från en eller flera av dessa livsmedel och lämna bomullskulorna på platser där du har haft problem med möss. Du kan också göra små påsar fyllda med torr cayenne, mynta och hela kryddnejlikor och lämna dem på platser där möss tenderar att gömma sig, så som under sängar och diskbänken.

Skrämma bort mössen med ljud

Eftersom möss hatar högt ljud, få några elektroniska enheter som avger ett högt pipande ljud. Effekten försvinner med tiden, men den är mycket effektiv först. Försök använda den i kombination med någon annan metod för att lyckas bli av med möss. 

Låna en katt eller en foxterrier

Om du inte har en katt eller en foxterrier, be en av dina vänner att hyra eller låna sin katt eller hund i några dagar. De dödar vanligtvis bara dem men äter dem inte, så se upp för döda möss runt huset. 

Använd kattsand

Du kan få möss att lämna ditt hem genom att strö kattens kattsand runt ditt hus. Möss undviker då doften av ett rovdjur och söker ett säkrare skydd. 

Kan du göra det med saker du redan har hemma?

Om du inte kan gå till affären för att skaffa en musfälla just nu, finns det några saker du kan göra för att bli av med möss med saker du redan har hemma.

Musfällor

Gillra dina råttfällor med kokt bacon, jordnötssmör eller choklad. Det är sådant de gillar. När musen äter den kommer den att dö. 

Ett annat sätt att göra en egen råttfälla med något du har hemma är att lämna lite läsk på en skål någonstans så att möss når den. Möss som den söta doften av läsk så att de dricker den, och kolet i läsken kommer att döda dem.

I likhet med läsk har frostskyddsmedel en söt lukt, men det är mycket giftigt, vilket innebär att det kommer att döda möss när de dricker det.

Om du inte vill döda dem, men hellre får dem att lämna, kan du spraya ditt hus med luftfräschare. Möss hatar allt som har en stark lukt, så lukten av luftfräschare kommer säkert att driva bort dem. 

Om du inte har en luftrenare i ditt hus kan du använda ammoniak. Det finns i vätska som används för rengöring av fönster.

När du äntligen har blivit av med mössen måste du städa efter dem. Det är mycket viktigt att du rensar deras avföring och lämningar, på grund av risken för sjukdomar som är associerade med möss. 

Du bör inte dammsuga eller svepa musavfall eftersom du bara släpper ut fler bakterier i luften och dammet kan göra dig väldigt sjuk. 

Använd alltid latexhandskar och en mask vid rengöring efter möss. Det rekommenderas att spruta det drabbade området med ett kommersiellt desinfektionsmedel eller en blandning av blekmedel och vatten. Låt det stå i cirka 5 minuter och torka sedan av området rent med pappershanddukar. Lägg pappershanddukarna i en plastpåse och släng den direkt i soptunnan Det är också mycket viktigt att kasta mat som mössen kommit åt.

Vad lockar möss i ditt hus?

Möss har samma behov som alla andra levande varelser, och det är mat, skydd och komfort. Om möss hittar en plats där dessa saker är tillgängliga för dem, kommer de att ta tillfället i akt att göra sig hemmastadda, även om det är ditt hem. 

De brukar hålla sig utom synhåll och behöver minimalt med mat för att överleva. Möss kan skapa allvarliga skador på byggnadsinteriören, genom att tugga genom elektriska ledningar, förorena mat och spridea sjukdomar.

Mössen söker värme

Möss tenderar att söka efter ett varmt skydd, särskilt under hösten och vintern när vädret ute är för kallt för att de ska kunna överleva. De kan upptäcka byggnadens värme genom väggöppningar, och de kommer vanligtvis in genom dessa öppningar. 

En mycket populär boplats för möss är varmvattenberedare eftersom de är en stadig värmekälla och vanligtvis går det att bygga boet dolt. Så att bygga boet vid en varmvattenberedare brukar de föredra framför att gräva sig ett bo någonstans.

Ett hus är inte det enda stället där möss gillar att gömma sig. Om du har din bil ute eller i garaget och inte kör den så ofta kan den bli invaderad av möss. När möss kommer in i din bil söker de efter mat och en boplats, samma som i ditt hus. Se till att du tar ut alla snacks och filtar du kan ha i din bil. De kommer antagligen att äta din isolering, klädsel och ledningar, och om de dör i din bil kommer du att ha svårt att bli av med lukten. 

Mat

Det är svårt för möss att motstå lockelsen av mat. Det spelar ingen roll om det är kokt mat, eller matrester, möss vill ha allt. 

Även om möss är allätare, föredrar de i teorin en diet av korn, frön och frukt, i huvudsak allt som innehåller mycket kolhydrater. De är inte särskilt kräsna och kan överleva på väldigt lite mat och vatten.

Mänsklig mat är inte det enda som möss betraktar som mat. De gillar att gnaga på papper, kartong och elektriska ledningar.

Möss älskar kolhydrater, och det är vettigt eftersom de försöker få i sig så många kalorier de kan. De inte vet ju när det blir nästa gång de får äta. De gillar choklad och jordnötssmör mest. Se till att hålla choklad och jordnötssmör i stängda lådor, så att du hindrar möss att festa på dem.

De lockas också av bacon.

Se till att hålla ditt kök rent, annars bjuder mössen sig in. Om du inte torkar upp spillda torrvaror som socker, ris eller havre noggrant och snabbt kan till och med några korn som glider under ett skåp vara som en inbjudan för möss. Om du lämnar smutsig disk på diskbänken med lite mat på kan de bli en stor musfest.

Eftersom möss inte är så kräsna kan de krypa upp in i ditt husdjurs skål och äta maten, så se till att städa upp ditt husdjurs skål så snart det är klart att äta.

Möss kommer troligen inte in i ditt kylskåp eller frys, men om du råkar ha påsar med mjöl eller socker eller mat i kartonger som tar upp plats i dina skafferi möss kommer troligen in. I stället för kartonger, använd lufttät plast eller glasbehållare. 

Städa upp i röran

Möss älskar att bo och gräva och de kommer ofta att söka efter röriga områden för att göra sig hemmastadda. När röran växer blir det svårare att städa upp det och det uppmuntrar mössen bosätta sig där.

Sådana röriga platser i hem brukar vara garage, vindar och små förvaringsutrymmen. Ved kan också locka möss, så försök att undvika att förvara den direkt på golvet eller upp mot väggarna där det kan ge en gnagare enkel åtkomst.

Höga ogräs eller skräp runt ditt hus kan vara attraktiva områden för möss, och det kan också tjäna till att maskera deras existens runt ditt hus. Även om möss inte gillar att äta gräs är det ett bra ställe att gömma sig. Rensa din trädgård så att de inte har något att gömma sig bakom.

Möss gillar mjuka saker som bomull eller tidning. Det låter hemskt, men sanningen är att möss ofta också gömmer sig i din garderob. 

Hur kommer mössen in i huset?

Alla öppningar som möss ser kommer de att komma igenom. De kan komma igenom små väggsprickor, fundamenthål och ventiler. Hålet måste vara lite bredare än en penna för att en mus ska kunna passera genom den.Det räcker faktiskt med ett 6–7 mm litet hål för att mössen ska kunna ta sig in. Och den kan dessutom hoppa 30 cm högt.

Hur förhindrar du dem från att komma tillbaka?

Så du har äntligen blivit av med möss och du vill hindra dem från att komma tillbaka. För att uppnå detta måste du musskydda ditt hus.

Fyll hål med stålull

Börja med att fylla upp dina hål med stålull. Möss kan tugga genom isolering, papper och gips, men de kan inte tugga genom stålull. Om de försökte skulle de vara döda innan de nådde andra sidan hålet. Fyll alla hål du har i ditt hem med stålull, även om du tycker att den är för liten för att en mus ska smyga igenom.

Håll lamporna tända

Ett annat bra sätt att förhindra att möss kommer in är att tända ljuset. Möss är nattdjur, vilket innebär att de är aktiva på natten. De kommer att vara mindre benägna att gå in i väl upplysta områden. Vissa föreslår stroboskoplampor som ett sätt att avskräcka en angrepp. 

Pepparmyntsolja

Håll möss från att komma in i ditt hem genom att spruta lite pepparmyntaolja runt ditt hem. Det kommer att avskräcka skadedjur, men se till att du använder det försiktigt, eftersom det kan orsaka andningsbesvär hos hundar och katter. 

Frostskydd

För att hindra möss från att komma tillbaka, lämna en maträtt med något frostskydd någonstans i huset. Frostskyddsmedel har en söt lukt, men det är mycket giftigt, så om de lyckas smyga in och dricka det kommer de att dö. Se till att hålla frostskyddsmedel utom räckhåll för dina husdjur och barn.

Blockera ett hål som inte kan fyllas

Om du har ett hål i ditt hem som du inte kan fylla med stålull, försök att sätta ett tegel framför det istället. Möss kan tugga genom liknande robusta föremål, till exempel böcker, men tegelstenar är tunga och täta nog för att förhindra att möss kommer in.

Enris mot möss

Enris är en växt som har använts i århundraden för att hålla möss och andra skadedjur borta från hem och trädgårdar. Enris har en naturlig doft som avskräcker möss från att närma sig området där det finns enris. För att använda enris mot möss kan du enkelt placera några kvistar av enris på strategiska platser runt ditt hem, särskilt i områden där du misstänker att möss kan komma in, som t.ex. vid dörrar, fönster och ventilationsöppningar. Du kan också göra enrispåsar genom att placera enris i små tygpåsar och hänga dem i garderober, skåp och andra områden där möss kan trivas. Enris är en effektiv, naturlig och luktfri lösning för att hålla möss och andra skadedjur borta från ditt hem.

Använd ammoniak

Ammoniak, som finns i glasrengöringsmedel, kan hjälpa dig att avskräcka möss. Placera en liten mängd nära potentiella ingångspunkter för att få möss att gå vidare. Förvaras utom räckhåll för barn och husdjur.

Förvara mat i glasbehållare

Möss kommer in i livsmedel som har en mjuk förpackning. För att förhindra att de angriper din mat, skaffa några lufttäta glasbehållare som inte avger någon matlukt och därför inte lockar möss.

Täta små hål

Möss kan pressas genom nästan alla hål så länge de är lite bredare än en penna. För att hindra möss från att komma in i ditt hem, använd lite silikonfett för att försegla eventuella ingångspunkter. 

Malbollar

Malbollar är starkt doftande och är avsedda att avskräcka malar. De kan också skrämma möss så placera några av dessa bollar nära där möss kan komma in i ditt hem och de kommer att hålla sig borta för gott.

Gör ordning i trädgården

För att förhindra att möss kommer in i ditt hem, ta bort alla platser där möss kan gömma sig i trädgården genom att göra ordning och plocka bort saker. Om du har häck direkt mot ditt hus blir de ett bra gömställe för möss.

Sätt ventiler i skorstenar

Möss kan komma igenom ett mycket litet hål, och vi kan betrakta en skorsten som ett stort hål i ditt hus som säkert kommer att locka möss. För att förhindra att möss kommer in i ditt hus genom skorstenen, kan du skaffa skärmventiler.

Rännskydd

Hängrännor fungera som ett system av vägar för möss som de kan använda för att ta sig in i ditt hem. För att hålla dem borta från dina rännor, kan du installera rännskydd. Det minskar också arbetet med att tömma rännorna på fallna löv på hösten. Löv kan också vara en mysig plats för möss, så du vill hålla dina rännor så rena som möjligt.

Het sås

Även om möss gillar mest mat, gillar de inte den kryddiga doften av stark sås. Lämna lite stark sås nära potentiella ingångspunkter för att hindra möss från att komma in.

Laga hål i grunden

Se till att laga eventuella hål som du har i husgrunden. Det gör inte bara ditt hem säkrare utan håller också möss borta. Möss kan smyga in genom dessa hål, så se till att fylla i dem.

Torktumlardukar

Ett hus som luktar gott är troligt att det blir invaderat av möss. Torktumlardukar antas vara avskräckande för möss, och om de inte lyckas får de åtminstone ditt hem luktar trevligt.

Täta dörren

Ett annat sätt för möss att enkelt komma åt ditt hus är genom glipan längst ner på din ytterdörr. Du kan åtgärda detta problem med en liten självhäftande tätningslist som bara tar några sekunder av din tid.

Rensa all mat från ditt garage

Möss går vanligtvis in genom garaget, så behandla inte ditt garage som ett provisoriskt skafferi. Att lämna mat i ditt garage kan leda till en riktig musinvasion.

Högfrekventa ljud

Möss hatar högfrekventa ljud, så det kan vara din lösning för att hindra dem från att komma in i ditt hus. Köp en högfrekvent skadedjursbekämpningsenhet i en butik eller online för att hålla mössen borta från ditt hem.

Tea Tree Oil

Tea Tree Oil är en antibakteriell olja som är bra för att hålla möss borta från ditt hem. Den har en mycket stark doft som är störande för möss, så sprid några droppar runt potentiella ingångspunkter för att hålla dem ute.

Förslut området runt rören

En annan enkel åtkomst för möss är öppna områden där rör kommer in i dina skåp. För att förhindra mössangrepp, försegla de öppna områdena med caulk eller stålull.

Kryddnejlika

Kryddnejlika är bra för att få ditt hem att lukta som jul, såväl som att hålla mössen utanför ditt hem. Doften tros stoppa möss, så strö dem var som helst de kan komma in.

Läsk

Vi hör alltid att läsk inte är bra för oss, men läsk är inte heller bra för möss. Om du lämnar några läsk utanför kommer det att locka dem på grund av den söta lukten, men kolet i läsket kommer att döda dem.

Luftfräschare

Möss gillar inte starka dofter, så starkt doftande luftfräschare kommer att vara bra att hålla möss borta. Spraya lite runt potentiella ingångspunkter.

Kolla upp din hemförsäkring

Med en bra hemförsäkring är det många skador som täcks av den. Kanske har du råkat ut för en vattenläcka, eldsvåda, överfall, vitvaror som gått sönder, du har blivit utsatt för överfall eller något liknande. Evoli täcker alla vanliga skador i hemmet, men även under semestern. Du kan dessutom få kristerapi, rättsskydd osv. De har allt en försäkring bör innehålla, bara lite bättre pris. Jämför dem gärna med din nuvarande hemförsäkring!

Läs mer och beställ

Hur förhindrar man möss?
Rulla till toppen