Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur förhindrar man möss i huset?

Möss i huset är ett mycket vanligt problem när hösten och vintern kommer. De brukar söka skydd och mat i ditt hem. Se till att du hindrar dem från att komma in i ditt hem. Hur förhindrar du mössen att ta sig in i huset?

Mina bästa tips och råd för att förhindra att möss kommer in i ditt hus, fyll i alla hål som ger möss en ingång till ditt hem, håll maten i lufttäta behållare, städa upp röran och håll ditt hem rent. 

Tyvärr, ibland kan möss hitta ett sätt att komma in i ditt hem. Du bör försöka bli av med mössen så snart du inser att de är i ditt hus eftersom de kan orsaka stora problem. Så här hanterar du möss och råttor i huset.

Hur blir man av med möss i huset

Mössen sprider sjukdomar som hantavirus, salmonellos och listeria genom urin, avföring och saliv. De förökar sig snabbt och gnager på elektriska ledningar. I värsta fall kan det ge upphov till brand. Att bli av med möss i huset är tidskrävande, och musfällor är det vanligaste sättet.

När vi fick möss inomhus undersökte jag alternativ för att bli av med dem utan att behöva hantera mössen direkt. Jag valde en ljudapparat och en burfälla. Min 17-åriga dotter erbjöd sig att släppa ut mössen i skogen mot en liten ersättning.

Musfällor med råttgift

Dessa fällor är giftiga, så de är förmodligen inte det bästa alternativet om du har små barn eller husdjur.

De är väldigt billiga och de dödar mössen snabbt när de används enligt instruktionerna. Nackdelen med att använda denna musfälla är att du måste söka i ditt hus efter döda möss, eftersom de inte kommer att dödas just när de äter av giftet. Det är också möjligt att musen kommer att spotta ut giftet.

Vanliga musfällor

Traditionella musfällor är billiga, enkla att använda och dödar snabbt. Nackdelarna är att de kan vara både fula och inte säkra i hem med små barn och husdjur.

Elektroniska musfällor

Elektroniska musfällor är dolda, återanvändbara och använder elchocker för snabb avlivning. De är säkrare för hem med barn och husdjur eftersom de är slutna. Nackdelen är att de är betydligt dyrare än traditionella musfällor och att man måste hantera döda möss.

Levande burfällor för möss

Levande burfällor fångar mössen utan att döda dem. Nackdelarna är att de kräver mer övervakning, musen måste släppas minst en mil bort, och CDC avråder från dem på grund av sjukdomsrisken vid hantering av levande möss.

Limfälla för möss inomhus

Limfällor fångar mössen genom att de fastnar tills de dör. Du applicerar gnagarlim på kartongbitar och placerar dem där mössen gömmer sig. Dessa fällor är olämpliga för hem med husdjur, eftersom de också kan fastna. Det är det minst humana sättet att döda möss, då de lider och dör av svält.

Kan du förhindra att de tar sig in miljövänligt?

Om du vill ha en mer miljövänlig metod för att bli av med mössen, prova några av dessa förebyggande åtgärder. 

Lukt som skrämmer möss: Pepparmyntaolja och kryddnejlika

Mössen avskyr starka dofter. Blöt bomullskulor i oljor från mynta, cayenne eller kryddnejlika och placera dem där mössen varit. Alternativt, gör små påsar med torr cayenne, mynta och kryddnejlika och lägg dem på mössens gömställen, som under sängar och diskbänkar.

Skrämma bort mössen med ljud

Eftersom mössen hatar högt ljud, få några elektroniska enheter som avger ett högt pipande ljud. Effekten försvinner med tiden, men den är mycket effektiv först.

Låna en katt eller en foxterrier

Har du ingen katt eller foxterrier? Låna en väns katt eller hund i några dagar. De dödar mössen utan att äta dem, så var beredd på att hitta döda möss. Min egen goldendoodle var inte till någon hjälp, så vissa raser är bättre på att jaga möss än andra.

Använd kattsand

Du kan få möss att lämna ditt hem genom att strö kattens kattsand runt ditt hus. Mössen undviker då doften av ett rovdjur och söker ett säkrare skydd. 

Hemgjorda metoder för att bli av med möss

Om du inte kan skaffa en ny musfälla direkt, finns det andra saker du kan använda hemma.

Fällor:

  • Gillra existerande råttfällor med kokt bacon, jordnötssmör eller choklad för att locka och döda möss.
  • Lämna en skål läsk där mössen når den; kolsyran dödar dem. Frostskyddsmedel fungerar liknande, men är mycket giftigt.

Avskräcka mössen:

  • Vill du inte döda mössen? Spraya luftfräschare eller använd ammoniak från rengöringsmedel. Möss hatar starka lukter och detta kommer att driva bort dem.

Vad lockar mössen in i våra hus?

Möss söker mat, skydd och komfort. Om de hittar dessa hos dig, flyttar de in, även om det är ditt hem. De håller sig gömda och behöver lite mat för att överleva. Möss kan orsaka allvarliga skador genom att tugga på ledningar, förorena mat och sprida sjukdomar. Vanligaste arterna i Sverige är husmus (Mus musculus), mindre skogsmus (Apodemus sylvaticus) och större skogsmus (Apodemus flavicollis). Husmusen är vanligtvis 8-9 cm lång, exklusive svansen som lägger till cirka 9 cm. Mindre skogsmus är lika lång som husmusen, medan den stora skogsmusen kan bli upp till 13 cm lång.

Mössen söker värme

Mössen tar sig oftast in i bostadshus och andra byggnader när det blir kallt ute. Möss söker värme och skydd, särskilt under höst och vinter. De tar sig in genom väggöppningar och bygger bo nära varmvattenberedare. Mössen invaderar även oanvända bilar och kan skada isolering, klädsel och ledningar. För att undvika detta, ta bort snacks och filtar från bilen. Döda möss i bilen kan orsaka svår lukt.

Mat

Möss kan inte motstå mat, oavsett om det är kokt eller rester. De föredrar korn, frön, frukt och älskar choklad och jordnötssmör, så förvara dessa i stängda lådor. Håll köket rent, spill och smutsig disk lockar dem. Mössen äter också husdjursmat, så rengör matskålar snabbt. Förvara mjöl, socker och annan mat i lufttäta behållare istället för kartonger.

Hur kan mössen ta sig in i huset?

Möss kan ta sig igenom små öppningar som väggsprickor, fundamenthål och ventiler. En mus kan ta sig in genom ett 6–7 mm litet hål.  De kan även hoppa 30 cm högt. När de väl har kommit in kan de bygga bo på något mörkt och avskilt ställe. 

Förebyggande åtgärder mot möss i huset – tips och råd

Så du har äntligen blivit av med Mössen och du vill hindra dem från att komma tillbaka. För att uppnå detta måste du musskydda ditt hus.

Städa upp i röran och trädgården

Möss trivs i röriga områden som garage, vindar och små förvaringsutrymmen. Ved på golvet eller mot väggar lockar dem. Håll gräset kortklippt runt huset och rensa bort skräp runt för att ta bort gömställen. Möss gillar också mjuka material som bomull och tidningar, och kan gömma sig i garderober. Ställ madrasser och soffdynor på högkant i stugan när du åker hem på hösten. Stapla inte ved, trädgårdsmöbler eller annat som ska vinterförvaras intill fasaden. Plantera inte heller buskar och träd nära fasaden. Mata inte fåglar eller andra djur runt omkring bostaden. Håll trädgården och hemmet organiserade för att minska risken för musinvasion.

Högfrekventa ljud mot möss inomhus

Möss hatar högfrekventa ljud, så det kan vara din lösning för att hindra dem från att komma in i ditt hus. Köp en högfrekvent skadedjursbekämpningsenhet i en butik eller online för att hålla mössen borta från ditt hem.

Musskrämmare ultraljud


Håll lamporna tända

Ett effektivt sätt att hålla möss borta är att tända ljuset. Som nattdjur undviker de väl upplysta områden. Stroboskoplampor kan också avskräcka dem och förhindra att de tar sig in i huset.

Förvara mat i lufttätt

Mössen kommer in i livsmedel som har en mjuk förpackning. För att förhindra att de angriper din mat, skaffa några lufttäta glasbehållare som inte avger någon matlukt och därför inte lockar möss.

Förvara sopor till exempel under diskbänken i en sluten behållare.

Möss går vanligtvis in genom garaget, så behandla inte ditt garage som ett provisoriskt skafferi. Att lämna mat i ditt garage kan leda till en riktig musinvasion.

Frostskydd

För att hindra mössen från att komma tillbaka, lämna en maträtt med något frostskydd någonstans i huset. Frostskyddsmedel har en söt lukt, men det är mycket giftigt, så om de lyckas smyga in och dricka det kommer de att dö. Se till att hålla frostskyddsmedel utom räckhåll för dina husdjur och barn.

Blockera och fyll hål

För att hindra möss från att ta sig in i ditt hem, blockera och fyll alla hål som de kan ta sig in genom. Använd stålull eller tegelstenar, eftersom mössen inte kan gnaga igenom dessa material. Säkerställ att rörgenomföringar i tvättstugan och under diskbänken är täta.

Täta ingångspunkter med silikonfett, särskilt runt rör och i husgrunden. Skorstenar kan förses med skärmventiler för att förhindra intrång.

Försegla dörrspringor med självhäftande tätningslister och installera rännskydd på hängrännor för att hålla möss borta.

Förebygg med starka dofter

Malkulor

Malkulor, som rödceder, har en stark doft som avskräcker mössen. Placera dem vid potentiella ingångar för att hålla mössen borta.

Enris mot möss

Enris avskräcker möss med sin naturliga doft. Placera enriskvistar vid dörrar, fönster och ventilationsöppningar, eller gör enrispåsar att hänga i garderober och skåp. Det är en effektiv och naturlig lösning för att hålla mössen borta.

Pepparmyntsolja

Håll möss från att komma in i ditt hem genom att spruta lite pepparmyntaolja runt ditt hem. Det kommer att avskräcka skadedjur, men se till att du använder det försiktigt, eftersom det kan orsaka andningsbesvär hos hundar och katter. 

Använd ammoniak

Ammoniak, som finns i glasrengöringsmedel, kan hjälpa dig att avskräcka mössen. Placera en liten mängd nära potentiella ingångspunkter för att få möss att gå vidare. Förvaras utom räckhåll för barn och husdjur.

Tea Tree Oil

Tea Tree Oil har en stark doft som håller möss borta. Sprid några droppar runt potentiella ingångar för att avskräcka dem.

Kryddnejlika

Kryddnejlika är bra för att få ditt hem att lukta som jul, såväl som att hålla mössen utanför ditt hem. Doften tros stoppa möss, så strö dem var som helst de kan komma in.

Luftfräschare

Möss gillar inte starka dofter, så starkt doftande luftfräschare kommer att vara bra att hålla mössen borta. Spraya lite runt potentiella ingångspunkter.

Kolla upp din hemförsäkring vid musproblem

Om du har fått möss i ditt hem kan en bra hemförsäkring täcka många av de skador som uppstår. Mössen kan orsaka allvarliga skador på ditt hem, inklusive gnagda ledningar och förstörda isoleringar. En försäkring kan täcka reparationer och saneringskostnader. Se till att din hemförsäkring innehåller skydd mot skadedjur och jämför den gärna med andra försäkringar för att få bästa möjliga pris och täckning. Läs mer…

Städa efter mössen

När du har blivit av med mössen, städa noggrant upp deras avföring och lämningar för att undvika sjukdomar.

Använd latexhandskar och en mask. Spraya det drabbade området med desinfektionsmedel eller en blandning av blekmedel och vatten, låt verka i 5 minuter, och torka sedan rent med pappershanddukar. Kasta pappershanddukarna i en plastpåse och släng den i soptunnan. Kasta också mat som mössen kan ha kommit åt.

Hur förhindrar man möss i huset?
Rulla till toppen