Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur lagar man en dunjacka?

Dunjackor är några av de mest bekväma och praktiska jackorna som finns, eftersom de är lätta och varma samtidigt. Det finns dunjackor för alla typer av kyla, och de är de bästa jackorna att använda när man står inför isande kallt väder. De har dock en nackdel. De får lätt revor. Men det är faktiskt ganska lätt att laga dem också.

I den här artikeln kommer vi att gå igenom hur man gör för att laga en dunjacka. Om du råkar ha en av dessa jackor som behöver repareras, kan du dra nytta av den här artikeln eftersom vi har sammanställt en steg-för-steg-guide för att fixa din dunjacka. Om du är intresserad av att ta reda på mer, läs vidare!

Vad är en dunjacka gjord av? 

Innan vi hoppar in i steg-för-steg-processen för att reparera en dunjacka måste vi först prata lite om vad dessa jackor är gjorda av, eftersom det i första hand är orsaken till att artiklar som dessa finns. Alla vet att dunjackor lätt går sönder eller får revor, men varför? 

Låt oss först prata om dun. Det är det inre lagret av fåglarnas fjäderskrud. Många fåglar har dunfjädrar, och många av dem användes historiskt för att göra dunjackor eller andra dunfjäderkläder, men nuförtiden är gäss överlägset de vanligaste fåglarna. Den största importören av dunfjädrar är Kina, och de får fjädrarna från gäss som använts för mat. 

Dunfjädrar är riktigt mjuka, lätta och flexibla. Precis som en huskys underpäls är det detta fjäderskikt på fåglar som håller dem varma. Ovanför detta är det yttre, skyddande skiktet som skyddar fågeln från solens strålar, regn, vind etc. Eftersom dun är naturligt används för isolering av fåglar, är det vettigt att människor bestämde sig för att använda det också. Det blev en av de mest ikoniska och mest använda materialen. Även om efterfrågan på dessa produkter har minskat på grund av både djurrättsliga rörelser och den mycket billigare tillverkningen av syntetiska isoleringsmaterial. 

Dun är inte vattentätt och kan suga upp mycket vatten, det är därför det är mycket sällsynt att vattentäta jackor är gjorda av det, eftersom detta skulle kräva ett mycket robust och tätt tyg för att täcka dunen. Det skulle väsentligt minska effektiviteten. 

En bra dunjacka är lätt, fluffig, varm och tillverkad av lätta material. Dun behöver andas; annars kan det bli illaluktande eller ruttna. Det kommer heller inte värma. Det är en av anledningarna till att tunna syntetiska material som nylon och polyester ofta används för att göra dunjackor. Ju fluffigare en dunjacka är, desto mer luft fångar den in mellan fjädrarna, vilket resulterar i bättre isolering. Om du någonsin hittar en dunjacka som inte är fluffig utan snarare som en bit tungt tyg, är den förmodligen av låg kvalitet. 

Steg 1: Bedöm skadan

Det första steget i att reparera din dunjacka är att först undersöka skadorna på jackan. Hur trivialt det än låter är detta ett viktigt steg eftersom det kommer att avgöra reparationsmetoden och de potentiella kostnaderna. 

Om skadan verkar vara liten (ett par kvadratcentimeter skadad yta) är det mycket troligt att du kommer att kunna åtgärda skadan på egen hand med rätt utrustning (som vi kommer att prata om senare). Men om den är större än så finns det två alternativ att tänka på: göra dig av med jackan eller ta den till en skräddare för reparation. 

Även om den här artikeln inte handlar om att sprida positivitet och humanitära mål, om din dunjacka är så skadad att du inte tror att du kan fixa den och processen skulle kosta för mycket att göra hos en skräddare, skulle vi ändå rekommendera dig att inte bara kasta det i soporna, utan ta det till någon välgörenhetsorganisation eller en familj / person som kan behöva det. En mans skräp är en annan mans skatt, så se till att inte slösa bort sådana värdefulla kläder. Kanske finns det någon annan som kan tänka sig laga den och blir glad för att få din gamla jacka?

Om du vill ta jackan till en skräddare för att få den fixad måste du vara medveten om att priserna inte ofta är så låga. Att laga en jacka kan kosta allt från 200 kr hela vägen till 1000 kr, beroende på lagningens storlek, jackmaterialet och ett par andra faktorer. 

Vid denna tidpunkt är det upp till dig att bestämma vad du vill göra med din jacka. Medan du läser den här artikeln kommer vi att anta att du valde att lära dig att reparera den själv, vilket är ett bra beslut. Du kan spara mycket huvudvärk i framtiden genom att lära dig denna färdighet, och det är inte ens så svårt. Om du har fattat beslutet och är redo att börja reparera din jacka, följ nästa steg för en perfekt reparerad dunjacka!

Steg 2: Samla ihop den nödvändiga utrustningen

Så i det här steget måste du samla alla föremål eller verktyg som behövs för att laga din dunjacka. Tänk på att den här guiden inte bara gäller revor som orsakas av kattens klor eller en vass tagg från ett staket, utan också brännskador från en grill som spottade ut några gnistor eller brinnande ved på dig eller någon annan form av skador som skapade ett hål i dunjackan, vilket gör att dunfjädrarna kan sticka ut ur jackan. 

För denna process finns det bara ett par saker du behöver. Varumärket är inte särskilt viktigt, men det är viktigt för dig att ha alla dessa artiklar för ett framgångsrikt reparationsjobb: 

  • Clear Repair Tape, som den här från GEAR AID
  • Hårtork (inte alltid nödvändigt)
  • Alkohol (inte nödvändigt, men rekommenderas)
  • Sax
  • Några rena, mjuka trasor
  • Lagningslappar (valfritt)

Listan är kort, men det är viktigt för dig att ha så många av dessa verktyg och föremål tillgängliga när du planerar att reparera din dunjacka. Det finns egentligen inte många andra sätt att reparera dunjackor än med objekten i den här listan, så se till att du samlar dem innan du börjar processen. 

Steg 3: Skjut in dunen i jackan igen

Detta är det första och förmodligen det viktigaste steget. När du bränner ett hål i dunjackan eller får en reva på den på ett eller annat sätt, kommer dunen nästan säkert att sticka ut, eventuellt till och med att falla ut. Anledningen till att det är så viktigt att stoppa tillbaka dunen, eller så mycket som möjligt av dem, är att om det inte är tillbaka på sin plats kan det orsaka att lappen lossar lossnar senare, vilket kan undergräva hela din ansträngning. 

Ta med fingret, en penna eller något liknande format föremål som är det mest effektiva för din situation och tryck tillbakadunen ner i jackan. Målet är att ha skjutit in det så mycket att du kan ansluta de trasiga eller rivna delarna av jackan utan att någon dun sticker ut mellan dem. När det gäller ett bränt hål är målet att inte ha någon dun som sticker ut i någon riktning. 

Det är bättre om du trycker ner dem så mycket att du kommer att behöva justera det senare, eftersom att lämna några kvar nära öppningen kan orsaka problem i lappprocessen eller bara få lappen att lossna helt efter några dagar eller veckor efter reparationen. Så se till att du gör den här delen av ordentligt eftersom så inte din lagning förstörs.

Steg 4: Klipp av alla strängar

På utrustningslistan nämnde vi en sax. Det är dags efter att trycka ner ner på plats, ta ut saxen och göra ett noggrant rengöringsarbete. Här är poängen att klippa av alla strängar eller trådar som sticker ut eller hänger löst nära rivplatsen. 

När en dunjacka rivs är det inte bara dunfjädrarna som kan orsaka problem utan också tyget på dunjackan. Dessa, som nämnts tidigare, är vanligtvis syntetiska material såsom nylon eller polyester och är gjorda av mycket tunna strängar av det givna materialet. Detta material, tillsammans med jackans sömmar, kan resultera i massor av hängande och fria trådar och strängar. Det här är de du måste klippa av noggrant. 

När det gäller ett hål som brändes in i din jacka av en bit hett, brinnande ved eller kol, kanske du inte ens behöver göra det här steget, eftersom de syntetiska materialen som dessa jackor är gjorda av troligen kommer att smälta vid kontakt med sådana värmer. Om något kan detta täta ihop mikrofiberns ändar, så det finns vanligtvis inga lösa strängar från denna typ av skada. Var dock försiktig så att du inte av misstag plockar isär de brända delarna, eftersom det kan göra lappningen något svårare. 

När du är klar med detta steg ska riv- eller brännstället se relativt rent ut utan att dunfjädrar sticker ut eller lösa trådar hänger i närheten. Om du lyckas kan du gå vidare till nästa steg. 

Steg 5: Rengör skadorna

Nu måste du rengöra den skadade platsen för att undvika lappen du sätter på fäster i smutsen istället för själva materialet. Detta steg måste göras, oavsett vilken typ av skada som uppstått. Dessutom kan detta steg vara ännu viktigare för brännskador, eftersom det kan vara bitar av kol, trä, aska eller andra material som sitter fast på tyget. 

Det bästa att använda för det här jobbet är en mjuk trasa och lite alkohol. Vatten kommer också att fungera bra, men du måste vänta längre på att ytan på jackan ska torka innan du kan fortsätta. Dunfjädrarna kan också suga upp vattnet, vilket inte är bra om du vill bevara isoleringsförmågan och din jackas struktur. 

Alkoholen är också antibakteriell, vilket inte är en stor sak men det är verkligen ett plus. Dessutom kan du använda tillräckligt med alkohol för att göra den skadade platsen tillräckligt fuktig för att rengöra den ordentligt. Alkoholen kommer att avdunsta på några sekunder och lämna en torr, ren yta för att lappa. 

Blöt trasan i lite alkohol, och borsta och gnugga den skadade platsen försiktigt med den fuktiga delen av trasan. Var noga med att inte utvidga hålet eller förlänga revan, men rengör området noggrant. Det här steget tar kanske en halv minut, men det är viktigt, så var extra uppmärksam på det. 

Steg 6: Lappa dunjackan

När din jacka har torkat helt (tiden som behövs för detta beror på det ämne du använder för att rengöra den och mängden vätska du använder) efter rengöringsprocessen är den redo för lappningen. 

Nu är det dags att ta fram din genomskinliga reparationstejp (du kan också använda färgade band om du lyckas hitta en färg som passar din jacka eller din stil) och starta huvuddelen av denna process: lappningen. 

Först bör du klippa ut en cirkulär eller oval formad del av tejpen, som är tillräckligt stor för att täcka det skadade området, med ungefär 2,5 cm extra tejp i alla riktningar. Det är viktigt att det rundkantade tejpen är betydligt större än själva skadorna, eftersom det är det enda sättet det verkligen håller ihop jackan. 

Det är också viktigt att klippa ut en cirkulär form. Detta beror på att vassa kanter kan börja lossa mycket snabbare. Dessa band är inte superstarka lösningar som gorilla lim, de är bara jacka-reparerande band. De kan lossna, och om du lämnar en skarp, fyrkantig kant på någon sida av bandet du skär ut, kommer den garanterat att börja lossna först. 

När du har den cirkulära lapptejpen som är betydligt större än skadan (2,5 cm utrymme runt den ska täckas), kan du lappa revan / brännskadan. Se till att hålla jackan ordentligt nedtryckt mot underlaget medan du gör detta och att hålet eller rivan helst hållas ihop. Du måste lappa ihop den så att när lappen är klar ska den se ut som en ny jacka i sin struktur. Kläm inte i jackan tillsammans med limmet och lämna inte några öppna luckor på jackan. Detta är väldigt situationsspecifikt och du måste se hur det skulle vara bäst att klistra fast lappen just på det typ av hål du har fått. 

Vissa lappar kräver bara tid och lite tryck och för att de ska fixeras helt på plats. Men det finns många lagningslappar som måste värmas upp lite med en hårtork efter att de har fastnat på jackorna för att mjuka upp limmet och tejpens material. Detta gör att limmet kan torka snabbare och att tejpen bättre följer jackans kontur eller form. 

Steg 7: Motivlappar

Om du vill göra jackaskadorna till något moderiktigt och estetiskt kan du köpa en lapp med motiv. Efter att ha lappat jackan tillsammans med tydligt tejp kan du välja att hålla fast på dessa klistermärken som kan vara av vilken design som helst, hela vägen från en gullig hund, popkonst till militär-märken. 

Du kan också köpa lagningslappar med motiv. De är då det primära limmet som håller din jacka ihop. Titta runt på marknaden om du är intresserad och hitta några fantastiska mönster och coola grejer till din jacka för att vända situationen och göra din dunjacka extra snygg istället.

Extra påminnelse

Även om de flesta kläder kan repareras med en nål och tråd, tänk inte ens på att sy ihop en dunjacka om du inte är en erfaren skräddare med erfarenhet av dunjackor och du vet vad du gör. 

Att sticka nålar och dra trådar genom den känsliga nylon eller polyester som redan har fått revor är bara ett recept på katastrof. Jag vill verkligen avråda från att försöka sy en sådan jacka, eftersom materialet som en dunjacka är tillverkad av inte är tillräckligt stark för att denna typ av reparationsprocess. Håll dig till lagningslappar och följ steg-för-steg-guiden för den perfekt reparerade dunjackan!

Relaterade inlägg

Hur tvättar man en dunjacka?

Hur lagar man en dunjacka?
Rulla till toppen