Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur man tar hand om köttätande växter?

Växter kan vara ett trevligt inslag i ett hem. Många av dem renar luften, de ser fantastiska ut och ger också en möjlighet för en avslappnad, kärleksfull och trevlig hobby. Det är verkligen sant att en person som älskar växter och blommor inte kan vara en dålig människa. En av de mer moderna trenderna i våra fönster där hemma är att få köttätande växter. De är ovanliga, spännande och roliga. De är några av de mest intressanta varelserna på jorden, så det är inte konstigt att fler och fler människor vill ta hand om dem. I den här artikeln kommer jag att ge en steg-för-steg-guide för att ta hand om din köttätande växt för att hjälpa dig att ge den ett fantastiskt liv!

Jorden

Både biologiskt och symboliskt finns grunden för att ta hand om eller odla en köttätande växt i jorden. Generellt sett dödar många människor av misstag sina växter eftersom vi inte får information om vilka jordtyper olika växter växer i. Detta är en av de viktigaste delarna av att ta hand om en växt eftersom det är där växten får sina näringsämnen från, och där den kommer att leva hela sitt liv. 

När man tittar på den jord som behövs för att odla en viss växt eller typ av växt, bör man titta på plantans ursprung och dess naturliga livsmiljö. De näringsfattiga jordarna som de köttätande växterna har anpassat sig till är ofta rika på torv och sand och är inte speciellt lik vår traditionella blomjord. Denna typ av jord med låg näringsämne kan ersättas med en blandning av sphagnum torv och trädgårdssand. Kontrollera etiketten eller etiketten på torven så det verkligen står sphagnum, eftersom det här är den enda typen som fungerar, och andra typer ökar risken för att din växt dör eller blir sjuk. 

Sanden du använder ska vara ren, och några av de bättre alternativen du kan välja är playbox sand och trädgårds sand. Undvik produkter som är märkta ”entreprenörs sand”, eftersom dessa innehåller mycket material som kan vara skadligt eller bara ohälsosamt för dina växter, såsom fint damm, silt eller onödiga mineraler.

Använd aldrig strandsand eller kalkstenbaserad sand, eftersom deras högre saltinnehåll kan (och förmodligen kommer att skada) växterna. Det är inte så viktigt att få förhållandet helt rätt. Se bara till till att ha lika delar torv och sand, och det fungerar bra för en majoritet av alla köttätande växter. Venus flytraps, en av de vanligaste köttätande växterna i hemmet, föredrar lite mer sand, medan tropiska krukväxter föredrar betydligt högre mängder torv. 

Att se till att det finns tillräckligt med ljus

Det är inte en överraskning att köttätande växter i allmänhet växer bäst i soliga förhållanden. Många klarar sig bra även i partiell sol, men du bör sikta på så mycket solljus som möjligt. En fönsterbräda som vetter mot norr eller i en öppen del av din trädgård kommer att vara ett utmärkt ställe att placera dessa växter på.

Näringsfattiga, alltför fuktiga myrar och andra typer av lösa och våta marker ger några av de värsta förhållandena för de flesta köttätande växter. De som lyckas överleva i dessa områden är vanligtvis stuntade eller korta i höjd. Som ett resultat av detta tenderar den vanligaste och fruktbaraste köttätande växternas livsmiljö att vara öppen och mycket solig, eftersom den konstanta värmen och ljuset från solen hjälper till att avdunsta överflödigt vatten från marken och torka ut det något så att köttätande växter kan trivas. 

Full sol kan få fram den röda pigmenteringen av de flesta köttätande växterna, vilket är en av de viktigaste estetiska anledningarna till att människor får den här typen av växter. Det skulle vara synd att inte se de fulla färgerna på sådana vackra växter, och det är också ohälsosamt för dem, så se till att du ger dem tillräckligt med ljus. Dessa växter klarar sig också bra under konstgjort ljus med en timer inställd någonstans runt 12-14 timmar. Lysrör utformade för växttillväxt fungerar bättre än vanliga glödlampor, men det är fallet med nästan alla växter, inte bara de köttätande. 

Vattna en köttätande växt rätt

En av de viktigaste delarna av växande växter och att hålla dem vid liv (precis som med de flesta levande varelser) är att justera vilken typ av vatten de konsumerar och mängden också. Så, låt berätta vidare om det!

När det gäller köttätande växter behöver de mycket vatten för att växa och må bra. Håll jorden fuktig eller nästan fuktig hela tiden, och kontrollera den regelbundet för att se till att den inte torkar ut. Dessa växter är vana vid att leva i varmare klimat, där det är mycket fukt i luften, så även om du inte artificiellt kan återskapa denna typ av atmosfär, se till att de får sitt vattenbehov från jorden. 

Du kan ta krukorna som dina växter är i och placera dem pricka en bricka som alltid är halvfylld med vatten. På detta sätt, även om jorden blir torr, finns det vatten för att den ska suga upp och sedan för att växten ska konsumera. Att återskapa den fuktiga miljön hos köttätande växter kräver ganska mycket, så se till att du tittar ofta. 

Det är också viktigt med vilken typ av vatten du använder. Fukten i luften är alltid mineralfritt vatten. När du köper destillerat vatten köper du vatten som har kokats och avdunstat och sedan kondensera igen. På detta sätt tas mineralerna ur vattnet och lämnar ett rent vatten. Du kan även använda vattnet från din torktumlare, eftersom det är destillerat.

Den mindre rena versionen av detta är avmineraliserat vatten, där vattnet inte kokas utan rengörs från mineraler och salter. Detta är inte lika rent som destillerat vatten, där med ett par andra förfaranden tas alla mineraler bort från vattnet såväl som 99,9% av organiskt material och lämnar helt ren H2O. Om du inte kan få destillerat vatten kommer demineraliserat vatten att göra lika bra. Så länge du använder mineralfritt vatten eller åtminstone ett med minskat mineralinnehåll bör du ha det bra. 

Ett av sätten du kan göra vatten till dina köttätande växter hemma är genom att samla regnvatten. Håll en hink under rännan eller någon annan plats där du enkelt kan samla regnvatten. Du kan också samla upp vattnet från kondensröret i ditt luftkonditioneringssystem, torktumlare eller värmepump, som i grunden är destillerat vatten. Omvänd osmosvatten är också bra för köttätande växter. 

Köttätande växter växer inte bra i näringsrik jord, eftersom de är vana vid fuktiga jordar med låg näringsinnehåll. Om du ger din växt vatten från din kran kan mineralerna i vattnet skada eller till och med döda dina växter, eftersom de byggs upp toxicitet över tid till följd av den ovanligt stora mängden mineraler. Denna process kallas också ”övergödning” av dina växter. 

I en nödsituation kan du använda kranvatten under en kort tidsperiod, men du bör sträva efter att hålla dessa tider så korta som möjligt. Använd inte kranvatten i mer än ett par dagar vid ett absolut maximum, men helst inte alls. 

Luftfuktighet för köttätande växter

Detta steg är nära relaterat till det föregående, men det är tillräckligt viktigt för att förtjäna ett eget avsnitt. Som tidigare nämnts finns de flesta köttätande växterna i fuktiga, mineralberövade förhållanden. Dessa myrar och sumpiga områden är också mycket fuktiga, mycket mer fuktiga än luften i våra hem. Du bör försöka skapa en fuktig miljö för dessa växter om du vill att de ska trivas optimalt. 

Ett av de bästa sätten att fukta luften för köttätande inomhusväxter (som är placerade precis intill fönster som vetter mot norr för tillräckligt med ljus, som nämnts tidigare) är att placera en luftfuktare precis bredvid växterna. På så sätt kan både du och dina växter njuta av de positiva effekterna av en fuktigare miljö. Anledningen till att det är viktigt att placera dessa enheter alldeles intill växterna är att säkerställa en högre andel fukt i luften i omedelbar närhet av växterna. Detta är ett sätt som du kan ge en optimal atmosfär för dina växter inomhus utan att behöva bo i bastu. 

Ett annat sätt för dig att öka luftfuktigheten för din köttätande växt är att plantera den i ett öppet terrarium. Du kan köpa terrarier som inte har sin öppning på toppen, utan snarare någonstans på sidan. Detta gör att fukten som avdunstar från den fuktiga jorden kan fångas inuti terrariet (inte helt, men tillräckligt bra), vilket skapar en fuktigare miljö inuti terrariet än vad som finns i ditt hem. Detta kan också vara väldigt snyggt, så köp det om du har råd!

Om du planerar att ha din köttätande växt utomhus under sommaren finns det också ett par olika lösningar. En av dem är att hålla dem på något avstånd från de andra växterna och hålla marken runt den köttätande växten mycket fuktig, nästan som en träsk. Se också till att jorden du planterar den i överensstämmer med kriterierna som nämns i den här artikeln eftersom den typiska trädgårdsmarken förmodligen kommer att vara för fast och för torr för köttätande växter. 

Ett annat sätt att skapa en fuktig miljö för dessa växter är att hålla dem i ett växthus av något slag i din trädgård. Detta kräver mycket utrymme och mycket investeringar, så det är bara ett alternativ för en liten andel människor, men det kan vara en av de bästa. 

Detta beror på att du kan bygga ett växthus av glas eller något annat, helt transparent material, vilket gör att växterna får precis rätt mängd solljus, samtidigt som du håller mycket vattenånga inuti växthuset, vilket ger en fuktig atmosfär för växter som kräver det.

Du kan justera luftfuktigheten i dessa växthus på många sätt, som att hålla ett gäng öppna vattentankar på olika ställen runt platsen, eller bara hålla jorden på alla växter där konstant fuktig, vilket också får luften att bli mycket fuktig på grund av det konstant förångande vattnet. 

Om det inte finns något sätt att skapa en fuktig miljö för dina köttätande växter, se till att du åtminstone följer de andra stegen och reglerna som behövs för att hålla dessa växter friska. Håll jorden väldigt våt hela tiden så att den liknar en träsk eller en myr, håll växten nära fönstren så att den får mycket solljus och ge den mineralfritt vatten. Låg luftfuktighet kommer antagligen att göra att växten blir något mindre hälsosam än vad den skulle kunna vara optimalt. 

Viktigt tips

Placera aldrig dessa växter i en helt sluten miljö, eftersom de kan bli smittade med svamp om de inte får andas. Oavsett om det är ett växthus eller ett terrarium du håller dem i, se till att du experimenterar lite med balansen mellan frisk luft och fuktighet och försök att hålla den optimala balansen. 

Om din anläggning verkar hänga lite eller inte ser så livlig ut när du stänger den i ditt växthus eller placerar den i ditt terrarium, bör du överväga att öppna ett extra fönster i terrariet, få mer frisk luft in i terrariet genom att placera det någon annanstans eller justera öppningens storlek (om möjligt), eller kanske genom att minska mängden vatten du sätter i jorden med lite. 

Å andra sidan, om du ser att jorden blir bakad eller torr, och växten blir blekare, något brunaktig jämn, se till att öka luftfuktigheten i anläggningens omedelbara miljö. 

Mata en köttätande växt

En av de främsta anledningarna till att många människor skaffar sig en köttätande växt är att de lockas av dess ovanliga aktivitet att faktiskt äta kött. Köttätande betyder köttätande, varför dessa växter också kallas köttätande växter. De äter på en massa olika typer av insekter som flugor, myggor, spindlar eller myror. 

Generellt skulle man tro att dessa växter äter om en mygga eller flyger varannan dag sedan processen att stänga av bytet verkar snabbt (vilket det är, jämfört med en växt), och det här talas sällan om. 

I verkligheten äter den genomsnittliga köttätande växten cirka 2 flugor under en hel månad. Insekter är mycket näringstäta jämfört med mängden ”mat” som växter kan producera med fotosyntes, så det finns inget behov av att dessa växter äter insekter oftare. 

Köttätande växter producerar också sin egen näring via fotosyntesen, precis som alla andra växter. För mindre erfarna växtägare är fotosyntes en process där växter producerar glukos (i grund och botten socker) från vatten, solljus, koldioxid och ett par näringsämnen. Näringsämnena är viktiga för växtens allmänna funktion, inte fotosyntes. 

Även om köttätande växter kunde överleva på enbart fotosyntes, för att de ska trivas fullt ut och visa sina sanna färger (bokstavligen och bildligt talat) måste de äta med insekter då och då. Du kan gå till din lokala växtbutik, och du kommer att upptäcka att några av dem säljer frysta flugor eller andra insekter för just detta syfte. Du kan förvara dessa i din frys och mata din köttätande växt med jämna mellanrum. 

En viktig aspekt av att mata dessa växter är hur du ska mata dem. Försök så gott du kan undvika att röra vid växterna när du matar dem. Anledningen till detta är att du troligen kommer att mata dessa växter med pincett (som du bör sterilisera och rengöra efter varje användning och förvaras separat för detta ändamål av hygieniska skäl), och metall- eller träpincett kan lätt skada växterna. 

Rolig fakta

I motsats till vad många tror (eller populär rädsla, det vill säga) kan köttätande växter inte skada människor. Ja, vissa större arter kan konsumera gnagare och grodor eller andra djur av den storleken, men det finns inga arter av köttätande växter som kan sluka en hel människa eller skada en människa på något sätt. Vissa växter kan ha vissa toxiner eller syror som de använder för att döda sitt byte som kan orsaka viss hudirritation, men förutom det finns det inget sätt som en köttätande växt någonsin kan skada en människa eller något djur som är större än små gnagare eller grodor i bästa fall. 

Hur man tar hand om köttätande växter?
Rulla till toppen