Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur lång tid tar tvätten? Och 11 sätt att göra det snabbare!

Hur lång tid tar tvätten egentligen

Renlighet är en dygd, säger de. Att tvätta är i alla fall något man behöver göra ibland. Det kan ta mycket tid eller bara några minuter beroende på antalet plagg som du planerar att tvätta. För att tvätta kläderna rena behöver du ha en tvättmaskin och kanske också en torktumlare. Men se till att du inte blandar färgade plagg med vita. Det kan vara klokt att sortera kläderna innan du slänger in dem i tvättmaskinen.

Det tar ungefär en timme att tvätta en tvätt. Tvättens storlek avgör hur lång tid det tar att tvätta kläderna.

Ibland kan du spendera mycket av din tid på att tvätta kläderna om tvättmaskinen är trasig. Om det tar lång tid att tvätta tvätten kan du behöva ta reda på om den är defekt eller inte. Naturligtvis finns det många anledningar till att en maskin kanske inte fungerar som förväntat. Men genom att förstå några av orsakerna kan du hitta en lösning på problemet. Men innan du ringer efter en tvättmaskinsreparatör kan du försöka justera tvättprocessen och välja nya inställningar.

Varför tar tvätten så lång tid?

Problem med tvättcykeln kan påverka tvättmaskinens prestanda. Det kan få dig att tillbringa en stor del av dagen med att vänta på att tvätten ska bli färdig. En last som innehåller både lätta och skrymmande föremål kan ta lång tid när den tvättas. Detta kan göra att tvättcykeln förlängs. En trasig maskin kan göra också göra att det tar längre tid att tvätta.

Lyckligtvis kan du göra några saker för att se till att tvättcykeln inte tar det så lång tid. Till exempel kan välja att tvätta föremål med samma densitet tillsammans. Det gör att lasten blir samma i hela maskinen. Det betyder i sin tu att du enkelt kan beräkna tvättiden. Det låter dig också planera så att du inte tvättar plaggen alldeles för länge.

Men om din maskin tar lång tid, även med korrekt laddning, innebär det att det kan vara ett problem som behöver undersökas av en tekniker. En maskin som tar lång tid att köra en tvätt kan också ha problem som att systemet inte fungerar. På samma sätt kan det vara ett stort problem som du kanske inte kan lösa utan en expert. Om du märker något problem med vatteninloppsventilen, försök inte fixa det; ring istället en tvättmaskinsreparatör för att reparera den.

Observera att en tvättcykel inte behöver ta mer än 60 minuter. Om de gör det kan tvättmaskinen ha ett problem som kräver snabb uppmärksamhet. Under tiden kan du behöva justera hur du laddar maskinen för att lösa problemet.

Tvättmaskinens typ

Innan du köper en tvättmaskin måste du bestämma dina behov när det gäller antalet familjemedlemmar, vilken typ av kläder de bär och många fler. Det hjälper dig att välja en tvättmaskin som kan passa dig och dina familjemedlemmar. Du kan också välja antingen en helautomatisk eller halvautomatisk maskin. Helautomatiserade maskiner har program för olika typer av tvätt, inklusive ylle och ömtålig tvätt. Dessutom borde det ha en bra centrifugering. De robusta typerna har en centrifugeringscykel på 1000 rpm, medan den medellånga kommer att göra mellan 300-500 rpm.

Effektiviteten hos maskinen

Hur snabbt maskinen tvättar kläderna bestäms av dess effektivitet. Att ha en effektiv tvättmaskin sparar också vatten och ström. Det kommer inte bara att spara pengar, utan sparar tid och låter dig tvätta en massa kläder på kort tid.

Lastkapacitet

En tvättmaskin med stor lastkapacitet kan vara den mest idealiska för en stor familj. Om den levereras med en inbyggd torktumlare kan det göra din tvättuppgift ännu enklare. En sådan maskin kan vara den mest lämpliga för människor som lever ett hektiskt liv. Men det är förstås en avvägningsfråga, om maskinen är upptagen av att torka kläderna så kan du inte slänga in en maskin med ny tvätt, utan måste vänta tills kläderna torkat.

Blötläggning

Ibland leker barn mycket. Därför kommer deras kläder sannolikt att bli väldigt smutsiga, vilket innebär att det att kasta dem i tvättmaskinen kanske inte tar bort all smutsen. I ett sådant fall kan du behöva blötlägga kläderna innan du tvättar dem. Det minskar den tid maskinen tar för att rengöra dem. Det gör också att maskinen kan ta bort alla fläckarna på bara en tvättcykel.

Hur lång tid tar mycket tvätt?

Tvätten kan ta för lång tid, beroende på vilka uppgifter som ska utföras. Om du ordnar klänningarna innan du tvättar dem kan det ta lite av din tid. Om du behöver torka kläderna och vika dem tar det också tid. Men tvättcykeln bör inte ta mer än 30 minuter eller en timme. Om det är mycket tvätt kan det ta mer tid. Om du tvättar sängkläderna eller kraftiga handdukar kan det ta längre tid än om du bara tvättar kläder.

Använder du en gammal tvättmaskin? Det kan ta upp till 2-3 timmar att tvätta tunga tyger som täcken. Om du använder de senaste tippmatade kan det ta kortare tid att tvätta en massa tunga sängkläder. Men tvätt handlar inte bara om tvätt. Det innebär tvättberedning, torkning, vikning och strykning. Så när du tittar på hur lång tid det tar att tvätta kan du behöva gå igenom följande plan:

Tvättförberedelser

Du vaknar inte och slänger dina smutsiga kläder i tvättmaskinen och förväntar dig att få bra resultat. För det första måste du förbereda kläderna, reda ut dem innan du faktiskt stoppar in dem i tvättmaskinen. Det kan ta upp till 30 minuter att hämta och förbereda kläderna, inklusive handdukar och sängkläder.

Den faktiska tvätten

Hur lång tid det kan ta att tvätta en massa kläder beror på typen av plagg och hur smutsiga de är. Men det kan ta cirka 40-60 minuter att tvätta klänningarna, toppar och byxor.

Torkning

När du har tvättat kläderna måste du torka dem. Här kan du välja att använda en torktumlare eller luftatorka kläderna på klädstrecket ute i det fria. Kläder som jeans, handdukar och tröjor kan ta tid att torka. Men om du använder en torktumlare tar det ytterligare 40 minuter att torka om det är en massa kläder.

Vikning

Detta är ett viktigt steg i att ta hand om tvätten. Även om de flesta inte älskar det. Men det är viktigt att sortera kläderna och lägga dem snyggt. Det kan ta 20-40 minuter att göra jobbet klart, så man får ett snyggt och organiserat klädskåp. Vissa människor tar lite mer på sig beroende på vilket typ av plagg och hur snabba de är på att vika.

Strykning och att lägga in i garderoben

Vissa kläder kan behöva vikas innan de förvaras. Därför kan det ta ungefär en timme att stryka tvätten. Du behöver också ytterligare tjugo minuter för att lägga kläderna i lådan eller garderoben. Därför kan strykning och att lägga in kläderna ta ungefär en och en halv timme.

Att tvätta dina kläder genom att skrubba är tråkigt och kan göra uppgiften att tvätta dina kläder tråkig och skrämmande. Därför är tvättmaskinen en uppfinning som gjort en annars svår uppgift lätt. Även om du fortfarande behöver spendera lite tid på att övervaka maskinen under tvättprocessen. Observera att moderna tvättmaskiner är effektiva och hjälper dig att göra jobbet snabbt, samtidigt som du sparar på tvättmedel och vatten. Dessutom spenderar du bara 40 minuter på att tvätta dina kläder.

11 sätt att göra tvättandet snabbare

Tvätt är den tråkigaste uppgiften du behöver utföra då och då. Om du gör det manuellt blir det inte bara tråkigt utan jobbigt att tvätta. Användning av tvättmaskinen underlättar ditt arbete. Här är 11 saker som kan göra tvätten lättare. 

1 Tvätta kläderna ofta

Om du vill tvätta snabbare kan det kräva att du tvättar dina klädesplagg ofta. Observera att inte alla plagg behöver tvättas regelbundet. Därför kan det vara lättare att välja ut kläderna som ska tvättas och att göra det åtminstone varje helg. Tvätta skjortor, underkläder, och t-shirts samma helg medan jeans och andra tunga plagg ska ha sin egen dag. Du måste också tvätta andra hushållsartiklar som täcken och mattor samtidigt.

2 Börja med att ta bort fläckarna

Det misstag som de flesta gör är att låta fläcken vara kvar på plagget när de lägger in det i tvättmaskinen. Så överväg att ta bort fläckarna med fläckborttagare som väteperoxid, citronsaft och club soda. Att ta bort fläckarna innan du kastar dina kläder i tvättmaskinerna innebär att du spenderar mindre tid på att rengöra tvätten. Att ta bort fläckarna i förväg minskar också mängden vatten och tvättmedel som behövs för att rengöra kläderna.

3 Sortera kläderna innan du tvättar dem

Det är viktigt att ha flera tvättkorgar. Det låter dig sortera kläderna baserat på deras färger. Här kommer du att kunna ha de vita plaggen i en korg och de färgade i en annan. Faktum är att den bästa tiden att sortera plaggen är när du tar av dem. Låt familjemedlemmar skillnaden mellan vita och färgade kläder. Det hjälper dig att sortera kläderna och gör det lättare att tvätta. Det som är bra med det är att du inte spenderar tid på att sortera kläderna. Dessutom kommer du sannolikt att ha allt på plats när du bestämmer dig för att tvätta. Det är också bekvämt om alla kan lägga sina strumpor i en egen tvättpåse. Det underlättar sorteringen mycket.

4 Tvätta liknande tyger

Förutom att sortera dina kläder beroende på färg, kan du också behöva sortera dem baserat på tyget. Det gör att du kan spara både tvättid och torktid.

5 Slösa inte tid på att leta efter en matchning som saknas

Ibland tillbringade folk större delen av sin tvättid på att sortera matchande plagg. Om du inte hittar matchande strumpor, tvätta bara det som finns tillgängligt. Det är också vanligt att matcha en viss skjorta med en viss byxa. Därför vill du alltid tvätta de två samtidigt. När du inte hittar den matchande tröjan, slösa inte din tvättid på att leta efter den.

6 Använd inte för mycket tvättmedel

Även om du använder för mycket tvättmedel slösar du inte mycket tid, men det leder till slöseri. Dessutom kan du behöva använda för mycket vatten för att skölja tvättmedlet. Använd alltid mindre tvättmedel för att minska kostnaderna. Kontrollera mängden tvättmedel som tillverkaren rekommenderar. Använd inte mer!

7 Rengör tvättmaskinen

Även om väldigt få människor tar sig tid att rengöra tvättmaskinen är det något du bör göra regelbundet. Rengör tvättmaskinen efter några månader för att ta bort fett och smuts. Du måste också se till att du tar bort tvättmedel och andra främmande material som gömmer sig i maskinen. En viktigare sak är att du ofta måste rengöra torktumlaren. Att hålla maskinen ren ökar dess effektivitet. Detta är viktigt eftersom det hjälper dig att spara i tid när du använder maskinen för att rengöra dina kläder. Det gör att du kan tvätta dina kläder på rekordtid.

8 Planera framåt

Om du inte planerar kan det vara svårt att tvätta dina kläder. Tvättning innebär inte bara att tvätta och förvara kläderna utan också torka dem. De flesta tillbringar mycket tid på att sortera, tvätta och stryka eller vika tvätt. Om du tvättar kläderna en gång i veckan märker du att du spenderar hela dagen på att utföra den här tråkiga uppgiften. Men om du planerar i förväg sparar du mycket tid. Sortera till exempel kläderna när de blir smutsiga. Planera också att stryka när du kopplar av och njuter av ditt favoritprogram på TV. Du bör också schemalägga vikningsaktiviteten när du kopplar av. På så sätt kommer du inte att känna att du har spenderat hela dagen tvätt.

9 Vik kläderna direkt

Om du använder en torktumlare kan du vika kläderna så snart du torkat dem. De har då inte hunnit bli så skrynkliga, så du behöver inte spendera så mycket tid på att stryka. Det hjälper dig att spara tid och energi. Att vika kläderna kan vara stressande om du inte har färdigheterna. Du kan dock göra ditt arbete enklare med den japanska metoden. Du kan också välja att hänga skjortorna direkt så att du inte slösar tid på att vika dem.

10 Tvätta tunga tyger samma dag

Se till att tvätta tunga tyger samma dag. På så sätt undviker du att tvätten tar för mycket tid på att avsluta en cykel. Dessutom, om du har kläder som måste tvättas i varmt vatten, använd en etikett för att göra ett permanent märke på dem. Om din garderob är full av kläder som behöver särskild behandling, som att sköljas i varmt vatten, kan du använda en permanent markör högst upp på etiketten för att hjälpa dig att snabbt identifiera dem. Det minimerar slöseri och hjälper dig att spara tid när du sorterar dem.

11 Kassera de kläder du inte behöver

Det finns alltid några kläder som du bär i några minuter men som du ofta hittar tvätten. Sådana kläder ska kasseras. När du gör det kommer du att bli chockad över hur antalet kläder du kommer att tvätta kommer att minska. Om du har barn, kolla in de kläder de inte gillar att ha på sig. Kolla också in de kläderna de bär i några minuter och rensa ut dem. Du kan behöva donera sådana kläder till välgörenhetsorganisationer. Det kommer att minska tiden du spenderar i tvättstugan avsevärt.

Kolla upp din hemförsäkring

Med en bra hemförsäkring är det många skador som täcks av den. Kanske har du råkat ut för en vattenläcka, eldsvåda, överfall, vitvaror som gått sönder, du har blivit utsatt för överfall eller något liknande. En försäkring täcker alla vanliga skador i hemmet, men även under semestern. Du kan dessutom få kristerapi, rättsskydd osv. De har allt en försäkring bör innehålla, bara lite bättre pris. Jämför dem gärna med din nuvarande hemförsäkring!

Läs mer och beställ

Hur lång tid tar tvätten? Och 11 sätt att göra det snabbare!
Rulla till toppen