Kan man använda akrylfärg på keramik?

Visst håller du med mig om att måla dina keramiska föremål, såsom muggar, är jättekul och ett bra sätt att anpassa dem. Men om du inte vet finns det många fördelar med att anpassa din keramik med rätt färger. En av dem är att det hjälper till att försköna materialet och göra det mer attraktivt. Bortsett från det är måleri också terapeutiskt, eftersom det hjälper våra sinnen att slappna av.

När det gäller keramikmålning kan det antingen göras för hand eller med sprayfärg. Oavsett vilken metod du väljer är en sak dock viktig, och det är – du måste använda lämpliga färger. Dessutom, när det gäller att måla keramiska föremål, är emaljfärg verkligen ett av de bästa alternativen, eftersom det erbjuder en vacker finish.

Men kan man använda akrylfärg för att måla på keramik? Beroende på föremålet du vill måla är akrylfärger ett av de bästa alternativen för keramik. Även om färgerna är bäst för duk, finns det några av dem som är lämpliga för skröjbränd eller oglaserad keramik. För att skydda färgen från att skalas av måste du också försegla den.

Om du inte vet finns det massor av fördelar med att välja akrylfärg för dina keramiska skröjbrända-föremål. I resten av detta inlägg kommer vi att utforska allt du behöver veta om att dekorera keramik med akryl. Jag ska berätta om både fördelar och nackdelar med att använda akrylfärger på keramik, men även de bästa metoderna för att applicera färgen. Med det sagt, utan vidare direkt!

Fördelar och nackdelar med att använda akrylfärg på keramik

Som tidigare nämnts finns det många fördelar med att använda akrylfärg på föremål av keramik. Det är dock värt att veta, precis som många andra färger har akrylfärg på keramik också några nackdelar. Med det sagt kan du kolla nedan för att se fördelarna och nackdelarna med att använda den ”vattenbaserade” färgen på dina keramiska föremål.

Fördelar

1- Supersnabb torkningstid 

En av fördelarna med att använda akrylfärger på din keramik är att det torkar supersnabbt. Med det betyder det att du bara behöver vänta en kort stund innan du applicerar tätningsmedel. Med det sagt, genom att använda akryl på keramik, kan du alltid vara säker på att anpassningsprocessen inte tar det mesta av din tid.

Eftersom akryl torkar mycket snabbt betyder det också att du kan använda mer beläggning på det keramiska föremålet utan att behöva oroa dig för tid. Det betyder också att du kan skicka dem så snart som möjligt utan att behöva låta dina kunder vänta..

2- Toxicitetsnivå

Akryl är vattenbaserade färger, vilket innebär att du kan tunna ut dem med enbart vatten utan att behöva använda giftiga tillsatser. På grund av deras mindre giftiga funktion kan du tvätta rent penslar med bara tvål och vatten.

Dessutom gör akrylfärgens lägre toxicitetskvalitet vid applicering på oglaserad keramik att de är mycket säkra att använda runt barn och husdjur.

3- Olika användningsmetoder

En annan stor fördel med att använda akrylfärger på dina keramiska föremål är att de kan användas på flera olika sätt. Akryl är alltså väldigt mångsidig när det gäller dess användning.

När det gäller de olika metoderna för användning av akryl på skröjbrända eller oglaserad keramik är ett effektivt sätt direkt från tuben. Förutom att applicera dem säkert från tuben kan du också använda utspädda med vatten.

4- Finns i olika typer för användning

En av fördelarna med att använda akrylfärger på keramik är att det eliminerar behovet av att applicera en enda typ av färg. Det beror på att den vattenbaserade färgen finns i flera olika former för användning på keramik. Som sagt, några av de olika typerna av akrylfärger för användning inkluderar blanka akryl, satinakryl, lackerad akryl, matt effekt, vattenlösliga akryl och genomskinliga akryl.

5- Hållbarhet

En annan fördel med att använda akrylfärger på keramiska föremål är att de är slitstarka och inte spricker så lätt i jämförelse med andra oljefärger. Du vara säker på att färgen tål tryck och håller längre.

Dessutom är akrylfärger permanenta när det gäller att applicera dem på skröjbränd eller oglaserad keramik. Men om du gör misstag när du målar kan du enkelt tvätta dem och måla igen – det är naturligtvis innan de torkat. När de är torra förblir de permanenta utan att falla av.

Nackdelar

1- Supersnabb torkningstid

Som tidigare nämnts är en av fördelarna med att använda akrylfärger på keramiska föremål att de torkar supersnabbt. Eftersom så är fallet betyder det att du måste vara supersnabb själv och arbeta mycket snabbt.

Dessutom, om du gör något misstag när du målar ditt keramiska föremål, måste du upptäcka det omedelbart och tvätta bort det så fort du kan. När färgen torkar blir det ganska svårt att tvätta bort och åtgärda felet.

Även om du enkelt kan tvätta färgen från dina penslar och kläder efter målning, med tvål och vatten, är det värt att notera att detta bara kan uppnås innan färgen torkar ut. Så fort det torkar ut på dina kläder, naglar och penslar, kommer du att få det mycket svårt att ta bort det. Den bästa metoden för att ta itu med problemet är att placera en hink vatten nära dig, så att du alltid kan blöta dina penslar innan de blir torra.

2- Mörkare färger

En av nackdelarna med att använda akrylfärg på keramiska föremål är att du inte alltid får samma färg när färgen blir torr. Till exempel, när du målar ditt keramiska föremål med akryl, kommer du sannolikt att märka en ljus färg. Men när färgen torkar blir färgen mörk.

Hur applicerar du akrylfärger på glaserad keramik? 

När det gäller att måla dina keramiska föremål, såsom muggar, med akryl, här är några av de material du behöver; Penslar, akrylfärg, färgplatta, penna & suddgummi, ugn, tidningar, pappershandduk, vatten och spritalkohol.

  • Gör din arbetsyta redo

För att starta måla måste du välja din arbetsplats och använda tidningar för att täcka arbetsytan. Det är troligt att papper glider ut ur arbetsytan. Se till att du använder band för att hålla ner dem.

  • Förbered akrylfärgen

Häll sedan akrylfärgen i paletten. Om du är intresserad av att använda en blandning av olika akrylfärger, se till att du häller en liten mängd av varje färg på paletten och blanda grundligt med separata penslar.

  • Designa objektet 

Därefter är vad som är nästa att skapa en design på den keramiska muggen eller andra objekt som du målar. Genom att använda en penna, se till att du markerar alla mönster på det keramiska föremålet. Att ha ett suddgummi på plats rekommenderas starkt, eftersom du behöver det om du gör misstag.

  • Börja måla det keramiska föremålet

Därefter måste du börja måla det keramiska föremålet. Innan du börjar ska du dock se till att du doppar penslarna i vatten. Använd sedan ett mjukt tygstycke för att torka penseln.

  • Lägg till extra lager för jämnhet 

Fortsätt måla objektet, flytta från ett lager till ett annat. Gör det tills du är klar med alla lager. Om du letar efter ett smidigt utseende kan du försöka lägga till ett lager färg till. Det här tar inte mycket av din tid, eftersom färgen torkar super snabbt.

  • Torka naturligt och bränn

Efter hela processen är det nästa att naturligt torka det keramiska föremålet. Du kan göra det genom att förvara det på en torr och sval plats + det kommer verkligen inte att kräva mycket av din tid när du jämför det med att använda oljefärg.

Efter torkning är det nästa att bränna den keramiska muggen eller något annat föremål. För att göra detta behöver du en ugn och ett bakplåt. Som sagt, placera den torkade keramiska muggen på ett bakplåt. Slå sedan på ugnen och ställ in temperaturen till rätt värde – 177 grader Celsius.

Placera sedan den akrylfärgade keramiska muggen i ugnen och låt den baka i ungefär en halvtimme. Slutligen stäng av ugnen och ta bort den keramiska muggen och kyl den av.

  • Handdiska det keramiska föremålet

Det sista steget i målningen av ditt keramiska föremål med akrylfärger är att diska det. Det är dock tillrådligt att handdiska föremålet för att undvika att förstöra designen. Med detta sagt, se till att du diskar den keramiska muggen med rätt diskmedel och rent vatten.

Vilken typ av färg bör du använda på keramik?

Det finns många akrylfärger där ute som är lämpliga för keramik. Men för att du ska kunna välja rätt måste du ta några faktorer i beaktande.

En av dem, vilket är mycket viktigt, är torktiden. Du måste se till att färgen du väljer att använda torkar snabbt. Bortsett från det, en annan 

Kan man använda akrylfärg på keramik?
Rulla till toppen