Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Fläckar på lackat bord

Att ha ett lackat bord i hemmet är både vackert och praktiskt, men det kan också vara utsatt för fläckar och skador. Oavsett om du har spiller mat eller dryck på bordet eller om det har blivit repor eller märken på ytan, så finns det några enkla sätt att ta bort fläckar på ett lackat bord.

Först och främst är det viktigt att agera snabbt när du spiller något på bordet. Ju snabbare du agerar, desto mindre troligt är det att fläcken blir permanent. Använd en mjuk trasa eller papper för att torka upp spill och undvik att gnugga för mycket på bordet, eftersom det kan skada ytan.

Om det finns fläckar som inte går att ta bort med en fuktig trasa, kan du använda en mild tvållösning. Blanda en liten mängd mild tvål med varmt vatten och applicera blandningen på en mjuk trasa. Torka sedan av bordet med trasan och se till att inte använda för mycket vatten, eftersom det kan skada ytan.

Om det finns fläckar som är svårare att ta bort kan du använda en blandning av vatten och vitvins vinäger. Blanda lika delar av vatten och vitvins vinäger i en skål och applicera blandningen på en mjuk trasa. Torka av bordet med trasan och se till att torka av bordet igen med en ren, fuktig trasa för att ta bort eventuellt överflödigt vatten.

Få bort märken och repor på bordet

För att ta bort repor eller märken på ytan av bordet kan du använda en polermedel för möbler. Applicera en liten mängd av polermedlet på en mjuk trasa och torka försiktigt på ytan av bordet. Se till att inte använda för mycket polermedel, eftersom det kan göra ytan klibbig.

Valnötter kan också vara ett effektivt sätt att ta bort märken och repor på bord. Detta husmorstips är särskilt användbart för träbord, men kan fungera på andra material också.

För att använda valnötter för att ta bort märken och repor behöver du en färsk valnöt. Skala valnöten och använd kärnan för att gnugga försiktigt på märket eller repan på bordet. Valnöten innehåller naturliga oljor som kan hjälpa till att fylla i märken och repor och göra dem mindre synliga.

Fortsätt att gnugga valnöten på märket eller reporna tills de minskar i synlighet eller helt försvinner. Torka sedan av ytan med en mjuk trasa eller papper.

Det är viktigt att notera att detta husmorstips inte fungerar på alla typer av märken eller repor. Valnöten kan inte reparera djupa skador eller märken som har orsakat skador på ytan av bordet. Men för mindre skador kan valnöten vara en snabb och enkel lösning.

Förebygg nya skador på bordet

För att undvika fläckar och skador på bordet är det också viktigt att använda underlägg och bordstabletter när du äter eller dricker på bordet. På så sätt kan du minska risken för spill och repor.

Sammanfattningsvis är det viktigt att agera snabbt när du spiller något på ett lackat bord och undvika att gnugga för mycket på ytan. Använd milda tvållösningar, blandningar av vatten och ättika eller polermedel för att ta bort fläckar och märken på ytan. Använd också underlägg och bordstabletter för att undvika fläckar och skador på bordet. Med dessa enkla steg kan du behålla ditt lackade bord i bra skick i många år framöver.

Tips på fortsatt läsning

Hur tar man bort vattenringar på bordet?

Fläckar på lackat bord
Rulla till toppen