Hur blir man av med fläckar av gurkmeja?

Gurkmeja är den krydda som ger curryn dess färg. Kryddan har inte så mycket smak, men är gul i färgen och blir väldigt vackert att använda i mat. Gurkmejan används ofta i asiatisk mat. Men om den kommer i kontakt med kläder eller möbler bildas det fula gula fläckar. Gurkmeja kan vara mycket envis, men störst chans att bli av med fläcken har du om du försöker göra det direkt.

Men som tur är går det att få bort fläckar av gurkmeja eller curry. Börja med att med fingrarna ta bort gurkmejan eller maten som du spillde. Undvik att gnugga för att inte sprida fläcken mer.

Hur får man bort fläckar av gurkmeja och curry?

Du kan behöva vatten, curry, diskmedel, tygtrasor, tvättsprit, flytande glycerin, svamp, desinfektionsmedel, blekmedel och ammoniak.

Hur får man bort gurkmeja från soffan?

Blanda två deciliter vatten med en matsked vitvinsvinäger och en matsked diskmedel. Doppa en ren tygtrasa i blandningen och dutta på fläcken. Låt trasan ligga på fläcken en stund. Blöt sedan trasan igen dutta på fläcken och låt det verka en stund till. Upprepa vid behov. När fläcken är löst tar du kallt vatten på svampen och pressar mot fläcken.

Hur får man bort gurkmejafläckar från kläderna?

Har du fått gurkmeja eller curry på kläderna får du lättast bort dem med flytande glycerin, som du hittar på apoteket.

Gnugga in några droppar glycerin på fläcken och tvätta sedan som vanligt. Använd den varmaste temperaturen som plagget tål enligt tvättråden. Har inte den gula fläcken försvunnit efter tvätt fortsätter du att behandla den med mer glycerin och tvättar igen.

Är det på ett vitt plagg som du inte lyckas få bort gurkmejan från, då kan du dränka in den i citron och låta plagget torka ute i solen. Men på ett färgat plagg kan det bleka färgen, så då är det klokast att låta bli citronen.

Hur får man bort fläckar av gurkmeja på köksbänken?

Gnugga fläcken med ett blekmedel och låt det ligga på fläcken några minuter. Torka sedan av diskbänken med en fuktig trasa. Skölj bänken ordentligt så att det inte finns något blekmedel kvar.

Få bort gurkmeja ur matlådorna

Har dina matlådor färgats gula av gurkmejan? Det ser inte så trevligt ut. Men det går faktiskt att få bort och du behöver inte kasta dina matlådor.

Så här får du bort gurkmeja ur matlådorna. Lägg dina matlådor i blöt i diskhon. Tillsätt 2 dl Klorin och låt dem ligga i en halvtimme i blöt. Spola dem sedan i varmvatten och diska dem som vanligt för att få bort allt blekmedel.

Skulle fläckarna vara kvar behöver du köra igen, men med starkare blandning av Klorinet.

Hur gör man om man får gurkmeja på mattan?

Har du fått gurkmeja på mattan blandar du två deciliter varmt vatten med en matsked vinäger och en matsked diskmedel. Doppa en trasa i blandningen och dutta på mattan. Fortsätt att blöta fläcken på mattan tills fläcken är borta. Men lyckas inte detta finns det andra husmorstips att ta till.

Du kan också prova att blanda två dl varmt vatten med en tesked diskmedel och en matsked ammoniak. Blöt en tygtrasa med blandningen och lägg den blöta trasan en stund på mattan.

Relaterade frågor

Hur får man bort chokladfläckar? Behandla fläcken omedelbart. Skölj den i kallvatten om du kan. Blanda flytande tvättmedel eller diskmedel och lägg den i blöt under några timmar. Tvätta sedan som vanligt. Fler tips för att få bort chokladfläckar kan du hitta här.

Hur tvättar man? Titta på tvättmärkningen och följ tvättråden. Dosera tvättmedlet enligt instruktionen på paketet. Använd tvättpåse till ömtåliga plagg och överfyll inte maskinen. Lär dig mer om hur man tvättar.

Hur får man bort blåbärsfläckar? Får du blåbärsfläckar på händerna får du lätt bort dem med citronsaft. På kläder, mattor och möbler ska du vara försiktig med citron eftersom den kan bleka tyget. Testa då hellre med glycerin. Läs mer om blåbärsfläckar här.

Dela gärna sidan

Hur blir man av med fläckar av gurkmeja?
Rulla till toppen