Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Blodfläckar på madrass

Blodfläckar på madrassen kan vara svåra att få bort, speciellt om de inte är helt nya. Men det finns några husmorstips för att få bort blodfläckar på madrassen.

Så hur får man bort blodfläckar på madrassen? Det viktigaste när du upptäcker blod på madrassen är att ta hand om fläcken så snabbt du kan. Går det inte spola madrassen med kallt vatten så kan du blötlägga blodfläcken bara. Om det inte går att få ut madrassen till tvättstugan så kan du blötlägga madrassen med hjälp av fuktiga handdukar så att fläcken blir uppblött utan att hela madrassen blir blöt.

Att behandla blodfläckar på en madrass är extra svårt eftersom madrassen är stor och bökig. Den går heller inte att stoppa in i tvättmaskinen som man kan göra när man fått blod på kläderna.

Att rengöra madrassen och få bort blodfläckar

Lättaste och bekvämaste sättet att få bort blodfläckar på madrassen är om man använder en mattvätt.

Mattvätt

Det enklaste och mest effektiva sättet att rengöra en madrassen är någon form av mattvätt. Det ger det bästa slutresultatet. En mattvätt suger upp vattnet ur madrassen efter att den har rengjort den. En mattvätt är faktiskt inte så dyr som man kan tro.

Läs mer och beställ

Vill du inte ha en fullstor maskin finns det även mindre som är både bra på att tvätta möbler och madrasser och har hög sugkraft.

Läs mer och beställ

Blod på madrassen

Oavsett om det är mensblod, näsblod, blod från ett småsår, om hunden har en skadad tass och hoppar upp i din säng så är tillvägagångssättet detsamma för att bli av med blodet från madrassen. Det gäller att handla snabbt och rätt om fläcken ska gå att få bort. Det finns en del husmorstips att ta till i det här läget om du inte har en mattvätt.

Blodfläcken på madrassen måste blötläggas och behandlas snabbt. När fläcken är borta kan det vara bra att stryka madrassöverdraget torrt för att inte få ringar efter fläcken.

Blötlägg i KALLT vatten

Det viktigaste när du ska få bort blodfläckar är att behandla fläcken med kallt vatten. Använder du varmt vatten kommer blodet nämligen att koagulera och fläcken sätter sig hårdare fast.

Om det inte går att blötlägga madrassen så fungerar det även med att behandla fläcken med fuktiga handdukar. Men blötlägg bara utan att gnugga fläcken eftersom risken är att den bara blir värre när man gnuggar den.

Behandla fläcken

När du låtit fläcken ligga i blöt ett tag behöver du behandla blodfläcken på madrassen med något medel. Det kan du göra med vanlig hårdtvål. Jag brukar använda Barnängens tvål. Då tar jag tvålen och gnuggar fläcken. Går den inte bort i första omgången låter jag den ligga i blöt lite till och går loss med tvålen igen för att försöka få bort fläcken.

Förutom vanlig hårdtvål fungerar även galltvål för att få bort blodfläckar på madrassen.

Torka madrassen för att undvika ringar

Börja med att försöka krama ur fukten ur madrassen med torra handdukar.

När man tagit bort fläckar på en madrass blir det ofta en ful ring där fläcken suttit. Men det kan du undvika genom att stryka madrassöverdraget torrt där fläcken satt.

Att torka en madrass som är fuktig kan tyvärr ta ett par dagar. Se till att madrassen är genomtorr innan du lägger den i sängen igen.

Att få bort blodfläckar på en madrass kanske inte är det allra enklaste, men det går!

Två tips för att minska arbetet i framtiden är att skaffa sängskydd och madrasskydd. Det brukar göra att madrassen och sängen klarar sig från blodfläckar och gör så att du får mindre arbete.

Relaterade frågor

Hur får man bort blodfläckar på tyg? Syr du och råkar sticka dig i fingret och får en droppe blod på broderiarbetet, börja med att ta en droppe saliv på blodpricken. En droppe av ditt eget saliv löser upp blodfläcken. Är det en större fläck så lägg tyget i KALLT vatten och låt det ligga. Eventuellt kan du ta en vanlig hårdtvål och gnugga lite för att det fläcken ska lösa upp sig. Använder du istället varmt vatten kommer blodet att koagulera och fläcken blir kvar på tyget, så undvik varmt vatten!

Har du fler tips på hur man får bort blodfläckar på kläder och textil berätta gärna hur du gjorde i kommentarerna!

Blodfläckar på madrass
Rulla till toppen