Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Bästa robotdammsugaren under 5000 kr

Har du, liksom jag funderat på att köpa en robotdammsugare, men inte riktigt vet vilken som är bäst? Jag har tagit reda på bästa robotdammsugaren under 5000 kr.

Så, vilken är då den bästa robotdammsugaren under 5000 kr? Den bästa robotdammsugaren under 5000 kr är Neato Botvac D4 Connected eller Eufy RoboVac 35C. De har båda fått högt betyg på dammsugningen, har stora dammbehållare. Men innan du beställer, läs gärna hur jag valde ut dem!

Dammsugarrobot Neato Bovac d4 connected 
Dammsugarrobot Cleanmate
Dammsugarrobot Trifo Ironpie M6 
Dammsugarrobot Vileda vr 201 PetPro 
Dammsugarrobot iRobot Roomba 891 
Dammsugarrobot IRobot Roomba 896 
Dammsugarrobot Eufy RoboVac 35C 
Robotdammsugare Vileda VR102 Silent 
Dammsugarrobot RoboRock S6 

Jag har gjort en djupdykning bland tester, produktrecensioner och faktablad. Det här är vad jag har kommit fram till. Jag har också jämfört saker som ljudvolym, höjd på dammsugaren och volym på dammsugarpåsen. Om jag ska köpa en robotdammsugare så tycker inte jag att den får kosta hur mycket som helst, utan jag har tittat på robotdammsugare under 5000 kr.

ModellVolLadd-
tid
Batteri-
tid
PrisHöjdViktDamm-
behållare
Betyg dammsugningÖvrigt
Robo
Rock s6
46db3h2,5h5246kr9,65cm3,6kg0,48l4 Råd & Rön
4,7 Prisjakt
Riktigt tyst!
Vileda VR10260db4-5h1,5h1599kr8cm2kg0,5l5 Råd & rön
Eufy
RoboVac 35C
55db5-6h1,7h2990kr7,3cm2,45kg0,6l9 Coolblue.nl!!!
iRobot
Rooma 896
58db2h1h3797kr9,2cm3,8kg0,6l4 Råd och Rön
iRobot
Roomba 891
60db2h1h4999kr9,2cm3,8kg0,6l5 Råd & Rön
Vileda vr
201 PetPro
56db4h1,5h2788kr7,9cm2kg0,5l5 Råd & Rön
Trifo
Ironpie M6
65db5h1,7h2499kr7,9cm2,7kg0,6l4.2 Prisjakt
Cleanmate
S990
55db5h2h2979kr9,6cm2,8kg0,5l3 M3
3.3 Prisjakt
Våttorkning
Neato
Botvac D4
Connected
64db1,7h1,25h4190kr9,96cm3,34kg0,7l7 Råd & Rön
4.1 Prisjakt
8.2 Coolblue.nl
7 M3
!!!

Råd och rön har en skala 1-10
Prisjakt skala 1-5
Coolblue.nl skala 1-10

Bästa dammsugarroboten under 5000 kr

Jag valde ut två stycken robotdammsugare eftersom jag känner mig lite osäker på Coolblue.nl och det var den enda produktutvärdering jag kunde hitta på Eufy RoboVac35c. När jag valde ut bästa dammsugaren så tittade jag i första hand på det betyg de fått för sin dammsugning. Det är ju framför allt det man vill använda en dammsugarrobot till liksom.

Jag valde även att ta med Robo Rock s6, även om den kostar några hundralappar över de 5000 kronorna som vi skulle välja en robotdammsugare för. Det gjorde jag eftersom den är en av de absolut tystaste på marknaden. Om man är ljudkänslig kanske det är värt att lägga ytterligare några kronor på sin dammsugare. Men tyvärr fick inte den så jättebra betyg på dammsugningen och de har en jämförelsevis väldigt liten dammbehållare.

Varför ska man investera i en robotdammsugare?

Städning har alltid varit en källa till konflikter i alla relationer och i alla generationer. Varför det är så är det nog ingen riktigt som vet men det har nog att göra med att vi alla har olika referensramar för hur rent och städat vi vill ha det. Någon blir galen på smulor över köksbordet medan en annan inte ens ser dem. Den som har tonåringar hemma får ständigt sitt tålamod testat då det ligger kläder och handdukar över golvet i deras sovrum. För att inte tala om disken som lagras på skrivbordet. Men vare sig man har delat upp städningen mellan sig, har tonåringar hemma eller lever själv så är städning det som de flesta uppger som tråkigt. Då är fantastiska uppfinningar som dammsugaren något av det bästa som erbjudits våra hushåll. Hur väl man än sopar för att sedan skura så kan det aldrig bli samma resultat som när man haft tillgång till en dammsugare först.

Den första dammsugaren uppfanns faktiskt redan 1868 i USA men var så stor och otymplig att den inte var lämplig att användas i ett vanligt hem. Det var i alla fall en början på något som skulle komma att bli en av våra mest uppskattade hushållsredskap. Utvecklingen av dammsugaren gick framåt och i början av 1900-talet kunde man äntligen presentera en modell som var en bättre och mer användbara dammsugare på marknaden. Även om de första exemplaren förstås var alldeles för dyra att vanliga löntagare att införskaffa så var det en början. Vartefter utvecklingen gick vidare blev modellerna mer hanterbara och så även priset.

Från början av 1900-talet till början av 2000-talet är det hela 100 år av utveckling av dessa apparater som inget hem idag kan vara utan. I början av år 2000 kom så den första robotdammsugaren och många var lite skeptiska men ändå nyfikna på denna nya apparat. Utomhus revolutionerade den självgående gräsklipparen och inomhus hade vi fått en självgående städrobot. Först ut på marknaden var Electrolux men flera andra företag var på gång med sina egna apparater. Att det gått bra för robotgräsklipparen har vi sett och även om de rymmer ibland så ser vi dessa robotar arbeta på varje sommar i alla väder. 

Robotdammsugarens funktioner

Även om robotdammsugaren nu har funnits så länge som sedan början av 2000-talet på marknaden så är det först nu som den tycks vara här för att stanna. Det kan vi tacka den vidareutveckling som gjorts under dessa år. Den som haft tålamod och väntat ut utvecklingen behöver inte vänta längre. De modeller som finns på marknaden idag håller en bra standard och precis som med de första dammsugarna som kom på 1900-talet så har även priserna gått ner.

Som sagt, så har inte bara apparaterna blivit bättre utan de säljs också till ett pris som känns mer humant vilket gör att det inte längre är en produkt enbart för den med en hög inkomst utan en produkt som alla kan skaffa sig. Eftersom den är ett komplement till en vanlig dammsugare är förstås priset betydelsefullt men det är några andra saker man bör tänka på innan man bestämmer sig för köp.

Man kan mycket väl upptäcka att den robotdammsugare man valt har en så bra kapacitet att den traditionella dammsugaren kan ställas undan och ersättas med en enklare handdammsugare för de ställen så som trappor osv som roboten inte kommer åt. Det inte bara underlättar städningen i hemmet utan frigör också en hel del utrymme. Något som uppskattas idag då städskåpen allt oftare lyser med sin frånvaro i moderna lägenheter och hus och där dammsugaren blir ståendes framme i ett hörn eller som ett irriterande hinder i klädkammaren. En robotdammsugare behöver bara ett litet hörn att krypa tillbaka till när den utfört sitt arbete och en handdammsugare hänger men diskret upp på en undanskymd vägg bakom en dörr eller liknande.

Det kan vara bra att veta att robotdammsugaren har en lägre sugeffekt än den traditionella dammsugaren och kommer inte alltid åt lika bra, även om den har ett system av borstar som kompenserar mycket av detta. Till skillnad från de första städrobotarna så har dagens apparater utvecklats betydligt, blivit mer effektiva och klarar av att ta sig både över mattkanter och trösklar in till andra rum. De är även smartare, ramlar inte längre ner för trappor och fastnar inte för att dammsuga på samma ställe gång på gång som de första modellerna kunde göra. Utifrån vilken teknik städroboten har inbyggd och är programmerad så kan den snabbt lära sig att hitta i rummet och minns var den varit. Sen finns förstås alternativet att låta den gå i ett slumpmönster fortfarande kvar.

Robotdammsugaren är som den heter, en liten robot. Roboten styrs av en inbyggd kamera och använder sig av laserteknik när den tar sig fram. Teknik som gör att den stannar och backar när ett hinder dyker upp eller för att inte trilla ner för trappor. Hur smart man vill att ens städrobot ska vara är förstås upp till var och en men precis som med robotgräsklipparen kan man välja en robot som förstår att den ska återvända till laddningsstationen när arbetet är utfört. Då slipper man leta efter den och bära tillbaka för laddning. Det gör förstås att man alltid har en robot redo för uppdrag.

Ta reda på mer innan du bestämmer dig

Ett problem som många tar upp gällande robotdammsugare är ljudnivån som ibland kan vara irriterande. Å andra sida, om man låter den arbeta när man själv inte är hemma kanske det inte spelar så stor roll. En annan sak som tas upp i recensioner och tester är hur stor dammbehållaren är och om den behöver tömmas ofta. Därför kan det vara bra att fundera på vilka behov man har innan det är dags att investera i en egen städrobot.

Vill ni ha ett smart hem gäller det att också tänka smart och se över vad och var robotdammsugaren främst ska användas. Eftersom den inte passar för alla rum behöver man börja där. Har rummet en matta med långa mattfransar måste man välja mellan att ta bort mattan eller dammsuga med en traditionell apparat. För hur bra man än utvecklat robotdammsugarna under de här senaste tjugo åren så går det inte att undvika att riktigt långa mattfransar trasslar in sig i borstarna.

En annan detalj som kan ställa till det är förstås gardiner och sladdar. Inte för att din städrobot kommer att trassla in sig, där kommer den smarta utvecklingen in som gör att den backar, utan för att den inte kommer åt.

En smart och hjälpsam vän

Dagens robotdammsugare har som sagt utvecklats och blivit betydligt smartare än sina föregångare. De flesta tillverkare idag erbjuder en apparat som är uppkopplad mot WiFi vilket gör att du kan styra den via en app. På så sätt kan du schemalägga din städning, få notiser när det är dags att uppdatera mjukvaran och även bli varnad om något problem uppstått. Fördelen med att kunna styra robotdammsugaren på distans är förstås att den då kan utföra sitt jobb när ingen är hemma och dess ljudnivå stör inte familjen.

Anpassa hemmet

Hur smart och hur många möjligheter det finns att programmera robotdammsugaren skiljer sig något mellan de olika modellerna. Som med allt annat så är det dina behov och ditt hem som avgör. Väljer du en städrobot med uppkoppling mot en app finns det många fördelar förstås. Med appens hjälp kan man programmera och berätta för städroboten hur rummet ser ut och de tidigare modellernas virtuella väggarna är inte längre nödvändiga. Så har du inte redan sett dig omkring hemma och sett över dina rum är det dags att göra det. Se över vad du har för olika typer av golv, om det finns mattor och hur det är möblerat. Undvik att låta sladdar ligga lösa, långa gardiner och låga soffor eller fåtöljer där en robot kan fastna. Troligtvis behövs det bara några små ändringar för att anpassa inför din nya smarta väns ankomst.

Om tiden är avgörande

Alla modeller har förstås olika kapacitet på sina batterier och beroende på hur stora ytor du har som ska dammsugas är det förstås en viktig aspekt att ta hänsyn till. Det är inte bara batteriets kapacitet som är avgörande utan också hur fort den städar eftersom det kan skilja sig mellan de olika apparaterna. En del robotdammsugare tar sig tillbaka till laddningsstationen när den känner att det är dags för laddning medan andra kör tills batteriet är slut. Då får man själv bära tillbaka apparaten och se till att den laddas. Det kan därför vara intressant att ta reda på hur lång laddningstid som krävs för batteriet. En del robotar kräver inte mer än några timmar för att bli fulladdade medan andra betydligt längre tid.

Ljudnivån skiljer sig från en traditionell apparat

De första robotdammsugarna hade betydligt högre ljudvolym än de som tillverkas idag men som med alla dammsugare så får man räkna med att den hörs.

De flesta städrobotar ligger på 60 dB(A) men det finns märken så som RoboRock S6 som är extra tyst och har en ljudnivå på 46 dB(A). Prismässigt ligger den lite över 5000 kr men kan ändå vara en bra investering om det är vad du söker.
De flesta städrobotar ligger på 60 dB(A) men det finns märken så som RoboRock S6 som är extra tyst och har en ljudnivå på 46 dB. Prismässigt ligger den lite över 5000 kr men kan ändå vara en bra investering om det är vad du söker.

Läs inte bara produktbeskrivningen för den apparat du funderar på utan se över vilka omdömen den fått. Ljudnivån är en ofta förekommande kommentar och ser du det som ett problem måste du ha det i åtanke innan köp.

Förmågan att ta upp damm

Det finns ett flertal tester på nätet som utförts för robotdammsugare där man kan utläsa deras förmåga att ta upp damm. Bland annat kan du hitta en bra test att ladda hem för en liten summa hos tidningen Råd & Rön.

Vilken förmåga roboten har att ta upp damm är framför allt olika beroende på vilket underlag apparaten arbetar på. En wiltonmatta av ull, ett hårt stengolv eller parkett får olika resultat. Överlag så fungerar robotdammsugaren bäst på hårda golv utan mattor. I test har städrobotar visat sig ha lättare för att samla upp smulor på hårda golv jämfört med på en matta. Den som har ett golv med springor och fogar får dock räkna med att roboten inte klarar av att samla upp allt damm och alla smulor där utan kommer att lämna kvar sådant. Finns det djur i hemmet är det också en aspekt man bör ha med sig. Slutligen behöver man ta reda på hur bra robotdammsugaren är på att få upp damm och smulor från hörnen. Det är förstås beroende på hur apparatens borstar ser ut.

Det finns olika storlekar

Många tänker kanske inte på att de modeller som finns på marknaden skiljer sig inte bara i funktion utan också i storlek. Har man låga möbler är storleken förstås avgörande. Vikten på modellerna är även olika och något man kan behöva se över innan beslut. En robot som själv tar sig tillbaka till laddningsstationen kan få väga lite mer medan den som måste bäras tillbaka manuellt gärna får vara lite lättare att hantera. Samma sak är det om man inte vill ha roboten framme utan kunna gömma undan den när den inte används.

Undvik trassel och svårigheter att ta sig fram

Som nämnts tidigare så är det viktigt att möblera i rummet där roboten ska arbeta på ett sådant sätt att det inte finns hinder. Detta eftersom en robotdammsugare inte fungerar på samma sätt som en vanlig dammsugare där det finns ett vakuum som med munstycket suger upp dammet. En robotdammsugare saknar vakuumet och har borstar på undersidan som samlar ihop damm och smulor innan de sugs upp genom en öppning.

Mattor med riktigt långa fransar kommer garanterat fastna i roboten och därför måste man antingen ta bort mattan eller städa med en traditionell dammsugare i det rummet. Sladdar som ligger på golvet, i hörn och längs väggarna begränsar robotdammsugaren som inte har en chans att komma åt och få upp dammet där. Ett komplement kan vara en enklare handdammsugare om man inte vill ha kvar sin traditionella apparat.

Ett annat problem är höga trösklar som hindrar roboten från att ta sig till flera rum. En låg tröskel är oftast inga problem men i de fall där trösklarna är riktigt höga får man göra en annan planering och prioritering. Med låga, eller inga trösklar alls, kan man programmera roboten att städa hela våningen medans hemmet är tomt. Bor man i ett hus med flera våningen klarar roboten förstås inte trapporna utan behöver lyftas till nästa våning.

Tömning av din robot

Varje dammsugare, vare sig det är en robot eller traditionell måste emellanåt tömmas. Med tanke på att robotdammsugaren är betydligt mindre än den traditionella så behöver den tömmas oftare. Bäst är förstås att få in en rutin att tömma den varje gång den varit ute på uppdrag. Den som bor i en stor villa behöver fundera på om inte en större modell behövs för att få jobbet gjort, även om det också betyder att den blir tyngre. En liten lägenhet å andra sidan klarar sig bra med en mindre modell. När du hittat några modeller som ser intressanta ut ta då och läs i produktbeskrivningen och låt det vara en del i avgörandet av modell.

Kommunicera med din robot

En del människor är mer tekniska, en del mindre, precis som robotdammsugarna och därför gäller det att hitta den man kommunicerar bäst med. Det finns ingen mening med att lägga pengar på en robot som behöver kopplas upp mot en app om man inte känner att man klarar av att hantera det. I sådana fall kan en enklare variant vara ett bättre alternativ.

Väljer du modellen som styrs via en app kan även dessa skilja sig åt mellan olika tillverkare. Det finns även modeller som har stöd för Google Assistant och Alexa men tänk på att de oftast är inställda på engelska. Använder man den funktionen måste allt vara inställt på engelska.

Reservdelar och filter

I samband med köp av en robot kan det vara bra att kolla upp hur mycket tillbehör som ingår och hur det ser ut på reservdelsfronten. Både om de finns att köpa förstås men även hur de ligger till prismässigt. Filter kan behöva bytas när det blir utnött även om det är tvättbart.

Att köpa en robotdammsugare kan bli lite som att köpa en bil där servicen och reservdelarna visar sig göra en billig bil till en dyr affär. Tänk även på att ett köp av en känd tillverkare kan bli en tryggare affär då det finns större chans att kunna återkomma efter flera år och ändå få tag på delar.

Om priset får avgöra

Dyrast är inte alltid bäst och det är förstås en tröst när man ska välja sin nya smarta vän som ska underlätta vardagen och minska konflikterna på hemmaplan. Funktion och behov är i första hand avgörande och även om man väljer någon av modellerna som ligger lägre i pris är det värt att jämföra dessa och få den som passar ert hem allra bäst.

Några saker man bör tänka på:

  • Batteritiden
  • Laddningstid
  • Förmåga att ta upp damm
  • Storlek och vikt
  • Ljudnivå
  • Hur ofta behöver den tömmas
  • Kommunikationen
  • Medföljande tillbehör
  • Tillgången på reservdelar

Mina erfarenheter av dammsugarrobotar

Jag har tidigare haft två stycke dammsugarrobotar av märket iRobot Roomba. Jag har varit mycket nöjd med dem på det hela taget. Men efter ett tag tar batteriet slut tyvärr och då står man i valet och kvalet om man ska köpa en ny dammsugare eller ett dyrt batteri till den man har. Där är jag nu. Hela det här inlägget började med att jag skulle ta reda på vad man får för pengarna när man köper en Robotdammsugare.

Mina Roombor var bra, vi hade mycket renare hemma än när vi bara städade manuellt. Jag tyckte inte det var hela världen om de inte kom ända in i hörnet och om de ibland lämnade en dammtuss efter sig på mattan. Slutresultatet var ju ändå ett mycket renare hem. Jag kunde leka mer med min dotter och städa mindre.

När man läser om de problem som uppstår med robotdammsugare så tas ofta trösklar upp. Det var inget problem med den dammsugare jag hade. En gång hade jag lämnat ytterdörren öppen och då lyckades den smita ut på förstubron över en 4 cm hög tröskel.

Vi hade inga problem med kablar heller. Men fransen på köksmattan och mattor som var väldigt lätta kunde den flytta på. Så innan jag körde igång dammsugaren skakade jag av köksmattan och la upp den på en stol. Det är egentligen inte ett så stort problem att det är värt att avstå hela bekvämligheten med att slippa dammsuga så ofta själv.

Dock så ogillade jag den höga ljudvolymen. Den är visserligen lägre på robotdammsugarna som säljs idag.

Det har också tagit emot lite att beställa en dammsugare utan att veta vilken som är bäst. Men det är inte längre ett bekymmer! Och nu vet jag att jag kan få en bra dammsugarrobot under 5000kr.

Bästa robotdammsugaren under 5000 kr
Rulla till toppen