Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Så här avkalkar du din vattenkokare enkelt och effektivt

En vattenkokare är en nödvändighet i många hushåll, men över tiden kan den samla på sig kalkavlagringar som kan påverka vattnets smak och kokförmåga. Att avkalka vattenkokaren är därför viktigt för att den ska fungera som den ska och för att säkerställa att du kan njuta av bra smakande och kokande vatten. Här är några husmorstips för att avkalka din vattenkokare:

Varför ska man avkalka en vattenkokare?

Det finns flera anledningar till varför man bör avkalka sin vattenkokare regelbundet:

 1. Förbättrar smaken på vattnet: Kalkavlagringar kan påverka smaken på vattnet som kokas i vattenkokaren, vilket kan göra att det smakar bittert eller metalliskt. Genom att avkalka vattenkokaren kan du säkerställa att vattnet smakar bra och får sin naturliga smak.
 2. Förbättrar vattenkokförmågan: Kalkavlagringar kan också påverka vattenkokarens förmåga att koka upp vattnet. Genom att avkalka vattenkokaren kan du säkerställa att den kokar upp vattnet på rätt temperatur och inom rätt tid.
 3. Förlänger vattenkokarens livslängd: Kalkavlagringar kan orsaka skador på vattenkokarens elpatron och övriga delar, vilket kan förkorta dess livslängd. Genom att avkalka vattenkokaren kan du hjälpa till att bevara den och få ut så mycket som möjligt av den.

Hur avkalkar man en vattenkokare med vinäger

Att avkalka din vattenkokare med vinäger är en enkel och billig metod som kan hjälpa till att få bort kalkavlagringar. Här är steg för steg hur du gör:

 1. Fyll vattenkokaren med lika delar vatten och vinäger. Mängden beror på storleken på vattenkokaren, men som en vägledning kan du använda en del vinäger och två delar vatten.
 2. Låt vinägerblandningen stå i vattenkokaren i en timme. Detta ger vinägern tid att lösa upp kalkavlagringarna.
 3. Kok upp vinägerblandningen. Detta hjälper till att få bort så mycket som möjligt av kalkavlagringarna.
 4. Skölj vattenkokaren noga med rent vatten. Var noga med att skölja bort all vinäger så att den inte kan påverka smaken på vattnet som kokas i vattenkokaren.
 5. Torka av vattenkokaren och placera den tillbaka på sin plats.

Om det fortfarande finns kalkavlagringar kvar kan du upprepa processen tills du är nöjd med resultatet.

Fler husmorstips för att avkalka vattenkokare

 1. Använd citronsyra: Citronsyra är en naturlig kalklösare och kan användas för att avkalka vattenkokaren. Blanda en del citronsyra med två delar vatten och häll i vattenkokaren. Låt det stå i en timme innan du kokar upp vattnet och sköljer vattenkokaren noga med rent vatten.
 2. Använd ättiksprit: Ättiksprit är en annan naturlig kalklösare och kan användas på samma sätt som citronsyra och vinäger. Blanda en del ättiksprit med två delar vatten och häll i vattenkokaren. Låt det stå i en timme innan du kokar upp vattnet och sköljer vattenkokaren noga med rent vatten.
 3. Använd aspirin: Aspirin kan också hjälpa till att avlösa kalkavlagringar i vattenkokaren. Lös upp två aspirin tabletter i en kopp vatten och häll i vattenkokaren. Låt det stå i en timme innan du kokar upp vattnet och sköljer vattenkokaren noga med rent vatten.
 4. Använd kommersiella avkalkningsmedel: Du kan också använda speciella avkalkningsmedel som finns att köpa i butik för att avkalka din vattenkokare. Följ instruktionerna på förpackningen och var noga med att skölja vattenkokaren noga med rent vatten efteråt.
Så här avkalkar du din vattenkokare enkelt och effektivt
Rulla till toppen