Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Vad lockar vägglöss?

Vad lockar vägglöss? “Sleep tight. Don’t let the bed bugs bite.” är ett välkänt uttryck. Men vad lockar vägglöss? När du var liten kunde vägglöss ha låtit som en läskig varelse, i en saga, som väntade under din säng för att smyga sig på dig medan du sover. Men låt inte det lura dig, dessa hemska varelser är definitivt verkliga och de väntar bara på rätt chans att slå till.

Vägglöss är som vampyrer, ute efter människoblod och kommer läskigt att krypa ner i din säng när du sover gott. Dessa parasiter är små, cirka 4–5 mm långa. Dessa är ovala insekter som är kända för sina bett och orsakar kliande röda knölar på din hud.

Även om du kanske tror att vägglöss lockas till ett smutsigt rörigt hem, är det vanligtvis inte fallet. Vi har nämnt vampyrer tidigare, precis som dem är vägglöss mest attraherad av mänskligt blod. Nu kanske du börjar undra vad som lockar vägglöss?

Vad är vägglöss?

Vägglöss har funnits med oss ​​i tusentals år. Med bekämpningsmedel, behandlingar och andra kemikalier kanske du trodde att vi äntligen har blivit av med dem. De har dock hittat olika sätt att överleva.

Vägglöss är små, rödbruna, platta till formen, vinglösa parasiter som gillar att suga i sig på mänskligt blod. Även om de inte sprider sjukdomar, kan de fortfarande orsaka andra folkhälso- och ekonomiska problem.

Andra insekter kan vara bra på att flyga eller hoppa. Vägglöss kan inte flyga, och de är inga superhoppare.

Fästingar kan leva på sina värdar och vara nöjda med livet, men så fungerar det inte för vägglössen. De behöver hitta ett annat sätt att livnära sig på sina värdar. De inväntar det perfekta tillfället när de sover. På engelska heter de ju ”bed bugs”, just för att de överfaller oss när vi sover.

När vägglössen är unga är det svårt att upptäcka dem på grund av deras bleka färg och för att de är så små. Men i takt med att de blir äldre antar de en rödbrun färg.

Symtom på att du har vägglöss i ditt hem

Om ditt hem har ett vägglössangrepp börjar du få kliande och obekväma utslag på kroppen. Även om det kan vara svårt att skilja vägglössbett från andra insektsbett eller utslag, är de vanligtvis:

 • Betten är otroligt kliande
 • De är placerade i en grov linje eller i sicksack-linjer över huden.
 • En röd, vanligtvis med en mörkare röd fläck i mitten av bettet
 • Förekommer oftast i ditt ansikte, hals, armar och händer

Men vad lockar vägglöss? Finns det något du kan göra för att undvika dem?

Vad lockar vägglöss?

Som nämnts ovan lockas vägglöss initialt till oss människor. Mer specifikt mänskligt blod. De är ökända liftare och de värsta objudna gäster du någonsin kan få. De smyger sig ner i din säg och gömmer sig tills de är redo att festa, PÅ DIG.

Eftersom människor är deras huvudsakliga källa till föda är det inte förvånande att du kan hitta vägglössangrepp över hela världen. Medan andra tror att du bara kan få vägglöss från hotell, är sanningen att de kan dyka upp nästan var som helst. Här är andra platser där vägglöss kan hittas:

 • Kontor
 • Skolor
 • Polis och brandstationer
 • Vårdhem
 • Fordon, särskilt kollektivtrafik som bussar, tåg, taxibilar och kryssningsfartyg
 • Bibliotek
 • Hem

Nu, vad är det gemensamma för alla dessa platser, de har en stor mängd människor? Inte för att de är orena och ostädade, utan för att olika människor från olika samhällsskikt kommer och går dit.

När du stöter på en plats med vägglöss kan du omedvetet råga få med dem hem. Detta kan orsaka angrepp, oavsett hur snyggt och städat ditt hem än är.

Ännu värre, vägglöss kan komma till dig. Här är några faktorer som lockar vägglöss, förutom ditt dyrbara blod.

Koldioxid

Återigen, vägglöss attraheras av människor, särskilt deras blod. Men varför? Det är för att vi producerar koldioxid. Dessa irriterande små parasiter tenderar att slå sig ner på platser som har en högre koncentration av koldioxid. Det är också därför vägglöss gillar att frossa på dig när du sover snabbt. Du har vanligtvis minimala rörelser vilket innebär att du har fångat koldioxid som omger dig som ett moln.

Värme

Den vanliga missuppfattningen är att vägglöss lockas till smutsiga platser, men så är det inte. De älskar värmen i våra kroppar istället. Även om detta kan låta sött, tro mig, det är inte när vi pratar om vägglöss. Människor producerar värme, så läggdags låter som en guldgruva av värme för vägglöss.

Detta är anledningen till att området kring vår säng och våra sänggavlar har större risk att bli angripna av vägglöss, än någon annan plats i rummet.

Mörka lakan

Vägglöss älskar två saker, blod och mörker. De trivs i mörkret. Varför? Eftersom det påminner dem om deras mål, mörker och blod. Så det är bättre att undvika röda eller svarta lakan.

Smutstvätt

När det inte finns någon mänsklig värd att äta på, gillar vägglöss att genomsöka ditt rum och leta efter smutstvätt. De kan använda den som en kommnadocentral och kan vara utgångspunkten för vägglössens invation av ditt hem. Faktum är att de älskar lukten av din smutstvätt.

Hur förhindrar jag vägglöss från att attackera mitt hem?

Ingen förtjänar att bli störd av vägglöss som biter i sömnen. Att förebygga en vägglössangrepp är lättare än att behöva bli av med dem. Här är några tips du bör följa för att se till att vägglöss inte lockas till ditt sovrum eller någonstans i ditt hem.

 1. Se till att du har ett välventilerat hemma, speciellt ditt sovrum.
 2. Undvik att placera växter i ditt rum eftersom det kan störa koldioxid- och syrenivåerna.
 3. När du sover, täck din exponerade hud med en filt eller ett täcke för att undvika att bli målet direkt.
 4. Tvätta och torka dina lakan, filtar och örngott vid höga temperaturer.
 5. Använd ljusa färger för att lysa upp ditt rum och minimera risken att attrahera de där irriterande insekterna.
 6. Förvara din smutstvätt i en förseglad plastpåse när du är på semester. Packa inte upp kläderna. Lägg inte din resväska direkt på golvet, utan gärna en bit upp på något bord eller en bänk. För att undvika att introducera dem i ditt hem tvätta igenom alla kläder när du kommer hem från semestern.

Produkter som kan hjälpa till att bli av med vägglöss

Nattaro Safe vägglöss skydd

Nattaro Safe är i tejpform som enkelt monteras på sängramen. När vägglöss kryper genom remsan kommer de i kontakt med kiselgur och torkar därefter ut och dör inom 1-4 veckor. Läs mer och beställ

Trapit plus mot vägglöss 5-pack

Fälla för att ta reda på om man har vägglöss. Fällan innehåller ett feromon som lockar till sig vägglössen. Det hjälper till att indikera om du har vägglöss i hemmet. Läs mer och beställ

MyrNIX kiselgur

MyrNIX är enkelt att använda och ofarligt för människor och husdjur. Medlet gör så att vägglössen torkar ut och dör. Läs mer och beställ

MotLöss vägglössfälla 4st

Det här är en limfälla som man kan använda för att t.ex. förhindra vägglössen att klättra upp på sängbenen. Den kan användas som ett komplement till andra produkter om man fått vägglöss hemma. Läs mer och beställ

Nattaro Scout vägglusfälla

Vägglusfälla som man placerar i närheten av sin säng. Det behövs två fällor per säng. Fällorna fylls med feromoner som vägglössen älskar. Fällan är till för att konstatera om man har invaderats av vägglöss eller ej. Läs mer och beställ

Madrasskydd vägglöss BugStar

Du kan också skaffa ett madrassöverdrag för att skydda dig mot vägglöss. Madrasskyddet kan du ha med på resan för att skydda dig mot vägglöss. Och har du drabbats av vägglöss hemma är det också en bra investering. Vägglössen som bosatt sig i madrassen dör inom 12-15 månader, eftersom de inte kan passera madrasskyddet och svälter därför ihjäl. Läs mer och beställ

Efter detta, dammsug eller ångmoppa din madrass och resårmadrass innan du sätter ihop allt igen. Det är också viktigt att komma ihåg att du har tagit med dig vägglöss hem, så ta inte in angripna kläder/väskor i ditt hus igen!

Vad lockar vägglöss?
Rulla till toppen