Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur får man snittblommor att vara längre?

Vi älskar alla att få en ros till Alla hjärtans dag eller en bukett som ett tecken på uppmärksamhet. Snittblommor kan se så vackra ut och pryda vårt hem. Blommor i en vas gör inte bara hemmet vackrare, utan tar in lite natur i det. Tyvärr vissnar snittblommor väldigt snabbt, men det finns sätt att förlänga deras livslängd och hjälpa dem att se fräscha ut längre. Så hur får du dina snittblommor att hålla längre?

För att få dina snittblommor att hålla längre måste du klippa stjälken och ta bort blad under vattenlinjen. För att blommorna ska hålla så länge som möjligt bör du att sätta dem i vatten där du tillsatt ingredienser som ger näring till blommorna. Placera inte vasen på en plats där blommorna utsätts för direkt solljus eller värme.

För att en blomma ska överleva och växa behöver den näringsämnen. Dessa näringsämnen tillhandahålls från jorden genom rotsystemet. När en blomma är avklippt från resten av växten bryts dess näringstillförsel så att den inte längre får de näringsämnen den behöver för att överleva. Blomman kommer därför med säkerhet att dö, men om du känner till de rätta husmorstipsen kan du förlänga dess livslängd lite.

Hur tar jag hand om snittblommor? 

När du har fått blommorna eller klippt dem själv, sätt dem i vatten så snart som möjligt.

Innan du sätter dem i vattnet, titta på hur blommorna skurits. Blommorna ska klippas i en vinkel så att de kan absorbera så mycket vatten som möjligt. Om stammen skurits rakt kommer de bara att falla till botten av vasen och kommer ha svårt att ta emot vatten. Så klipp stjälkarna lite snett. Efter några dagar kan du klippa stjälkarna lite igen, så att blommorna överlever längre.

Ta bort alla löv på den nedre delen av stammen så att de inte är i vattnet. Om du lämnar dem i vatten kommer bladen att ruttna vilket leder till tillväxt av bakterier och din blomma kommer att vissna snabbare. Du kan också se om det finns kronblad på din bukett eller blomma som börjat vissna. Om det finns, ta bort dem. Kontrollera om det finns kronblad eller löv som har börjat vissna varje dag och ta bort dem om du märker dem.

Se också till att blommorna alltid har tillräckligt med vatten. Placera aldrig blommor i en smutsig vas. Undvik att placera vasen i direkt solljus eller nära värmeelement för att förhindra att den vissnar snabbt. Var noga med att byta vatten varannan till var tredje dag för att förhindra bakterietillväxt. Dina blommor ska alltid ska ha färskt vatten.

För att få dina snittblommor att hålla längre kan du använda ett trick med hårspray. Gå bara bort från buketten och spray med hårspray på undersidan av bladen och kronbladen. Hårspray gör att blomman kan se fräsch ut och samtidigt stärka sina blad och kronblad så att de håller längre.

Vilken vattentemperatur ska jag använda för snittblommor?

De flesta gör ett stort misstag och sätter snittblommor i en vas med kallt vatten eftersom de tror att kallt vatten kommer att hålla blommorna fräscha, men det är inte sant. Det behöver värme för att blomstra, så det måste sättas i varmt vatten. Det rekommenderas att vattentemperaturen är mellan cirka 37 °C och 44 °C.

En sval rumstemperatur hjälper blomman att vissna långsammare. När du har satt blommorna i varmt vatten, hitta en sval plats i ditt hem där du ska placera blommorna. Det är verkligen viktigt att blommorna inte utsätts för direkt värme eller sol, eftersom detta kommer att påskynda tillväxten av bakterier och därmed förkorta blommans livslängd. För att få din snittblomma att se fräsch ut kan du spruta den med vatten då och då.

Ska jag byta vatten varje dag? 

Du behöver inte byta vatten varje dag. Men det är bra att byta vatten varannan till var tredje dag. Stillastående vatten gör att bakterier utvecklas. Bakterierna angriper sedan dina blommor och förkortar deras livslängd, så det är viktigt att blommorna alltid har rent vatten.

Glöm inte att vasen alltid måste vara ren. Innan du byter vatten, diska ur vasen och fyll den med rent vatten.

Ska jag lägga till något i vattnet? 

När blommorna skärs av bryter vi deras samband med roten och berövar därmed mat och näringsämnen som är nödvändiga för livet. Snittblommor kommer inte att vara för evigt, men vi kan förlänga dess liv om vi lägger till vissa näringsämnen i vattnet.

Du kan tillsätta vanligt socker i vattnet, vilket ger den skurna blomman nödvändiga näringsämnen. Socker kan dock inte försvara blommor från bakterier, så det är bra att använda det i kombination med vinäger, eller någon annan syra. Tillsätt en och en halv tesked socker och en halv tesked vinäger eller några droppar citron per liter vatten. Rör om väl och ställ sedan blommorna i blandningen. Syran kommer att bekämpa bakterierna och förhindra deras utveckling medan sockret framgångsrikt kommer att ge blomman näring.

Om du har lite vodka i huset, kan du istället tillsätta en liten skvätt i vasen. Alkoholen i vodkan förhindrar bildandet av bakterier. Vodka har visat sig sakta ner produktionen av eten, det vill säga den gas som en blomma avger. Var noga med att tillsätta lite socker i vattnet för att ge din snittblomma extra näring.

Du kan också lägga till aspirin i vattnet. Salicylsyra som finns i aspirin håller vattnet friskt och tillåter inte skadliga mikroorganismer att spridas i det. Lös bara upp en aspirintablett i vatten innan blommorna sätts ner i vattnet. Lägg till en ny aspirintablett varje gång du byter vatten. Aspirin ger dock inte blomman näringsämnen, så glöm inte att tillsätta lite socker i vattnet.

Kol hjälper till att hålla vatten rent längre och förhindra att bakterier förökar sig. Förutom kol kan du också lägga i aktivt kol i tablettform i blomvattnet.

Du kan också tillsätta mangan i vattnet. Häll inte kristallerna i en vas om du bestämmer dig för att använda mangan. Innan du ställer i blomman, löser du först upp kristallerna i en liten mängd vatten så att de inte sätter sig i botten av vasen. När kristallerna lösts upp, ställer du nere blommorna i vasen.

Silver tar också framgångsrikt mikroorganismer och förhindrar deras utveckling så att du kan lägga till det i vatten med blommor. Du kan också lägga till ett kopparmynt och lite socker i vasen, vilket kommer att förhindra utveckling av bakterier och mata snittblommorna.

Även om denna metod inte används ofta kan det att sätta några droppar glycerin i vatten förlänga livslängden för en snittblomma avsevärt.

Vissa rekommenderar att man tillsätter blekmedel i vattnet för att hålla vattnet rent och för att förhindra att stjälkar ruttnar. Även om det inte har bekräftats att denna metod fungerar om du vill försöka använda den, använd bara en liten mängd blekmedel i vasen för att inte förstöra blommorna. Lägg aldrig blekmedel om vasen är gjord av zink eller metall eftersom du kan orsaka en kemisk reaktion och förstöra blommorna.

Ska jag klippa stammen så att blommorna håller längre?

Ja, det borde vara det första du gör innan du sätter blommorna i en vas. Att beskära stammen kommer att förlänga snittblommans livslängd och hjälpa den att hålla sig frisk. Innan du skär blomman ska du rengöra den från smuts för att inte förstöra vattnet i vasen. Vi har redan nämnt att blommorna måste klippas i en vinkel så att de kan få tillräckligt med vatten. Skär den minst fem cm för att ta bort den torkade delen och låt blomman få vatten. Det är bäst att använda sekatör eller en vass sax för att beskära, så att du inte krossar stammen.

Rekommenderade länkar: Euroflorist rabattkod

Relaterade frågor

Varför ska man spraya blommor med hårspray? Man sprayar blommor med hårspray för att få dem att hålla längre. Spraya blomman på undersidan av bladen och kronbladen. Hårsprayen gör att blomman ser fräsch ut längre.

Vad finns det för snittblommor som håller länge? Snittblommor som håller länge är till exempel flamingoblomman, fresia, ranunkel, iris, nejlikor och liljor.

Ska man sätta rosor i vatten med socker? För att få rosorna att överleva så länge som möjligt i en vas är det bra om du tillsätter socker i vattnet. Det ger rosorna extra näring, så att de håller sig fina längre.

Hur ofta ska man byta vatten på snittblommor? Byt vatten på dina snittblommor varannan eller var tredje dag. Diska ur vasen och fyll på med ljummet vatten där du tillsatt lite socker.

Hur får man snittblommor att vara längre?
Rulla till toppen