I dagens snabba tempo är det lätt att känna sig överväldigad av allt som måste hinnas med. Att laga middag blir ofta något som skjuts upp eller ersätts av snabbmat. Men att äta en hälsosam och god måltid behöver inte vara komplicerat eller tidskrävande. Här kommer 5 snabba och enkla middagsrecept som räddar din stressiga vardag.
Krämig kycklingpasta med spenat och soltorkade tomater
Ingredienser:
- 400 g pasta
- 500 g kycklingfilé
- 2 vitlöksklyftor
- 200 g färsk spenat
- 100 g soltorkade tomater
- 3 dl matlagningsgrädde
- Salt och peppar
- Riven parmesan
Gör så här: Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Skär kycklingen i små bitar och stek dem i olja tills de är genomstekta. Tillsätt finhackad vitlök, spenat och soltorkade tomater. Låt spenaten mjukna och blanda sedan i matlagningsgrädden. Krydda med salt och peppar. Låt såsen koka upp och sjuda i några minuter. Servera pastan med såsen och toppa med riven parmesan.
Lax med potatis och grönsaker i ugn
Ingredienser:
- 4 laxfiléer
- 800 g potatis
- 1 zucchini
- 1 paprika
- Några cocktailtomater
- Lime
- 1 rödlök
- Olivolja
- Salt och peppar
- Citronskivor
Gör så här: Sätt ugnen på 200°C. Skala och skär potatisen i klyftor. Skär zucchinin, tomaterna, limen, paprikan och rödlöken i bitar. Lägg potatis och grönsaker på en plåt och ringla över olivolja. Krydda med salt och peppar. Stek i ugnen i ca 20 minuter. Lägg laxfiléerna på plåten och krydda med salt, peppar och lägg en citronskiva på varje filé. Grädda i ytterligare 15-20 minuter. Servera med en klick creme fraiche.
Vegetarisk tacos med bönor och grönsaker
Ingredienser:
- 400 g svarta bönor eller kidneybönor
- 1 msk olivolja
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 2 morötter
- 1 paprika
- 1 zucchini
- 1 msk tacokrydda
- 8 små tortillabröd
- Valfria tillbehör som sallad, gurka, riven ost och crème fraiche
Gör så här: Hetta upp oljan i en stekpanna. Tillsätt hackad lök och vitlök och fräs tills de mjuknar. Skär morötter, paprika, och zucchini i små bitar och tillsätt dem i pannan. Stek grönsakerna tills de börjar mjukna. Skölj och låt bönorna rinna av innan du lägger till dem i pannan tillsammans med tacokryddan. Låt allt steka ihop i några minuter så att smakerna blandas väl.
Värm tortillabröden enligt anvisningarna på förpackningen. Servera de vegetariska bön- och grönsaksfyllningarna med tortillabröd och valfria tillbehör som sallad, gurka, riven ost och creme fraiche.
Snabb asiatisk nudelwok med kyckling
Ingredienser:
- 400 g äggnudlar
- 500 g kycklingfilé
- 1 msk rapsolja
- 1 broccolihuvud
- 2 morötter
- 1 röd paprika
- 3 vårlökar
- 3 msk sojasås
- 2 msk oystersås
- 1 msk sesamolja
- 1 tsk socker
- Salt och peppar
Gör så här: Koka äggnudlarna enligt anvisningarna på förpackningen och låt dem rinna av. Skär kycklingfiléerna i tunna skivor och stek dem i rapsolja tills de är genomstekta. Ta upp kycklingen och lägg den åt sidan.
Dela broccolin i små buketter och skär morötter, paprika och vårlök i tunna strimlor. Stek grönsakerna i pannan tills de mjuknar något. Blanda sojasås, oystersås, sesamolja och socker i en skål och häll över grönsakerna. Lägg tillbaka kycklingen och nudlarna i pannan och blanda allt väl. Krydda med salt och peppar efter smak. Servera direkt.
Enkel quinoasallad med fetaost och avokado
Ingredienser:
- 2 dl quinoa
- 4 dl vatten
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 1 avokado
- 200 g cocktailtomater
- 1 gurka
- 1 gul paprika
- 1 liten rödlök
- 150 g fetaost
- 2 msk olivolja
- 1 msk vitvinsvinäger
- Salt och peppar
- Färsk basilika
Gör så här: Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen, tillsätt grönsaksbuljongtärningen i vattnet för extra smak. Låt quinoan svalna något. Skär avokadon, paprikan, cocktailtomaterna, gurkan och rödlöken i små bitar och lägg dem i en stor skål. Smula över fetaosten och blanda i den svalnade quinoan.
Blanda olivolja och vitvinsvinäger i en liten skål och häll dressingen över salladen. Krydda med salt och peppar efter smak och blanda väl. Garnera med färsk basilika och servera salladen som den är eller som ett gott tillbehör till någon annan rätt.
Sammanfattning
Att laga snabba och enkla middagar behöver inte vara svårt. Med dessa fem recept i din repertoar kan du snabbt få en vällagad, hälsosam och god måltid på bordet, även under stressiga vardagar. Variera mellan kyckling, fisk, köttfria alternativ och olika typer av grönsaker för att hålla måltiderna intressanta och näringsrika. Glöm inte att njuta av maten och ta en stund att koppla av med familj och vänner runt middagsbordet. Det kan göra underverk för både kropp och själ.