Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Slime recept

Slime recept: Så gör du din egen hemmagjorda slime

Att göra slime är en rolig och kreativ aktivitet som är enkel att göra hemma. Allt du behöver är några enkla ingredienser som du troligtvis redan har i ditt kök. Här är några grundrecept på slime som du kan prova på:

Slime recept [Grundrecept]

Instruktioner

 1. Blanda lim och vatten i en skål tills det är jämnt fördelat.
 2. Tillsätt bakpulver och blanda ordentligt.
 3. Tillsätt några droppar matfärg och blanda tills du får önskad färg.
 4. Tillsätt flytande tvättmedel i små mängder och blanda tills du får önskad konsistens. Fortsätt att tillsätta tvättmedel tills du når önskad konsistens.

Vad har man för lim i slime?

Lim är en viktig ingrediens i de flesta slime-recept. Vanligtvis använder man vanligt hobbylim, eller så kallat PVA-lim (polyvinylacetatlim). Det är ett vitt, vattenbaserat lim som är vanligt i många hantverks- och DIY-projekt.

Lim används i slime-recept eftersom det ger en kladdig och klibbig konsistens som är perfekt för att göra slime. När limet blandas med andra ingredienser som vatten och eventuellt bakpulver och kontaktlinsvätska, skapas en kemisk reaktion som resulterar i den speciella, formbara konsistensen som kännetecknar slime.

Det är viktigt att välja ett lim som är helt vitt och genomskinligt när det torkar, eftersom det ger det mest transparenta resultatet för din slime. Lim som innehåller färg eller glitter kan också användas om man vill ha färgad eller glittrig slime.

Viktigt att notera är att man inte bör använda giftiga lim, som exempelvis superlim eller lim som innehåller lösningsmedel, eftersom de kan orsaka skador om de sväljs eller kommer i kontakt med huden. Använd endast lämpligt lim som är säkert att använda för ditt slime-recept.

Recept på Slime med glitter

 • 1 dl lim
 • 1 dl vatten
 • 1/2 tsk bakpulver
 • Glitter
 • Matfärg (valfritt)
 • Flytande tvättmedel

Instruktioner

 1. Blanda lim och vatten i en skål tills det är jämnt fördelat.
 2. Tillsätt bakpulver och blanda ordentligt.
 3. Tillsätt glitter och några droppar matfärg och blanda tills du får önskad färg och glittrande effekt.
 4. Tillsätt flytande tvättmedel i små mängder och blanda tills du når önskad konsistens. Fortsätt att tillsätta tvättmedel tills du når önskad konsistens.

Tips: Om din slime är för kladdig, tillsätt mer bakpulver eller tvättmedel. Om din slime är för fast, tillsätt mer vatten eller lim.

Slime recept utan lim

Slime recept utan lim: Gör en hemgjord slime med naturliga ingredienser

Om du vill göra slime utan att använda vanligt hobbylim finns det flera naturliga ingredienser som kan användas för att skapa en klibbig och formbar konsistens. Här är några recept på slime utan lim som du kan prova på hemma:

Slime recept med potatismjöl

 • 1,2 dl potatismjöl
 • 0,6 dl vatten
 • Matfärg (valfritt)

Instruktioner

 1. Blanda potatismjöl och vatten i en skål tills det är jämnt fördelat.
 2. Tillsätt några droppar matfärg och blanda tills du får önskad färg.
 3. Knåda slime med händerna tills det blir formbart.

Slime recept med fiberhusk

 • 1,2 dl fiberhusk
 • 0,6 dl vatten
 • Matfärg (valfritt)

Instruktioner

 1. Blanda fiberhusk och vatten i en skål tills det är jämnt fördelat.
 2. Tillsätt några droppar matfärg och blanda tills du får önskad färg.
 3. Knåda slime med händerna tills det blir formbart.

Slime recept med chiafrön

 • 1,2 dl chiafrön
 • 0,6 dl vatten
 • Matfärg (valfritt)

Instruktioner

 1. Blanda chiafrön och vatten i en skål tills det är jämnt fördelat.
 2. Tillsätt några droppar matfärg och blanda tills du får önskad färg.
 3. Låt chiafröna stå i vattnet i ca 20 minuter tills de bildar en geléaktig konsistens.
 4. Knåda slime med händerna tills det blir formbart.

Dessa slime-recept utan lim kan göras med naturliga ingredienser som är säkra och inte giftiga. De kan vara en rolig aktivitet att göra med barn eller för personer som söker alternativ till traditionell slime med lim. Men notera att konsistensen på denna slime är annorlunda jämfört med slime gjort med vanligt hobbylim. Var kreativ och ha kul med att göra din egen slime!

Slime är enkelt att göra och är en kul aktivitet att göra med vänner eller familj. Du kan skapa olika färger, tillsätta glitter eller skapa olika texturer med olika ingredienser. Var kreativ och ha kul med att göra din egen slime!

Är eget slime giftigt?

Det beror på vilka ingredienser som används för att göra slimet. Om man använder säkra och icke-giftiga ingredienser som vanligt hobbylim, matfärg, bakpulver och tvättmedel, är slimet vanligtvis inte giftigt.

Men om man använder giftiga ingredienser som superlim, lösningsmedel eller kemikalier som inte är avsedda för användning i slime, kan det vara farligt att hantera och använda slimet. Därför är det viktigt att använda säkra och lämpliga ingredienser när man gör slime och alltid följa receptet noggrant.

Det är också viktigt att vara försiktig och använda slimet på ett säkert sätt, speciellt när det gäller små barn eller husdjur. Slimet bör inte sväljas eller fås i ögonen, eftersom det kan orsaka obehag eller skador. Om du är osäker på hur man hanterar slime på ett säkert sätt, bör du rådfråga en vuxen eller söka råd från en professionell.

Hur får man kulor i slime?

Kulor är en vanlig ingrediens som används för att göra ”crunchy” slime. Dessa kulor, som vanligtvis kallas ”crunchy beads” eller ”foam beads”, kan köpas online eller i hantverksaffärer.

För att lägga till kulor i ditt slime, lägg till dem efter att du har blandat dina andra ingredienser. Tillsätt bara en liten mängd åt gången och blanda försiktigt tills kulorna är väl fördelade i slimet.

Det är viktigt att notera att kulor i slime inte är lämpliga för små barn som kan svälja eller kvävas av dem. Om du tillverkar slime med kulor för små barn, se till att de alltid övervakas noga under användning och att kulorna inte är små nog för att utgöra en kvävningsrisk.

Kan man använda frigolitkulor i slime?

Frigolitkulor kan användas för att göra ”crunchy” slime, men det är inte den säkraste eller mest miljövänliga ingrediensen att använda.

Frigolit är ett typ av skumplast som kan vara skadligt för miljön eftersom det tar lång tid att brytas ner. Frigolitkulor är också små och lätta, vilket innebär att de kan vara farliga om de sväljs av små barn eller husdjur.

Det finns många andra alternativ till frigolitkulor som kan användas för att skapa crunch i ditt slime. Du kan använda små bollar, som bouncy balls eller foam balls, eller skära upp små bitar av skummaterial. Du kan också prova att använda små bitar av pasta eller ris, som ger ett annorlunda känsla till ditt slime.

Om du väljer att använda frigolitkulor i ditt slime, se till att de inte sväljs eller inhaleras av misstag. Du bör också tänka på hur du hanterar avfall från frigolitkulor, eftersom de kan ta lång tid att brytas ner och skadar miljön.

Tips på fortsatt läsning

Play Doh recept

Recept på Trolldeg

Godis

Slime recept
Rulla till toppen