Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Risgrynsgröt i ugn

Risgrynsgröt är mer än bara en välsmakande rätt – den är också förknippad med jultraditioner och mysiga stunder med nära och kära. Det är något speciellt med att sitta tillsammans och vänta på Tomten med en skål varm risgrynsgröt på bordet. Dessutom är smaken på risgrynsgröt så omtyckt och älskad av många, från barn till vuxna.

Men risgrynsgröt är inte bara för julen, utan kan ätas året om som en välsmakande och mättande frukost eller efterrätt. Den kan också varieras med olika ingredienser för att ge den extra smak och spänning. Så oavsett om du väntar på Tomten eller bara vill njuta av en läcker och krämig rätt, är risgrynsgröt alltid en bra idé.

Så låt oss hylla risgrynsgröten för dess ljuvliga smak och värmande egenskaper. Och kom ihåg att det inte bara handlar om själva rätten, utan om tiden och gemenskapen som vi delar tillsammans när vi sitter och njuter av en skål risgrynsgröt.

Risgrynsgröt är en klassisk och välkänd rätt som är populär under vinterhalvåret, men också ett läckert alternativ till traditionella söta efterrätter. En modern variant av risgrynsgröten är att laga den i ugnen. I den här artikeln kommer vi att titta på varför man gör risgrynsgröt i ugnen, hur man gör det och om det är bättre än att göra den på spisen.

Varför gör man risgrynsgröt i ugn?

Att laga risgrynsgröt i ugnen har flera fördelar jämfört med att göra det på spisen. En av de främsta fördelarna är att man undviker risken för att grötbränns vid i botten av kastrullen. Risgrynsgröt i ugnen är också enkelt att göra för större sällskap, eftersom man inte behöver övervaka kastrullen på samma sätt som på spisen. Dessutom gör ugnen att risgrynsgröten blir extra krämig och får en härlig smak av kanel och vanilj.

Hur gör man risgrynsgröt i ugn?

Att göra risgrynsgröt i ugnen är enkelt och tar bara några få steg. Här är ett enkelt recept:

Ingredienser:

 • 2 dl risgryn
 • 1 liter mjölk
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk kanel
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 1 dl socker
 • 50 g smör
 • Eventuell topping, till exempel kanel, kardemumma eller sylt

Gör så här:

 1. Förvärm ugnen till 175°C.
 2. Skölj risgrynen och lägg dem i en ugnsform.
 3. Tillsätt mjölk, salt, kanel, vaniljsocker och socker till risgrynen och blanda väl.
 4. Skär smöret i små bitar och lägg dem på toppen av risgrynen.
 5. Täck ugnsformen med folie och ställ in den i ugnen.
 6. Koka i ugnen i cirka 2-3 timmar eller tills risgrynen är mjuka och grötig.
 7. Rör om i risgrynen och lägg till eventuell topping efter smak.
 8. Servera varm eller kall.

Är det bättre än att göra den på spisen, Hur i så fall?

Att laga risgrynsgröt i ugnen är ett utmärkt alternativ till att göra det på spisen. Risgrynsgröt i ugnen är mer krämig och får en härlig smak av kanel och vanilj. Dessutom undviker man risken för att grötbränns vid i botten av kastrullen. Risgrynsgröt i ugnen är också enkelt att göra för större sällskap, eftersom man inte behöver övervaka kastrullen på samma sätt som på spisen. Så om du vill prova något nytt och spännande, testa att laga risgrynsgröt i ugnen och upplev skillnaden själv!

En annan fördel med att laga risgrynsgröt i ugnen är att man kan variera receptet och tillsätta olika smaker och ingredienser. Till exempel kan man tillsätta hackad mandel eller russin för att ge gröt en extra crunch och sötma. Man kan också tillsätta kardemumma eller muskotnöt för att ge gröt en kryddig smak.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är risgrynsgröt i ugnen ett enkelt och läckert alternativ till den klassiska risgrynsgröten som vi är vana vid. Risgrynsgröt i ugnen är mer krämig och smakrik och undviker risken för att grötbränns vid i botten av kastrullen. Det är också enkelt att göra för större sällskap och kan varieras med olika smaker och ingredienser. Så prova att göra din egen risgrynsgröt i ugnen idag och njut av en god och härlig efterrätt!

Risgrynsgröt i ugn
Rulla till toppen