Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur rengör man en bänk som använts för att laga mat?

Hur rengör man egentligen en bänk där man hållit på med matlagning och olika livsmedel?

Att rengöra efter sig i köket är kanske en av de viktgiaste uppgifterna, som man inte alltid tänker på. Att rengöra alla ytor som använts vid matlagning är viktigt om man vill att maten man tillagar ska vara riskfri att äta. Det är viktigt att skydda både sig själv och andra från att bli sjuka av den maten man lagar. Att sanera utrymmet och skrubba grundligt gör att både du och dina gäster kommer kunna njuta av en hälsosam måltid.

Tänk på att bakterer kan leva på ytor i upp till 48 timmar efter att ha kommit i kontakt med föroretat vatten eller mat. Det är viktigt att ha i bakhuvudet. Det är viktgit att desinficera och sterilisera ytor som varit i kontakt med eventuellt föroretnat vatten eller mat för att minska risken för korskontaminering. Så att sanera en bänk eller ett bord är en viktgit uppgift.

Hur gör man för att sanera en bänk som använts för att laga mat?

Torka av bänken med varmt vatten och diskmedel

Det första man måste göra för att desinficera bänken är att torka av den med varmt diskmedelsvatten. Om du gör det tar du bort all synlig smuts och matpartiklar från bänkytan och det blir enklare att gå vidare med rengöringen av bänken. Det säger sig kanske självt, men det är ett flytande handdiskmedel du behöver här.

Skölj sedan av bänken med rent vatten. Det är viktigt att skölja bänken noggrant med rent vatten för att få bort diskmedel- och matrester som sitter kvar.

Sanera bänkytan

Att sanera bänkytan är viktigt när du lagar mat åt andra. För att hålla bänken ren så ska den saneras efter varje gång man använder den. Spraya en generös mängd desinfektionsmedel över bänkytan, och låt det verka i minst tio sekunder innan du rengör ytan med en ren trasa eller svamp. Då kommer bakterirna som var på bänken att dö och din mat kommer inte att bli förstörd om du lägger den på bänken.

Här är några förslag på hur du ska kunna sanera den:

Vinäger

Vinäger är ett inte bra ett bra universalrengöringsmedel i köket, men det kan faktiskt även användas för att rengöra och desinficera en bänk där man lagar mat. Använd en mugg vinäger blandat med tre muggar vatten i en sprayflaska för att hålla bänken ren.

Blekmedel för att sanera köksbänken

Blekmedel är ett annat alternativ för att rengöra bänken där man lagar mat. Blanda en del blekmedel med fem delar vatten i en sprayflaska. Spraya sedan hela bänkens yta och låt fukten vara kvar där i tio munuter. innan du sköljer av ordentligt. Blekmedel kan bleka dina kläder och andra textilier, så var försiktigt så du inte får det på kläderna.

Citronsaft och salt

Citronsaft och salt är två ingredienser som fungerar utmärkt för att döda bakterier som de kommer i kontakt med. Skär citronen i två halvor strö ut lite salt på ytan och gnugga med citroen. Det här kan användas för att sanera köksbänken, skärbrädor, dina händer osv. Blandningen torkar snabbt, doftar gott och lämnar inte några kemikalier efter sig.

Bakpulver för att sanera köksbänken

Bakpulver är ett kraftfullt medel som kan användas för att rengöra hemmet. Använd det på en svamp eller borste. När ytan är rengjord är det bara att skrapa bort kvarande mängd bakpulver från ytan. När bänken är rengjord med bakpulver sköljer man den med varmt vatten för att få bort rester och annat skräp som kan finnas på ytan.

Torka av bänken med en pappershandduk eller hushållspapper

Om du har pappershanndukar kan du använda dem, annars fungerar det lika bra med hushållspapper. Torka av bänken ordentligt, så att det inte finns någon vätska kvar.

Rengör disktrasorna ofta

Det är viktigt att sterilisera dina disktrasor och rengöringsdukar efter varje användning, om du inte använder engångsprodukter för att undvika att sprida bakterier till andra ytor.

För att sterilisera dem kan du koka dem i lite diskmedel eller spraya dem med ett allrengöringsmedel som innehåller blekmedel.

Du bör alltid tvätta händerna noggrant med tvål och vatten efter att ha hanterat rengörinsutrustning och redskap som kan förorena maten.

Kan man värma ytan för att döda virus och bakterier?

Även om värme är ett effektivt stätt att sterilisera en yta är det inte säkert att det går att göra här. Om du använder värme riskerar du att skada köksbänken permanent om du överhettar den eller utsätter den för värme för lägen. Så i det här fallet skulle jag inte rekommendera vare sig värme eller ånga för att sterilisera ytan.

Slutsats

Vad är då det korrekta sättet att rengöra en diskbänk som använts för matlagning? Börja med att torka av bänken och få bort all smuts och alla matrester. Sanera sedan bänkytan med t.ex. vinäger blandat med vatten. Torka bänken torr med hushållspapper.

Det finns många saker du kan göra för att minska risken för att du ska bli sjuk av det du äter. En av de enklaste sakerna du kan göra är att se till att bänken där du lagar maten alltid är nogrant rengjord och desinficerad. På så sätt kan du servera en god måltid, som varken du eller familjen blir sjuk av.

Hur rengör man en bänk som använts för att laga mat?
Rulla till toppen