Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur ser vägglöss ut?

Hur ser vägglöss ut? Om du misstänker att ditt hem invaderats av vägglöss så kan det också vara bra att veta vad du letar efter.

Hur ser vägglöss ut? Vägglöss är cirka 4–5 mm långa, ovala och platta (även om de är lite större efter att de ätit). De är bruna/röda till färgen, med små hårstrån över hela kroppen (vilket gör att de kan passa på trånga ställen).

Vuxna honor lägger ett-fem ägg per dag och kan lägga 200 under en livstid. Vägglöss är ett problem som escallerar övertiden och det är viktkgit att snabbt få bukt med dem.

Hur angriper vägglöss?

De lever på att suga blod i 3-10 minuter åt gången och de äter var tionde dag eller så. För att få blod genomborrar de huden med två ihåliga rör som stängs medan de suger och öppnas igen när de dras tillbaka.

Vägglöss är liftare; de liftar från plats till plats med föremål eller med människor (kläder, bagage, etc.). Du kan också få dem genom att bo på angripna platser (motell, hotell, etc.) eftersom de reser på folks kläder.

De kommer fram mestadels på natten när du sover, och om de är hungriga kommer de att angripa din bara hud. Om du läser detta innan du går och lägger dig och är orolig att du har vägglöss, kontrollera dina lakan! Det du ska titta efter är små blodfläckar eller små svarta prickar (deras bajs).

Hur ser vägglöss ut för det mänskliga ögat?

Kan du se vägglöss med blotta ögat? Det korta svaret på denna fråga är ja, men de är små och inte lätta att upptäcka med blotta ögat.

Först och främst finns det 500 000 typer av insekter globalt, varav 25 klassificeras som vägglöss. Vuxna är från 1 mm till 7 mm långa.

Har du någonsin sett en myrfarm? Om så är fallet, tänk på hur stora myrorna ser ut bredvid sina tunnlar eller det förstoringsglaset som barn ibland leker med. De ser jättestora ut, eller hur! Jo, det beror på att dina ögon är vana vid att se saker på nära håll. Om du skulle se de där myrorna på långt håll, skulle de se små ut, som små detaljer som kryper runt.

Vägglöss är på samma sätt. Se dem som små fläckar som rör sig under aktiviteter som att äta och para sig (usch!) Men det blir bättre! Deras faktiska storlek är ännu mindre än vad du kan förvänta dig. De är ungefär lika stora som ett knappnålshuvud! Det är litet!

Så vad betyder det för att upptäcka vägglöss med blotta ögat? Det betyder att du inte kan. Du behöver fortfarande ett pålitligt förstoringsglas eller ett mikroskop för att identifiera dem.

Hur ser vägglössbett ut?

Innan vägglössen äter är de platta med mjuka kroppar. Men efter cirka tre minuters ätning sväller deras kroppar och blir hårdare. Tyvärr för oss människor lämnar de även tydliga tecken på bettet. Vi får som små naggar, som kliar otroligt mycket. Alla reagerar dock inte på vägglössbett, Om du inte märker dem direkt kan det ändå vara bra att ta en titt på din hud efter att du vaknat.

Eftersom vägglöss knappt är synliga för det mänskliga ögat, märker de flesta dem inte förrän det är för sent! Att använda ett förstoringsglas hjälper dig att se dem, men om allt annat misslyckas, placera vita lakan över angripna områden och kolla igen på morgonen efter små bruna eller röda prickar (deras bajs) som de lämnar efter sig.

Om du har husdjur, kolla deras sängar eftersom vägglöss gärna ger sig på dem också. Vägglössbett visas vanligtvis i sicksack-linjer över huden.

Hur vet du om du har vägglöss?

Det finns några tecken att hålla utkik efter när du misstänker att du har vägglöss:

  • Se till att det inte finns några tecken på angrepp på dina lakan och sängkläder. (dvs blodfläckar på dina lakan eller svarta prickar i sömmarna).
  • Kontrollera din kropp varje morgon efter att du vaknar. Det kan var märken och svullnader orsakade av vägglössbett.
  • Du kan också använda ett förstoringsglas för att se om det finns några synliga vägglöss eller ägg innan du flyttar runt möbler och kollar sömmarna eftersom det är här de brukar gömma sig.
  • Ta ut alla kläder ur garderober och lådor så att du kan kontrollera dem noggrant!

Hur blir du av med vägglöss?

Att bli av med vägglöss är svårt eftersom de är bra på att gömma sig. Det bästa sättet att bli av med dem är att anlita en skadedjurssanerare. Men tänk även på att tvätta dina lakan, kläder etc. i varmt vatten och torka på hög värme.

Produkter som kan vara bra att ha när man drabbats av vägglöss

Nattaro Safe vägglöss skydd

Nattaro Safe är i tejpform som enkelt monteras på sängramen. När vägglöss kryper genom remsan kommer de i kontakt med kiselgur och torkar därefter ut och dör inom 1-4 veckor. Läs mer och beställ

Trapit plus mot vägglöss 5-pack

Fälla för att ta reda på om man har vägglöss. Fällan innehåller ett feromon som lockar till sig vägglössen. Det hjälper till att indikera om du har vägglöss i hemmet. Läs mer och beställ

MyrNIX kiselgur

MyrNIX är enkelt att använda och ofarligt för människor och husdjur. Medlet gör så att vägglössen torkar ut och dör. Läs mer och beställ

MotLöss vägglössfälla 4st

Det här är en limfälla som man kan använda för att t.ex. förhindra vägglössen att klättra upp på sängbenen. Den kan användas som ett komplement till andra produkter om man fått vägglöss hemma. Läs mer och beställ

Nattaro Scout vägglusfälla

Vägglusfälla som man placerar i närheten av sin säng. Det behövs två fällor per säng. Fällorna fylls med feromoner som vägglössen älskar. Fällan är till för att konstatera om man har invaderats av vägglöss eller ej. Läs mer och beställ

Madrasskydd vägglöss BugStar

Du kan också skaffa ett madrassöverdrag för att skydda dig mot vägglöss. Madrasskyddet kan du ha med på resan för att skydda dig mot vägglöss. Och har du drabbats av vägglöss hemma är det också en bra investering. Vägglössen som bosatt sig i madrassen dör inom 12-15 månader, eftersom de inte kan passera madrasskyddet och svälter därför ihjäl. Läs mer och beställ

Efter detta, dammsug eller ångmoppa din madrass och resårmadrass innan du sätter ihop allt igen. Det är också viktigt att komma ihåg att du har tagit med dig vägglöss hem, så ta inte in angripna kläder/väskor i ditt hus igen!

Hur ser vägglöss ut?
Rulla till toppen