Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Organisera en examensfest som du aldrig kommer att glömma

Att ta examen är en stor prestation och en av de viktigaste ögonblicken i en persons liv. Att fira denna prestation med en examensfest är en tradition som har funnits i många århundraden. Oavsett om du vill hålla fast vid de traditionella sätten att fira eller utforska nya moderna idéer, finns det många sätt att fira din examen på.

Här är några examensfestidéer för 2023, från traditionella till moderna

 1. Traditionella examensfesten: En traditionell examensfest är en formell tillställning med familj och vänner, där det serveras en fin middag och festen går till sent på kvällen. En traditionell fest har en formell klädkod, med antingen kavaj eller klänning.
 2. Temafester: En trendig idé för examensfester är att ha ett tema som gästerna kan klä sig efter. Teman kan vara allt från 80-tals nostalgi, superhjältar, semesterstämning eller det landet där examinanden ska resa till. Detta ger gästerna en chans att vara kreativa med sin outfit och det skapar en rolig och avslappnad stämning.
 3. Uteserveringar: Om vädret tillåter, kan det vara ett bra alternativ att ha en examensfest utomhus. En trädgård, park eller strand kan vara perfekt för en mer avslappnad fest, med grillmat, picknickfiltar och spel.
 4. Matfestival: Matfestivaler kan vara ett kul och annorlunda sätt att fira din examen. Du kan välja en matfestival som passar till dina gästers smakpreferenser, som till exempel BBQ-festivaler, matmarknader eller texmex-festivaler.
 5. Virtuella examensfester: Under pandemin har virtuella examensfester blivit alltmer populära. Dessa fester kan hållas online och det finns många appar och plattformar som gör det enkelt att ansluta med vänner och familj runt om i världen. Virtuella examensfester kan inkludera skål, spel och olika tävlingar.

Oavsett vad du väljer att göra, se till att fira din examen på ett sätt som passar till dina personliga önskemål och smakpreferenser. Det viktigaste är att ha roligt och fira denna viktiga prestation i ditt liv.

Hur anordnar man en examesfest?

Att ta examen från högskola eller universitet är en stor milstolpe i livet och en av de mest minnesvärda händelserna i en persons akademiska karriär. Det är därför viktigt att ordna en examensfest som hyllar denna prestation på ett lämpligt sätt. Här är några steg som kan hjälpa till att planera och organisera en minnesvärd examensfest.

 1. Bestäm en datum och tidpunkt: Det första steget är att bestämma en lämplig datum och tidpunkt för festen. Det är viktigt att se till att datumet inte sammanfaller med andra viktiga händelser, som till exempel semestrar eller helgdagar. Det är också viktigt att tänka på att examensperioden kan vara stressig för examinander, så det kan vara bra att hålla festen några dagar efter själva examensceremonin.
 2. Skapa en gästlista: När datum och tidpunkt har bestämts är nästa steg att skapa en gästlista. Det är viktigt att inbjudna gäster får tillräckligt med tid att planera och att gästlistan inkluderar personer som examinanden vill fira tillsammans med. Gästlistan kan inkludera vänner, familj och nära kollegor.
 3. Välj en lämplig plats: Nästa steg är att välja en lämplig plats för festen. Det kan vara en lokal festlokal, en uteplats i en park eller till och med hemma. Det är viktigt att tänka på hur många gäster som förväntas och se till att platsen kan rymma dem bekvämt. Om det är möjligt kan det också vara bra att välja en plats som är nära examensceremonin eller där gästerna lätt kan ta sig till.
 4. Planera för mat och dryck: Mat och dryck är en viktig del av varje fest, och en examensfest är inget undantag. Det finns många alternativ när det gäller mat och dryck, och valet beror på budget, plats och gästernas smakpreferenser. Buffémat, grillmat, plockmat och förrätter är alla populära alternativ. När det gäller dryck kan det vara en bra idé att ha både alkoholhaltiga och alkoholfria alternativ tillgängliga.
 5. Dekoration och teman: En examensfest är en festlig händelse, och dekorationen och temat kan göra den ännu mer minnesvärd. Ballonger, blommor, dekorativa ljus och andra dekorativa element kan användas för att skapa en festlig atmosfär. Det kan också vara kul att välja ett tema för festen, som till exempel 90-tals nostalgi, Hawaii-fest eller semesterstämning.
 6. Underhållning: Underhållning är också en viktig del av en lyckad examensfest. Det kan vara musik, dans, spel eller andra aktiviteter som kan underhålla gästerna och skapa en avslappnad och rolig stämning.

Hur ska man fira sin examen?

Att ta examen från högskola eller universitet är en stor prestation som är värd att firas. Hur man firar sin examen beror på ens personliga preferenser och budget. Här är några sätt att fira din examen:

 1. Ha en examensfest: En examensfest är ett klassiskt sätt att fira sin examen tillsammans med vänner och familj. Som nämnt tidigare kan du planera en fest hemma, på en restaurang eller hyra en festlokal. Du kan bjuda in dina närmaste och kära för att fira tillsammans med mat, dryck och underhållning.
 2. Resa: Efter att ha avslutat dina studier kan det kännas befriande att ta en paus och göra något roligt. En resa kan vara ett fantastiskt sätt att fira din examen. Du kan resa ensam eller tillsammans med vänner eller familj och utforska nya platser, kulturer och traditioner.
 3. Gå på en specialmiddag: En annan idé är att boka en specialmiddag på din favoritrestaurang eller på en finare restaurang som du alltid har velat prova på. Detta kan vara en perfekt chans att klä upp sig och ha en lyxig middag för att fira din examen.
 4. Gå på en konsert eller evenemang: Att gå på en konsert eller ett evenemang kan också vara en rolig och minnesvärd upplevelse för att fira din examen. Du kan välja att se din favoritartist, gå på en musikfestival eller se en teaterföreställning.
 5. Köp en present till dig själv: Efter att ha kämpat i flera år för att ta examen kan det vara värt att belöna dig själv med en present. Det kan vara något som du har drömt om länge, som en ny dator, en resa, ett smycke eller en annan present som har betydelse för dig.

Vad kan man bjuda på för mat på en examensfest?

Valet av mat till en examensfest beror på din budget, gästernas smakpreferenser och festens tema. Här är några förslag på mat som kan passa till en examensfest:

 1. Buffémat: En buffé med olika typer av maträtter kan vara ett bra alternativ för en examensfest. Det kan inkludera sallader, grillad kyckling, fisk och skaldjur, vegetariska alternativ, pasta, ris och potatis. Det är viktigt att tänka på att ha tillräckligt med mat för att räcka till alla gäster.
 2. Plockmat: Plockmat eller små rätter som man kan äta med händerna är ett annat alternativ för en examensfest. Det kan inkludera små sliders, mini-tacos, olika sorters dips och grönsaksstavar, minipizzor och andra små rätter som man kan äta i en handvändning.
 3. BBQ: Om du har en grill eller en uteplats kan en BBQ med grillad mat, sallader och tillbehör vara ett roligt alternativ. Detta fungerar speciellt bra om festen hålls under sommarmånaderna.
 4. Tema-mat: Om du har valt ett tema för festen kan det vara kul att ha mat som passar till temat. Det kan inkludera mat från olika delar av världen, som texmex, italiensk, asiatisk mat eller kanske något som inspirerats från din favoritstad.
 5. Efterrätter: Efterrätter är en viktig del av varje fest, och en examensfest är inget undantag. Det kan vara enkla efterrätter som chokladbollar, fruktspett eller mer avancerade efterrätter som cupcakes, tårtor eller glass med tillbehör.

Det är också viktigt att tänka på att ha tillräckligt med drycker tillgängliga, inklusive alkoholfria alternativ. Beroende på festens storlek kan det vara bra att ha en serveringspersonal eller catering för att underlätta med servering och rengöring.

Vad har man på sig på en examensfest?

Vad man ska ha på sig på en examensfest beror på festens tema och formell nivå. Här är några tips på vad du kan ha på dig:

 1. Kavaj eller klänning: Om festen är mer formell, som till exempel en fin middag eller en fest på en finare restaurang, kan en kavaj eller klänning vara passande. Klänningen kan vara både kort eller lång, men bör vara elegant och inte för avslöjande. En kavaj kan vara svart eller marinblå, med en passande skjorta och slips.
 2. Kostym eller byxdress: Om festen är lite mer avslappnad, kan en kostym eller byxdress vara ett bra alternativ. Det är viktigt att tänka på färg och mönster, och undvika för mycket avslöjande kläder. Kostymen eller byxdressen kan matchas med en skjorta eller blus i en passande färg.
 3. Smart casual: Om festen är mer avslappnad kan en smart casual klädsel vara lämplig. Detta kan vara ett par snygga byxor eller en kjol, med en snygg topp och eventuellt en kavaj eller blazer. Det är viktigt att tänka på att undvika för avslappnade kläder som t-shirts, jeans eller shorts.
 4. Accessoarer: Det är viktigt att tänka på att matcha accessoarer som skor, bälte, smycken och väska med resten av outfiten. Det kan vara bra att undvika att överdriva med accessoarer och välja några få som passar ihop med resten av outfiten.

Oavsett vad du väljer att ha på dig, är det viktigt att du känner dig bekväm och självsäker i din outfit. Detta kommer att hjälpa dig att njuta av festen och känna dig som en examinander som är redo att ta steget in i en ny fas i livet.

Tips på fortsatt läsning

Examenspresent

Organisera en examensfest som du aldrig kommer att glömma
Rulla till toppen