Hur tar man hand om en altan?

Hur underhåller man en altan

Alla försöker hålla sitt hem så vackert som möjligt, och om du har en uteplats kommer du snabbt att lära dig att den behöver lite arbete under hela året om du vill att den ska hålla sig vacker. Uteplatser är definitivt en underbar del av ett hem, men precis som med alla andra delar av hemmet. En veranda eller ett träräck måste underhållas om du vill att de ska försköna ditt hem.

För att ta hand om en uteplats behöver du jobba lite, och i den här artikeln kommer du att lära dig exakt vad du behöver vara uppmärksam på. Idag ska vi titta närmare på hur man rengör en uteplats och lära oss exakt vad du behöver göra för att hålla den vacker och bekväm under hela året.

Låt oss börja!

Rengöring av din uteplats

Din uteplats kommer att se vacker ut under många år framöver om du håller den snygg och ren. Det gör du genom regelbunden rengöring och regelbundet underhåll. Det spelar ingen roll om din uteplats är gjord av natursten, betong eller trä- att tvätta stenlagda områden tre eller fyra gånger om året är nödvändigt om du vill hålla den snygg.

Det bästa sättet att tvätta din uteplats är att skrubba med varmt såpvatten. Det finns produkter som är tillverkade speciellt för uteplatser, men du måste kontrollera om de är kompatibla med vissa material som kan finnas på din uteplats – som kalksten. Du bör skölja av området när du är klar så det finns inga såprester.

Stenbeläggning

Om du har plattor av natursten, bör du sopa med en hård kvast innan du fortsätter att använda varmt såpvatten, för att förhindra ansamling av smuts. Annars samlas det lätt både i gropar och fogar och det blir då svårare att göra rent med såpvatten om inte den lösa smutsen först har avlägsnats.

Efter rengöring kanske du märker att det finns viss naturlig missfärgning? Detta inträffar på grund av mindre brister och mineralavlagringar. Det är helt normalt och inte en anledning till oro. Det är bara en naturlig del när man använder sig av natursten.

Det kan hända att sopning av uteplatsen och sedan borstning med såpvatten inte gör plattorna lika reda som de varit tidigare. I så fall bör du överväga en specialiserad plattvätt. Om du kollar erbjudandena på marknaden ser du att det finns tusentals alternativ för dig att välja mellan, och det viktigaste att ta hänsyn till i det beslutet är att produkten är lämplig med det material som din uteplats är gjord av. Inte alla uteplatser är desamma, och om du har natursten eller till och med trä kommer det att göra stor skillnad.

Det finns också många skillnader i prestanda och kvalitet, så det är bäst att kontrollera kundrecensioner för att se till att du får en produkt som faktiskt tar bort smuts eller fläck som du behöver för att ta bort.

Eftersom uteplatsrengöringsmedel kan vara sura eller alkaliska bör du veta att du måste vara försiktig med dessa ämnen. Syrerengöringsmedel behöver särskild uppmärksamhet eftersom de inte alltid är lämpliga och kan till och med orsaka oåterkalleliga skador om du applicerar dem på din uteplats. Kalksten är till exempel en naturstenplatta som du aldrig bör använda sura rengöringsmedel för.

Betongbeläggningsplattor

Om du har beläggningsplattor för betong, kommer sopning med en stel kvast och varmt såpvatten att få jobbet gjort i 9 fall av 10!

Vi rekommenderar dock inte att du använder en högtryckstvätt. Många människor tar till detta som en bra lösning, men det kan faktiskt vara dåligt om du har betong som stenläggning av din uteplats. Den här metoden är för aggressiv och kan påverka beläggningens yta. Man kan påverka uteplatsplattornas framtida prestanda på ett negativt sätt.

Det finns också specifika uteplatsrengöringsmedel för dina betongplattor, men vi rekommenderar återigen att du är mycket försiktig när du arbetar med dessa ämnen. Se till att du bekräftar att det verkligen är rätt produkt för din uteplats, bara för att se till att du inte orsakar några långvariga skador.

Klinkers

Klinkers behöver faktiskt lite mer arbete än betong eller sten. Här är underhållet och tvätten av uteplatsen helt avgörande om du vill behålla din i skick som ny. Du kommer att märka gradvis ansamling av smuts, och fettavlagringar som kan vara svåra att bli av med om du inte gör det ofta.

Använd återigen specialiserade klinkererengöring, men se till att kontrollera att de fungerar för just din uteplats.

Du bör dock inte använda uteplatsrengöringsmedel mer än tre gånger under hela din uteplats livstid – detta råd gäller alla tre typer av uteplatser: sten, betong och klinkers.

Det rekommenderas också att du först testar produkten du kommer att använda på din uteplats på ett osynligt ställe för att det fungerar, innan du går vidare till att använda den på hela din uteplats.

Det finns också några andra saker du bör tänka på när du rengör din uteplats: kontrollera om det finns lösa plattor och se till att fogmaterialet är helt intakt.

Underhåll din uteplats

Foga om uteplatsen

När du behöver fixa fogningen på din uteplats är det bäst att använda samma material som användes när uteplatsen byggdes. Du kan också använda fogblandningar.

Alternativet till detta skulle dock vara att använda en traditionell metod – att använda en stark halvtorr cementblandning. För att göra detta, gör en blandning av 4 delar byggsand till 1 del cement. Det bör finnas tillräckligt med vatten för att binda, men inte så mycket vatten för att fläcka underlaget när den appliceras. När du gör stenbeläggning bör den blandas och användas inom 45 minuter, och ännu snabbare om det är varmt och torrt ute, eftersom det då torkar snabbare.

Ogräsmedel

Ogräsmedel är det bästa verktyget när du behöver bli av med det irriterande ogräset, men det kanske inte är säkert att använda det på din uteplats. Även om vi alla hatar jobbet att riva ut ogräs för hand – sanningen är att ogräsmedel faktiskt kan fläcka uteplatsen och du måste vara försiktig när du använder dem.

Kontrollera ditt ogräsmedel för att se till att den har utvecklats speciellt för användning på stenläggning – följ alltid tillverkarens instruktioner och testa ogräsmedlet på ett osynligt område.

Stenförsegling av dina plattor

När du är klar med att kontrollera fogarnas skick kan du försegla dina plattor om de har öppningar. Det finns porösa plattor – till exempel indisk sten – och ett tätningsmedel av god kvalitet kan hjälpa till att skydda din uteplats från smuts, olja och vattenbaserad färgning – detta kommer också att hjälpa till att förebygga moss- och algtillväxt.

När du köper ett tätningsmedel är regeln densamma som med uteplatsrengöringsmedel – se till att tätningsmedlet faktiskt är kompatibelt med det material som används till din uteplats. Tätningsmedel kan underlätta rengörings- och underhållsarbetet. Du rengör din uteplats lättare under en tidsperiod och det kan till och med förbättra färgen på beläggningen.

Det rekommenderas av experter att du inte applicerar ett tätningsmedel under en tid efter det att uteplattorna har lagts. Detta för att förhindra att vittrat material fastnar under tätningsmedlet. Vittring är en kemisk reaktion, och det resulterar i vita fläckar på beläggningsplattorna eller lättare på hela beläggningsplattans yta. Vittring försvinner med tiden, så du behöver inte oroa dig för några långsiktiga effekter, men det kommer fortfarande att få din uteplats att se lite smutsig ut ett tag.

Ingen kan dock garantera hur snabbt det kommer att försvinna. Det beror mest på vädret.

Eftersom stenförsegling är mycket effektivt och de håller evigt, måste du vara mycket försiktig med att applicera den. En förseglare förbättrar inte produktens hållbarhet och kan inte tas bort när den väl applicerats.

Särskild uppmärksamhet måste ägnas uteplatser av klinkers. Det finns många saker som gör klinkers bättre än betong och sten – det är otroligt slitstarkt och reptåligt, samtidigt som det erbjuder en utmärkt nivå av halkmotstånd. Det är icke-poröst, vilket innebär att du inte behöver ett tätningsmedel till det. Spill, vare sig det är kemikalier, oljor eller något annat som kan fläcka en vanlig uteplats, kan helt enkelt torkas av med en mopp eller en pappershandduk.

Klinkers är en lösning med lågt underhåll och det är definitivt den bästa lösningen för din uteplats om du letar efter något som inte kräver för mycket arbete. Det är mycket motståndskraftigt mot fläckar och du kan rengöra din uteplats med bara en mopp och hink regelbundet. Allt du behöver göra för att hålla det intakt är att då och då kontrollera att din beläggning inte är lös och att fogmaterialet är intakt. Därför rekommenderar vi definitivt klinkers som material att bygga din uteplats med!

Underhåll av uteplatser efter säsong

Vår

När våren kommer och temperaturen äntligen börjar stiga, påminner experter oss om att det är den bästa tiden att rengöra din uteplats. Eftersom en otvättad uteplats i trä är öppen mark för mögel ( som orsakar röta), rekommenderar vi att du tvättar den vid denna tidpunkt.

Börja rengöringen genom att ta bort skräp mellan stenarna eller brädorna. Här kan du använda en spackel för att underlätta jobbet. Sopa området när du har rengjort det ordentligt. Sedan behöver du köpa en rengöringslösning (vi påminner dig än en gång om att du kontrollerar och ser till att den är kompatibel med byggmaterialet på din uteplats).

Om det aktuella materialet är av trä ska du använda en standard däckrengörare och följa anvisningarna på flaskan. Om det är komposit rekommenderar vi att du använder ett rengöringsmedel som är särskilt framtaget för kompositmaterial. Om du har fett och oljefläckar, använd då ett kommersiellt avfettningsmedel och rengöringsmedel. Om det aktuella materialet är vinyl, vilket är ovanligt, bör du hålla fast vid varmt vatten och en såpa för att ta bort mögel och smuts.

När ditt däck är rent bör du använda olja eller lasyr som låter träets naturliga färg visa sig. Med en lasyr kan du ändra färgtonen på din altan om du vill och pigmenten skyddar också träet mot UV-strålarna.

Vi rekommenderar alltid en skonsam tvätt snarare än en kraftig. Vi har redan förklarat varför användning av högtrycksprutan inte är den bästa idén när du tvättar din uteplats, så vi rekommenderar att du helt enkelt blöter ner ner uteplatsen och att du sedan skrubbar fläckar med en mild såplösning. Om du har fläckar som är riktigt envisa – prova blekmedel!

Midsommar

Det är nu varmt och torrt och du bör ge din uteplats en detaljerad inspektion. Vid inspektion är det väldigt viktigt att ägna särskild uppmärksamhet åt områden inom 15 cm från marken eller områden som ligger nära vattenkällor. Det är röta du letar efter, speciellt om du har en uteplats i trä.

Att träet ruttnar är lätt hänt när trä är i konstant kontakt med vatten. Det kan ofta inträffa om det är särskilt nära avlopp och planteringar. Det enkla testet för att ta reda på om du har problem med röta är att försöka att trycka in en skruvmejsel en halv cm eller mer in i ett misstänkt område. Om du lyckas – har du förmodligen röta som behöver åtgärdas.

Du kommer också att behöva titta närmare på fogarna. Titta på fogarna mellan stenarna på din uteplats. Du måste fixa dem om de har börjat gå sönder eller om de försvunnit helt.

Höst

När löven börjar falla från träden är det dags att göra lite förebyggande arbete och förbereda din uteplats för de svåra och kalla tiderna framöver. Det är väldigt lätt att trä ruttnar under vintern – det är faktiskt troligt, eftersom naturen trivs under våren och sommaren och vanligtvis ligger vilande eller dör under vintern.

Du behöver dock inte låta din uteplats ruttna. Du kan ta hand om den på hösten så att den klarar vintern bra. Hösten är en bra tid att tvätta och försegla din uteplats och göra den redo för de kallare temperaturerna som kommer.

Se till att klippa närliggande buskar och träd. De ska vara minst 30 cm från din uteplats för att bromsa mögel, mossa och röta. Lämna inte gamla löv eller skräp kvar i ett hörn av altanen. De kommer att ruttna och det är aldrig en trevlig syn, för att inte tala om att det är potentiellt skadligt för din uteplats (och det luktar illa).

Något som man ofta ser är att möbler missfärgas när de lämnas kvar ute på altanen under den kalla vintern. Det är en normal reaktion, men vi rekommenderar att du tar alla möbler från din uteplats och ställer ner dem i källaren. Detta kommer att bevara den fina beläggningen och ytan på din uteplats, och det kommer också att hålla dina möbler säkra.

Vinter

Vintern brukar vara en lång period då det är mycket osannolikt att man kommer kunna sitta ute på sin altan, även om det finns vissa delar av landet där vintrarna är mildare. Då kanske man vill sitta där kortare stunder och kanske grilla lite korv eller så.

Det är viktigt att komma ihåg att din uteplats, precis som din terrass, däck och veranda, påverkas direkt av väderförhållandena och du måste inspektera den. Om din uteplats har utsatts för kraftigt snöfall, regn eller en naturkatastrof som en översvämning, en orkan eller en storm – måste du inspektera den efter. Precis som du skulle inspektera resten av ditt hus efter att något sådant har hänt.

Vi föreslår att du inspekterar din uteplats en gång per säsong, varefter du fortsätter med rengörings- och underhållsuppgifterna. Uteplatser är vackra delar av hemmet och ett trevligt ställe för avkoppling. Men de är väldigt utsatta eftersom de bara finns där ute utan något som skyddar dem från vädret. Om du vill att de ska fortsätta vara den där trevliga oasen för din familj krävs det att du underhåller din uteplats på bästa möjliga sätt.

Hur tar man hand om en altan?
Rulla till toppen