Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur man gör din egen sylt?

Sylt kan tillverkas av många olika frukter; allt beror på dina preferenser. Det är ganska enkelt att göra sylt själv. Det är också många som tillverkar och säljer sin hemgjorda sylt.

För att göra din egen sylt måste du skära din frukt och blanda den med socker och lämna den över natten så att frukten släpper ut saften. Nästa dag kokar du frukten och dess juice tills den når förtjockningspunkten. Sylten du gör måste lagras i steriliserade burkar.

Det är många som gör egen sylt, istället för att köpa dem. Vill du också testa finns det många bra recept att hitta online. Här hittar du information om hur sylt görs, hur du lagrar den och hur du får den att hålla länge.

Hur man gör egen sylt? 

Marmelader och sylt har gemensamma egenskaper, det vill säga de produceras av frukt med tillsats av socker, pektin och citronsyra, och för att göra sylt eller marmeland används olika typer, kvantiteter och kombinationer av frukt och beredningsmetoder.

Sylt kan vara gjord av en eller flera sorters frukter eller bär. Den kan ha innehålla hela bitar, som du ibland kan se i den färdiga sylten. I marmeladen tillsätter du ofta gelatin för att få en jämn konsistens.

Bestämmelser skiljer mellan sylt och extra sylt. Skillnaden mellan dessa två sylt är i andelen frukt. Således måste sylten innehålla minst 350 g frukt i 1 kg av den färdiga produkten, medan den extra sylt måste innehålla minst 450 g frukt i 1 kg av den färdiga produkten.

Plommon, körsbär, aprikoser, äpplen och persikor är särskilt lämpliga för produktion av sylt, men kvalitetssylt kan också tillverkas av bär som jordgubbar, lingon och blåbär.

Färsk frukt måste vara av mycket god kvalitet, väl tvättad och utvald. Frukter avsedda för syltproduktion måste vara helt mogna. Sylt av färsk frukt har bättre färg och arom, och dess speciella fördel är att den inte innehåller några spår av konserveringsmedel.

Sylt är en produkt av mindre bitar frukt och socker, kokt tills den blir tjock. Sylten tillagas till förtjockningspunkten. Förtjockningspunkten uppnås vanligtvis när sylt och fruktbitar faller av skeden i tjocka klumpar.

För att sylten ska hålla längre och för att bakterier inte ska angripa sylten och för att det inte ska utvecklas mögel, bör burken steriliseras omedelbart innan den används. Du steriliserar burken genom att tvätta dem noggrant i varmt vatten med diskmedel. Skölj och töm burkarna och lägg dem upp och ner i ugnen vid 140 ° C. Efter 15 minuter är burkarna färdiga att användas.

Jordgubbssylt är en av de mest populära smakerna av sylt, och det är lätt att göra det hemma. Du kan göra din sylt med 1 kg jordgubbar, 0,5 kg socker, vaniljstänger och citroner. I de flesta recept rekommenderas att mängden socker är halva bärmängden. Men vissa tycker eatt detta är för sött, så om du vill kan du prova med lite mindre än den rekommenderade mängden.

Börja med att tvätta jordgubbarna och torka dem med en pappershandduk. Skär jordgubbarna i bitar, blanda i en skål med sockret, täck och låt stå i kylen över natten så att jordgubbarna släpper ut saften.

Sila jordgubbarna genom att separera saften de har släppt. Lägg saften i en gryta tillräckligt stor så att du kan röra om normalt. Tillsätt vanilj. Skär vaniljstången i två längder och skrapa ur frön. Tillsätt frön och de tomma skidaorna till saften. Sätt grytan på spisen och koka den på medium värme, cirka 20 minuter från det att den kokar. Du kommer att känna när du rör om det att det börjar tjockna något.

Skala samtidigt citronskalet. Pressa citronsaften och släng inte bort fröna. Tillsätt citronsaften till jordgubbarna. Tillsätt nu jordgubbsbitarna och låt sjuda igen i cirka 15 minuter.

Ta sedan bort grytan från värmen, ta bort vaniljstäckerna och häll sylten i heta, steriliserade burkar. Sätt på locken, se till att de sluter tätt och vänd burkarna upp och ner för att skapa ett vakuum. Lämna dem i den positionen i minst 10 minuter eller tills sylten har svalnat helt. När sylt har svalnat helt lagrar du dem i skåpet.

Är det billigare att göra egen sylt?

Först måste du analysera hur mycket sylt kostar i butiker och hur mycket pengar du behöver spendera för att göra sylt.

När du gör sylt är den största kostnaden att köpa frukt, om du köper den. De flesta har trädgårdar hemma och använder vanligtvis sin egen frukt. Vissa människor tar till och med en promenad i naturen och hittar blåbärs- eller hallonbuskar. Priset på frukt beror också på vilken typ av frukt du använder.

Du måste köpa socker för att söta din sylt, pektin och citronsaft. Du kommer att behöva burkarna för att lagra och bevara din sylt.

Ett kilo jordgubbar kostar cirka 60 kr. Den mängden jordgubbar kommer att göra tillräckligt med sylt för att fylla cirka 10 burkar. Om du delar 60 kr på dessa 10 burkar betyder det att du spenderade 6 kr per burk på jordgubbar.

Två kilo socker kostar cirka 20 kr. Mängden socker beror på mängden frukt du använder. För 1 kg frukt behöver du 0,5 kg socker. Det betyder att för 10 burkar sylt spenderar du 50 öre på socker socker per burk.

Burkar varierar också i priser. Masonburkar är de dyraste burkarna. Du kan också samla burkar när du köper mat i affären. Då blir det istället helt gratis.

Totalt, kommer du att producera 1 burk jordgubbsylt för 6,50kr. Det är långt under det pris du får betala om du väljer att köpa färdig jordbubbsylt.

Är hemlagad sylt bättre än färdigköpt?

När du gör hemlagad sylt ser du till att du har ingredienser av högsta kvalitet. I hemlagad sylt finns det vanligtvis inte så mycket konserveringsmedel eller så. Du vet vad du lägger i, så att det inte finns några konstiga ingredienser som du kanske inte vill äta.

Faktorn som gör hemlagad sylt så mycket bättre än den färdigköpta är kanske det låga priset och känslan att att ha gjort något eget.

När du gör sylt får du experimentera. Du kan göra dina egna smaker och blanda vad du vill i dem. Den enda nackdelen med att göra sylt är det tar lite tid. För att få kvalitetssylt måste du ta dig tid att göra det ordentligt. Det är anledningen till att de flesta ändå väljer att köpa sylt. Det är helt enkelt bekvämare och kräver inte så stor ansträngning.

Hur länge håller hemlagad sylt?

Sylt innehåller socker, som fungerar som konserveringsmedel och hindrar sylten från att bli dålig. Oöppnade burkar måste förvaras på en mörk och sval plats. Burkarna måste skyddas mot värme och solljus så att de inte bryts ned. Om sylten utsätts för värme och solljus kommer det att ändra dess konsistens, färg och smak.

När burken sylt har öppnats, förvara den i kylen. Var noga med att täta burken ordentligt när du ställer tillbaka den i kylskåpet.

Oöppnade burkar med hemlagad sylt håller minst ett år. Sylten kommer att vara helt bra i några år om burken stängs ordentligt, vilket förhindrar att luft kommer in. Sylt du köper i butiken har datummärkning. Datumet säger vanligtvis att den håller bra upp till två år, men det kan lagras längre än så.

Öppnade hembakade syltburkar, om de förvaras i kylen kan hålla i en månad. Om de förvaras väl i kylen, vilket innebär att du tätar det ordentligt varje gång du sätter tillbaka den, kan det hålla ännu längre. Detsamma gäller sylt som du köpt i matbutiken.

Hur man gör din egen sylt?
Rulla till toppen