Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur blir man av med små svarta malar

Små svarta malar är inte så farliga skadegörare som vissa av oss kanske tror. Många av dem kan vara ganska vackra eller roliga att titta på när de flyger till synes planlöst runt väl upplysta områden i ditt hem.

Så hur blir man av med små svarta malar? Rengör ditt hem och avloppet noggrant. Du kan dammsuga din bostad eller rengöra det med ett miljövänligt rengöringsmedel för att förhindra att damm och smuts lockar malar till bostaden. Du kan också ställa in en klibbig fälla. En blandning av vatten, vinäger och tvål hjälper till att fånga malarna och så småningom döda dem. Se också till att kläder som innehåller larver eller ägg tvättas noga.

Du måste dock rensa bort dessa flygfän ur hemmet för att förhindra angrepp. De kan vara en stor olägenhet i hemmet eftersom de kan förstöra kläder, mat och andra hushållsartiklar. Vidare kan mallarver orsaka allergiska reaktioner eller irritation när de kommer i kontakt med din hud.

Jag brukade också undra hur jag kunde bli av med, de ofarliga, men väldigt irriterande krypen. Sedan upptäckte jag några viktiga tips för att lösa detta problem. Det är faktiskt väldigt lätt.

Den här artikeln kommer att ge dig mer information om hur man kan bli av med de små svarta malarna. Dessutom lär du dig om de olika typerna av små svarta malar, de viktigaste orsakerna till malar i hemmet och det bästa sättet att förhindra att små svarta malar dyker upp. Låt oss börja!

Vad är de små svarta malarna i mitt hus?

Det finns olika arter av små svarta malar som du sannolikt kommer att hittas i ditt hem. Det enda sättet att veta om de har angripit ditt hem är att veta hur man identifierar dem.

Låt oss titta på var och en av dem som beskriver sina särdrag efter varandra.

Den bruna husmalen

Detta är den vanligaste av alla malar. För att leta efter dem i huset gömmer de sig bakom golvlister, mattor och sprickor i hemmet.

De äter på tygerna i mattor, kläder och föremål som innehåller vissa typer av fibrer som till exempel ull.

Vidare attackerar de vanligtvis spannmål, majs, havregryn, korn, vete, ris, frön, djurfoder och potatis.

Dess larver, som är längre än 2,5 cm, äter organiska material både inomhus och utomhus.

Indiskt mjölmott eller mjölmal (Indian Meal Moth)

Indisk mjölmott är även känd som matmal. Den trivs i skåpet och maten där dess larver också utvecklas till den vuxna malen. De är ökända för att attackera någon typ av mat i huset; från korn, torkade frukter som dadlar, djurmat, frön, nötter och till och med stekt mjölk.

Den indiska mjölmottan är också känd för att bilda banor i maten, vilket också gör att de blir dåliga och giftiga att äta.

Klädmalen (Tinea Bisselliella)

Denna typ av svart mal är en av de mest kända arterna. Den överlever mest i naturliga fibrer – ull och päls, där den också lägger ägg och där larverna utvecklas. Denna mal finns också i livsmedel, särskilt korn som förvaras i skåp.

Klädmalen är mindre jämfört med andra arter. Den är 7 mm lång och en vingbredd 9-16 mm.

Case Bearing Cloth Moth (Tinea Pellionella)

Denna typ av liten mal finns vanligtvis i kläder, matta, golv, golvlister och klädsel. Du hittar dem också i skafferiet i köket där de gärna äter av torkade frukter och nötter.

Denna mal har en vingbredd på 9-16 mm och håren på huvudet är mörkare. Dess framvingar och bakvingar har små hårstrån och otydliga mörka fläckar.

Varför får man små svarta malar i huset?

Innan du kan lära dig att bli av med de små svarta malarna i ditt hem är det första steget alltid att titta på vad som lockar dem.

Nedan följer huvudorsakerna till att du får små svarta malar i hemmet.

Närvaro av ljus

De små svarta malarna tenderar ofta att dras mot ljus. Precis som alla andra flygfän är de fotofila, vilket betyder att de dras till varma och upplysta områden som inomhusbelysning eller fönster. Ljus är en stor källa för attraktion till malar.

Därför, om dina dörrar eller fönster är öppna eller om du har hål eller sprickor i huset, innebär det en risk för att de ska komma in i huset.

Kläder

Ett annat sätt på vilket små svarta malar kan komma in i ditt hus är genom kläder. Ofta hittar du små svarta malar i dina garderober, på vinden, förvaringsbehållare eller mattor.

När du köper någon typ av kläder, särskilt begagnade kläder, kan du få med ägg och larver från dessa malar in i ditt hus. Äggen kläcks så småningom och ut kommer små svarta malar.

Skafferivaror

Dessa små svarta malar dras också till livsmedel och kan lockas av torra livsmedel. Du hittar dem ofta i ditt köksskåp, lådor eller skafferi.

De brukar komma in i ditt hem med förpackningar och behållare från angripna lager där ägg och larver är dolda i produkterna. När du köper dessa angripna produkter, letar malarna sig in i ditt hem.

Massor av mat

Små malar som Indiska mjölmottor lockas av viss mat. Antingen är det mjöl, spannmål, frön eller frukt, så länge du har dem, kommer de att finnas där.  

Säkerhet

Ibland kommer de små svarta malarna att befinna sig i ditt hus av säkerhetsskäl. I huset finns det färre naturliga rovdjur så som grodor, fladdermöss eller fåglar. De kan också undkomma regnet eller snön med en skyddad plats att sova.

Både de manliga och kvinnliga malarna kommer att försöka ta sig in i huset på jakt efter en livsmiljö, varefter de när de hittar en trevlig plats börjar sin reproduktionsprocess.

Oavsett sätt eller orsaker till att mott kom in i ditt hus måste du se till att bli av med dem.

Hur blir du av med små svarta malar?

Det finns många sätt du kan använda för att bli av med små svarta malar för att förhindra att de någonsin äter eller förökar sig i ditt hem.

Här är några av de bästa sätten att ta bort malar;

 1. Tvätta och skrubba alla områden där du hittat larver eller ägg. Använd ättika och vattenlösning för att rengöra områdena.
 2. Kläder som innehåller larver eller ägg måste tvättas noggrant. Du kan använda varmt vatten och hög värme i torktumlaren.
 3. Frys kläder eller tillhörigheter som visar tecken på malar. Om du har kläder som inte kan tvättas eller torktumlas, lägg dem i frysen en dag för att döda larverna eller äggen.
 4. Skapa en klibbig fälla. Använd en blandning av vatten, socker, ättika och tvål och täck sedan över det med malferomoner för att locka malar och få dem fastna på ytan. De kommer så småningom att dö när de har fastnat.
 5. Dammsug dina golv, mattor och lister. För att förhindra att larver och ägg växer och utvecklas, försök rengöra ditt hus med ett dammsugare, dammdukar och miljövänligt rengöringsmedel. Damm och smuts kan dra in malar i ditt hus.
 6. Håll god ventilation. Lufta regelbundet ut huset.
 7. Kasta angripen mat
 8.  Leta upp och ta bort avelsplatserna för malarna, som tex det organiska materialet som samlas i avloppet.
 9. Försegla och kassera dammsugarpåsarna eller dammsugarens innehåll så snart du är klar.
 10.  Skadedjursbekämpningsexpert. Om du stöter på malangrepp som är utom kontroll, överväg att anlita skadedjursbekämpningsföretag och se vilken lösning de kan erbjuda. Ibland är borttagnings- och förebyggande tekniker inte alltid tillräckliga.

Att bli av med små svarta malar från ditt hus är bra; Du måste dock vidta förebyggande åtgärder för att säkerställa att ditt hus inte är angripet.

Hur man förhindrar små svarta malar?

Förebyggande är alltid bättre än att behöva ta hand om problemet när det uppstår. Ibland är det viktigt att hitta sätt på vilka du kan förhindra att någon de svarta malarna kommer in i ditt hus.

Här är några viktiga tips för att förhindra att dessa insekter angriper.

 • Håll alltid dina dörrar stängda och reparera eventuella glipor. Detta förhindrar att malarna kommer in i huset.
 • Tvätta dina kläder, lufttorka dem i solljus, om möjligt innan du förvarar dem under en lång period. Denna process säkerställer att ägg eller larver sköljs ut innan de kan mogna.
 • Använd vakuumförslutna påsar för att förvara dina kläder. Du kan använda tätade kistor, plastbehållare, förseglade resväskor eller något liknande för att säkerställa att mal inte kan komma in och kan lägga ägg.
 • Häng kläder av ull eller päls separat efter att du burit dem ute.
 • Förvara maten i lufttäta behållare av glas eller hårdplast.
 • Förvara inte kläder eller tillhörigheter i källaren, garage, eller andra områden där de kan utsättas för väderförändringar. Håll alltid lagringsutrymmena torra.
 • Rengör garderoben ibland. Använd en universalrengöringsmedel, samtidigt som du ägnar särskild uppmärksamhet åt hörn, hyllor och bottenplattor.
 • Tänk på naturliga bekämpningsmedel som rött cederträ, kryddnejlika, lavendel, torkade apelsinskal och mald svartpeppar. Placera dem i din garderob och lådor.
 • Spara inte angripna livsmedel som korn, nötter och ris. Kasta dem bort eftersom malar äter och lägger sina ägg i dessa livsmedel.
 • Eftersom malar trivs i varma, fuktiga temperaturer kan det vara bra att ha koll på temperatur och luftfuktighet i köket. Se till att fönstren och dörrarna är stängda när din luftkonditionering är igång.

Relaterade frågor

Hur blir man av med mal? För att bli av med malar måste du få ut alla malar, deras larver och ägg från ditt hus. Tvätta angripna kläder vid höga temperaturer. Kasta produkter från köksskåp som attackerats av malar och tvätta ur hyllorna. Fler tips på hur man kan bli av med mal hittar du här.

Kolla upp din hemförsäkring

Med en bra hemförsäkring är det många skador som täcks av den. Kanske har du råkat ut för en vattenläcka, eldsvåda, överfall, vitvaror som gått sönder, du har blivit utsatt för överfall eller något liknande. Evoli täcker alla vanliga skador i hemmet, men även under semestern. Du kan dessutom få kristerapi, rättsskydd osv. De har allt en försäkring bör innehålla, bara lite bättre pris. Jämför dem gärna med din nuvarande hemförsäkring!

Läs mer och beställ

Hur blir man av med små svarta malar
Rulla till toppen