Hur städar man köket?

Det kan överraska dig att höra att endast ett fåtal människor städar sitt kök på rätt sätt. Du kanske undrar om du rengör ditt kök på rätt eller fel sätt. Så, hur rengör man köket ordentligt?

Du bör rengöra ett kök med rätt rengöringsprodukter för olika föremål och ytor i köket.

Anledningen till att du inte bara ska använda vilken rengöringsprodukt som helst i ditt kök är att vissa saker i köket kan skadas om du rengör dem med fel typ av produkt. Vänligen läs vidare för att se de perfekta produkterna och metoderna för rengöring av de olika delarna och föremålen i köket.

Hur får man diskbänken blank och ren?

Både diskhon i rostfritt stål och porslinshandfat slutar se glänsande ut när de blir smutsiga. Lyckligtvis kan du få dem att lysa igen genom att rengöra dem med rätt rengöringsmedel och metoder. Följ stegen nedan för att få din diskbänk blank och ren. 

Tvätta matbitar och lätta fläckar med tvål och vatten

Du ser inte de svåra fläckarna på diskbänken förrän du tar bort matbitar och lätta fläckar. Både lätta fläckar och tuffa fläckar gör att diskbänken ser rörigt ut. Tvål och vatten kan hjälpa dig att ta bort enklare fläckar från diskbänken, men du behöver mer än det för att ta bort de svåra fläckarna. Skaffa en svamp och skrubba alla delar av diskbänken när du häller tvålvatten på diskbänken. Diskbänken kan se lite glänsande ut i detta skede, men du måste fortfarande göra fler saker för att få den att se väldigt blank ut.

Tvätta diskbänken med bakpulver eller väteperoxid

Tvätta diskbänken med bakpulver och citronsaft om den är gjord av rostfritt stål, men om den är gjord av porslin bör du använda väteperoxid. Låt oss förklara hur du ska använda dessa medel för att tvätta handfat. 

För handfat i rostfritt stål bör du blanda en tesked bakpulver med en liten mängd citronsaft och sprida blandningen på hela diskbänken. Lämna blandningen på diskbänkens yta i cirka 15 minuter. Ta en diskborste och använd den för att skrubba alla delar av diskbänken så att de tuffa fläckarna försvinner. Skölj diskbänken med vatten efter att du har skurat alla delar av den. Diskbänken ser väldigt blank och ren ut efter att du sköljt den.

För en porslinhandfat ska du spraya väteperoxid på hela diskbänken. Låt väteperoxiden stanna kvar på diskbänken under minst 15 minuter. Därefter tar du en diskborste och skrubbar diskbänken för att ta bort svåra fläckar. Skölj diskbänken med vatten efter att du har skurat alla delar av den. Din diskbänk ser kommer se glänsande ren ut efter att du sköljt den.

Få bort lukt med varmt vatten

Om diskbänken luktar efter att du tvättat ytan måste du hälla hett vatten i avloppet för att ta bort den dåliga lukten. När det samlas fett och avlagringar i avloppet kan det ibland lukta väldigt illa. Varmt vatten kommer rengöra och skölja ur avloppet. Så om du känner en dålig lukt i köket, fast du rengort diskbänken kan det komma från avloppet. Får du inte bort lukten genom att skölja avloppet med varmvatten bör du överväga att rensa avloppet.

Hur får man bort bakterier i köket?

Bakterier finns överallt, inklusive kök. Om du inte gör något försök att få bort bakterierna i ditt kök förorenar de maten du lagar. Lyckligtvis är bakterier inte så svåra att få bort. Låt oss visa hur du kan rengöra för att åf bort bakterier i ditt kök.

Desinficera diskbänken regelbundet

Diskbänken är en av de viktigaste platserna där bakterier gömmer sig i köket. Matpartiklarna och lite fukt på diskbänken gör det till ett bra gömställe för bakterier. Du kan göra rent diskbänken från bakterier genom att spruta desinfektionsmedel på den då och då.

Torka svampen när du inte använder den

Svampen fungerar som ett bra livsmiljö för bakterier. En svamp gömmer inte bara bakterier utan sprider också bakterierna till andra föremål som du tvättar med svampen. Lyckligtvis kan du göra svampen till en dålig livsmiljö för bakterier utan att använda ett desinfektionsmedel. Bakterier kommer inte att överleva på en torr svamp, så se till att din svamp får torka när du inte använder den. Du bör lufttorka svampar efter varje användning och lägga dem i en mikrovågsugn minst en gång i veckan. Om du har en vattenkokare och får en slatt vatten över när du kokat tevatten kan du hälla det över svamp och disktrasa. Kokande vatten tar också död på bakterierna.

Tvätta handduken regelbundet

Oftast är kökshanddukarna fuktiga, vilket gör det möjligt för bakterier att överleva på dem. Du kan göra handdukar fria från bakterier genom att tvätta dem i varmt då och då. 

Tvätta kylskåpet regelbundet

Föremålen som du lagrar i ditt kylskåp kan föra med sig bakterier dit. Du kan få bort bakterier från ditt kylskåp genom att tvätta ur det regelbundet.

Hur får jag det att skina?

Hemstädning- har du tröttnat på att städa själv?

Drömmer du också om att få lite hjälp med hemstädningen där ibland? Då tycker jag att du ska söka på Servicefinder och få offerter från flera olika företag. Du söker efter hemstädning och fyller i vad du vill ska ingå i städningen och hur stort du bor. Man brukar få svar inom 24 timmar och kan jämföra de olika offerterna. Unna dig själv lite lyx i vardagen och låt någon annan hjälpa dig med din hemstädning!

Läs mer och beställ

Det finns inga stora hemligheter bakom att ha ett glänsande kök. Du behöver bara utföra några enkla saker för att få ditt kök att skina. Följ dessa steg för att få ditt kök att skina:

Rengör ytorna du vidrör regelbundet

Sanningen är att de ytor som vi vidrör med våra händer blir smutsiga väldigt snabbt. Om du observerar ditt kök väl kommer du att upptäcka att de smutsigaste ytorna är de som du ofta tar i. Även om det är omöjligt att laga mat i ett kök utan att vidröra någon yta, kan du ändå behålla ett glänsande rent kök. 

Fukta en trasa och torka av ytorna du rör vid varje gång. Några exempel på dessa ytor inkluderar vred, strömbrytare, handtag och skåp. Vi rekommenderar att du rengör dessa ytor minst en gång i veckan.

Rengör apparaterna som du använder regelbundet

Apparater som du använder ofta blir smutsiga snabbare än de du använder mer sällan. Även om du inte har mycket tid att rengöra alla apparater varje vecka, bör du åtminstone rengöra de du använder regelbundet. 

De apparater som de flesta använder regelbundet i köket är spis, ugn, kylskåp, mikrovågsugn och kaffebryggare. Dessa apparater blir smutsiga snabbare än de andra apparaterna i ditt kök, så du bör rengöra dem så ofta som möjligt. Vi rekommenderar att du tar bort fläckar från dessa apparater minst en gång i veckan.

Rengör varje del av köket när du får chansen

Ditt kök kommer inte att vara skinande rent jämnt om du bara rengör vissa delar av det och lämnar andra delar smutsiga. Anledningen till att vi bad dig att fokusera på de delar som vi nämnde tidigare är att dessa delar blir smutsiga mycket snabbt. Ibland bör du spendera lite tid på att rengöra alla delar av ditt kök. Vi rekommenderar att du rengör alla delar minst en gång i månaden.

Om du städar ditt kök enligt det sätt som vi nämnde ovan, kommer du att inse hur vackert och glänsande rent ditt kök kan bli.

Hur rengör jag ugnen?

Du kan rengöra ugnar med olika metoder. Låt oss nämna alla tillgängliga metoder.

Metod 1

Om ugnen inte är mycket smutsig kan du rengöra den med självrensningsfunktionen om din ugn har den. Innan du använder självrensningsfunktionen bör du ta bort alla föremål som finns i ugnen. Du bör också ta bort gallret på sidan och blötlägga dem i varmt vatten. Medan ugnen är tom bör du städa upp eventuella matrester som hamnat där, så gott det går. Därefter bör du stänga ugnsluckan och aktivera självrengöringsfunktionen.

Vänta tills rengöringen är klar och låt ugnen svalna. Fukta en trasa när ugnen svalnar och torka bort askrester som du ser inuti ugnen. Slutligen bör du tvätta sidogallren som du la i blöt med tvål och vatten. Denna speciella metod fungerar bra för en ugn som inte är mycket smutsig. Om ugnen du tänker rengöra verkar för smutsig bör du rengöra den med metoderna nedan.

Metod 2

Denna metod kräver att du rengör ugnen med en ugnsrengörare som du köper i en butik. Börja med att ta bort alla föremål i ugnen. Ta också bort sidogallren och blötlägg dem i varmt tvålvatten. Därefter bör du bära handskar och spraya det rengöringsmedel du köpte inuti ugnen. Spraya inte på värmeslingan, om din ugn har en sådan. Vi rekommenderar att du använder skyddsglasögon när du använder en ugnsrengörare för att skydda dina ögon från kemikalier. 

Se till att du sprutar alla delar av ugnen utom värmeelementen. Stäng ugnsluckan när du har sprayat den ordentligt och låt sprayen sitta i cirka 30 minuter. Efter 30 minuter bör du torka av ugnens yta med en fuktig trasa. Du kan använda en svamp för att ta bort smuts som den fuktiga trasan inte kan torka av. Slutligen bör du tvätta sidogallren som du redan har blötlagt och sätta tillbaka dem i ugnen.

Metod 3

Denna metod använder naturliga rengöringsalternativ och det tar längre tid, men tiden är verkligen värt det. Börja med att blanda en halv kopp bakpulver med 3 matskedar vatten. Blandningen ska se ut som en smörjbar pasta. Du bör tillsätta ytterligare en mängd vatten eller bakpulver om det inte ser ut att spridas som det ska.

Du bör ta bort alla föremål i ugnen precis som vi gjorde i de andra metoderna. Därefter ska du sprida pastan över ugnens inre yta, men låt inte pastan komma till värmeslingan. Lämna pastan på ytan i minst 12 timmar. När 12 timmar är över bör du torka av bakpulverpasta med en fuktig trasa. Läskpastaen torkar inte ut helt, så du bör spraya vinäger på resterna och torka ut vinäger-bakpulverblandningen.

Kom ihåg att tvätta sidogallren i hett tvålvatten innan du sätter tillbaka dem i ugnen. Se till att torka av den yttre delen av ugnen med en fuktig trasa så att den också ser blank ut.

Hur rengör man skåpen?

Du kan rengöra skåpen i ditt kök lätt eller noggrant, beroende på hur rörigt och smutsigt det ser ut.

Lätt rengöring

Om ditt köksskåp inte är väldigt smutsigt kan du rengöra det inom några minuter med flytande diskmedel. Förfarandet är ganska enkelt. Tillsätt en liten mängd diskmedel till en liten mängd varmt vatten. Ta bort alla föremål från skåpen. Därefter bör du doppa en trasa eller svamp i tvålvattnet och torka av skåpen med trasan eller svampen. Skåpet ska se rent och glänsande ut när du är klar med rengöringen. Men om du fortfarande kan se några fläckar på det, bör du rengöra den med metoden nedan.

Djuprengöring av köksskåp

Denna metod innebär användning av en kommersiell rengöringsmedel eller ett hemgjort rengöringsmedel. För att göra en renare hemma behöver du bara blanda lika mycket vinäger och vatten tillsammans. Häll blandningen i en sprayflaska och tillsätt en liten mängd diskmedel i flaskan. Nu är rengöraren redo att användas. 

Ta bort alla föremål från skåpen och spruta kommersiellt rengöringsmedel eller hemmagjort rengöringsmedel på skåpen. Torka av skåpet med en svamp innan rengöringsmedlet torkar. När du har tvättat alla delar av skåpen bör du doppa en trasa i rent vatten och använda den för att torka ur skåpet. Slutligen bör du torka skåpet med en ren handduk. Ditt skåp ser väldigt rent och glänsande ut efter rengöringen.

Hur rengör jag kylskåpet?

Följ stegen nedan för att rengöra ett kylskåp.

Ta bort alla föremål i kylen

Ta bort maten du har lagrat i kylen. Ta bort hyllorna och lådorna och blötlägg dem i ljummet vatten. 

Tvätta den inre delen av kylskåpet med en rengöringslösning.

Du kan använda en kommersiell rengöringslösning eller förbereda en själv. För att förbereda en rengöringslösning själv, bör du blanda varmt vatten med vit vinäger. Låt volymen på hett vatten i blandningen vara tre gånger större än volymen vit vinäger. Därefter bör du lägga till cirka 2 msk bakpulver till blandningen. Rengöringslösningen är nu klar att användas.

Spraya rengöringslösningen i kylen och torka av ytan omedelbart med en svamp. Använd inte en hård svamp för att undvika repor på kylen. När du har rengjort alla inre delar av kylskåpet tar ud en ren handduk och torkar av kylen med den.

Tvätta hyllor och lådor

Använd en svamp och diskmedel för att tvätta lådorna. Du kan tvätta dem i diskhon. Se till att du sköljer dem väl med rent vatten efter tvätten så att de inte behåller diskmedelts doft. Torka dem efter att du har sköljt dem ordentligt.

Torka av kylskåpets utsida

För att rengöra kylskåpsdörrens utsida kan du använda samma rengöringsmedel som du hade när du rengjorde insidan av kylskåpet. När du har tvättat kylskåpsdörren med rengöringslösningen tar du en ren handduk och torkar torrt.

Sätt tillbaka lådorna, hyllorna och maten i kylen när allt torkat helt.

Hur rengör jag köksgolvet?

Följ anvisningarna nedan för att rengöra köksgolvet. Rengöringsmetoden nedan fungerar bra för alla golvtyper.

Börja rengöringen genom att sopa golvet. Du kan välja att använda en dammsugare istället för en sopborste. Se bara till att golvet inte har matpartiklar, papper, sand eller någon annan fast smuts. Nu när golvet ser lite renare ut är det dags att torka det. Vi rekommenderar att du torkar köksgolvet med en blandning av vinäger, bakpulver och vatten eftersom blandningen tar bort fläckar utan att bleka golvet.

Se till att du inte elämnar kvar så mycket vatten på golvet, särskilt om ditt kök har trägolv eller laminatgolv, så att vatten inte sipprar ner i golvet. Golvet i ditt kök ser väldigt rent och glänsande ut efter att ha spenderat lite tid på att rengöra det på det sätt som vi har förklarat här.

Hur rengör jag köksbordet?

Följ dessa steg för att rengöra ett köksbord. Häll rent vatten i två skålar. Tillsätt en liten mängd vinäger och diskmedel i en av skålarna. Skaffa en ren handduk och doppa den i hinken som innehåller vinäger och diskmedel. Använd handduken för att applicera rengöringsblandningen på bordets yta.

Torka av bordsytan med en mikrofiberduk. Smuts på bordet tas bort när du torkar av bordet med mikrofiberduken. När du har torkat av hela bordsytan ska du doppa trasan i skålen som innehåller rent vatten. Tvätta trasan och torka av bordet igen tills det ser väldigt rent ut.

Nu när bordet ser rent ut, bör du få det att lysa genom att applicera träolja på det. För att göra detta bör du skaffa en ren, torr trasa och använda den för att sprida träolja på bordets yta. Låt oljan ligga kvar på bordets yta i minst 20 minuter. När 30 minuter är över bör du torka av oljan med en annan torr trasa. Ditt köksbord ser rent och glänsande ut efter att du har gjort det.

Hur rengör man bänkarna i köket?

Följ dessa steg för att rengöra ett köksbänkarna. Ta bort alla objekt på bänkarna. Ta en torr trasa och damma av bänken. Om köksbänken inte ser för smutsigt ut efter att du dammat den kan du enkelt rensa upp lite smuts på den med en trasa och varmt tvålvatten. Doppa trasan i det varma tvålvattnet och rengör köksbordet med det.

Om du fortfarande kan se fläckar på bänken efter att du har rengjort det med tvål och vatten, måste du ta bort fläckarna med fläckborttagning. Du bör tänka på materialet som bänken är tillverkat av när du väljer en fläckborttagning att använda. Tabellen nedan visar den idealiska fläckborttagningen för vanliga material för köksbänkar.

MaterialFläckborttagning
TräVinäger och vatten
Marmor och granitBakpulver och vatten

Om bänken i ditt kök är tillverkad av kvarts eller sten, behöver du ingen speciell fläckborttagning eftersom de två materialen är fläckresistenta, så tvål och vatten tar bort alla ljusfläckar på dem.

Följ dessa steg för att ta bort svåra fläckar med fläckborttagningen som vi nämnde ovan. Börja med att lägga till lämplig fläckborttagning i området med fläckar. Om du använder vinäger och vatten bör du vänta några minuter innan du skrubbar ytan, men om du använder bakpulver och vatten kan du behöva vänta några timmar. När väntetiden är över bör du skrubba det färgade området med en mikrofiberduk. Doppa en handduk i rent vatten och torka av området igen för att rensa bort fläcken.

Hur rengör jag mikrovågsugnen?

Du kan rengöra en mikrovågsugn med olika metoder. Vi ska visa dig två enkla metoder här. Välj gärna den du tycker är mest bekväm.

Metod 1 – Använd citronolja

Mät 60 ml vatten i en sprayflaska, tillsätt sedan 3 droppar citronolja i flaskan. Efter det bör du torka bort små smutspartiklar och matbitar som finns i din mikrovågsugn. Därefter ska du spruta blandningen du har gjort i mikrovågsugnen. Placera en mikrovågssäker skål som innehåller rent vatten i mitten av mikrovågsugnen. Stäng mikrovågsluckan och slå på den i några minuter så att vattnet i skålen producerar ånga för att mjuka upp fettet och annat smuts i mikrovågsugnen.

Stäng av mikrovågsugnen efter några minuter och ta ut skålen. Var försiktig med skålen eftersom den blir mycket varm. Använd en svamp och tvätta mikrovågsugnen noggrant. När du har tvättat varje del bör du torka av varje del med en ren, fuktig trasa. Slutligen bör du rengöra den yttre delen av mikrovågsugnen.

Metod 2- Använda ättika

Blanda 2,5 dl vatten med 2,5 dl ättika och häll blandningen i en mikrovågssäker skål. Efter det bör du torka bort små smutspartiklar och matbitar som finns i din mikrovågsugn. Placera blandningen i mitten av mikrovågsugnen och slå sedan på mikrovågsugnen i några minuter. Blandningen producerar ånga som mjukar upp fett och annat smuts i mikrovågsugnen.

Tvätta mikrovågsugnen ordentligt med en svamp. När du har tvättat alla delar av mikrovågsugnen bör du torka av dem igen med en ren, fuktig trasa. Därefter bör du rengöra den yttre delen av mikrovågsugnen.

Hur man rengör en spis?

Vi visar dig två metoder för rengöring av en köksspis, beroende på om spisen har plattor eller häll.

Metod 1- Rengör spis med plattor

Du kan rengöra spisen med naturliga rengöringsmedel som vinäger och bakpulver. Förbered rengöringslösningen genom att blanda lika stora mängder vatten och vinäger. Spraya över spisen och låt stå 15 minuter.

Om din spis har plattor rengör du dessa med en stålborste för plattor.

För att få metallringen ren krävs Svinto.

För övriga delar på spisen använder du en vanlig disksvamp och rengöringslösningen du gjorde. Är det svåra fläckar sprayar på du bara på mer rengöringslösning och låter den stå och dra ett tag till.

Metod 2- Rengör spis med glashäll

Att rengöra en spis med glashäll är mycket lätt. Efter varje gång du lagat mat tar du disksvampen och ett par droppar diskmedel och rengör hällen. Torka sedan torrt med en disktrasa eller handduk.

Skulle du få fläckar eller fastbränt på din glashäll behöver du en klickskrapa. Men var försiktig så du inte repar spishällen!

Hur städar man köket?
Rulla till toppen