Här är ett recept på smöriga kolasnittar:
Ingredienser:
- 200 g smör, rumsvarmt
- 1 dl socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 äggula
- 4 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 100 g mjuk kola
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa smör, socker och vaniljsocker ljust och pösigt med en elvisp.
- Tillsätt äggulan och vispa ytterligare någon minut.
- Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål och rör sedan ner det i smörblandningen. Arbeta snabbt ihop till en deg.
- Dela degen i två delar och rulla ut till två längder, ca 3 cm i diameter.
- Platta till längderna något och tryck ner mjuk kola i en fördjupning längs med varje längd.
- Forma degen runt kolabitar till två längder igen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter eller tills längderna har fått en gyllene färg.
- Ta ut längderna och skär dem genast i sneda snitt medan de fortfarande är varma.
Smöriga kolasnittar är goda att servera som fika eller till kaffet. Förvara dem i en lufttät burk för att behålla mjukheten och smaken längre.
Smöriga kolasnittar