Träskärbrädan: Så håller du den i bra form

En skärbräda är en ovärderlig hjälp i köket, men den behöver lite omsorg för att hålla sig i bra form.

Det finns många olika material att välja mellan när det gäller skärbrädor, såsom trä, glas, plast och sten. Varje material har sina egna fördelar och nackdelar, så det är viktigt att tänka på vad som passar dig bäst. Träskärbrädor är mycket populära eftersom de är mjuka och ger inga skador på knivar, men de kräver lite mer omsorg och behandling än andra material.

Oavsett vilket material du väljer är det viktigt att ta hand om skärbrädan och ge den den omsorg den behöver för att hålla länge. Genom att följa dessa enkla tips kan du få din träskärbräda att hålla sig i bra form och fortsätta att vara en ovärderlig hjälp i köket.

4 saker du inte bör göra med din träskärbräda

  1. Låt inte skärbrädan stå i vattnet efter att du har tvättat den. Trä är en naturlig material som kan svälla och skadas av fukt, så det är viktigt att torka av den ordentligt och låta den torka i luften innan du ställer undan den.
  2. Använd inte starka rengöringsmedel eller skurpulver på skärbrädan. Dessa kan skada ytan och orsaka repor, så det är bättre att använda en mild diskmedel och en skrubbborste istället.
  3. Placera inte skärbrädan i närheten av värmekällor, som spisen eller grillen. Träet kan torka och spricka om det utsätts för för höga temperaturer.
  4. Låt inte skärbrädan stå och ruttna i diskstället. Tvätta den ordentligt och torka av den efter varje användning, och ställ den på en torr och jämn yta när du inte använder den.

Här är några tips på hur du kan ta hand om din skärbräda på bästa sätt

Rengör skärbrädan efter varje användning. Använd ljummet vatten och lite mild diskmedel för att få bort eventuella rester av mat. Torka av skärbrädan med en mjuk trasa eller en handduk och låt den torka ordentligt innan du ställer undan den igen.

Använd inte starka rengöringsmedel eller skurpulver på skärbrädan, eftersom de kan skada ytan och orsaka repor.

Om skärbrädan har djupt rotade fläckar kan du pröva att gnida in en blandning av bakpulver och vatten på fläcken och låta den sitta i några minuter innan du sköljer av den.

Förvara skärbrädan på en torr plats och undvik att ställa den i vattnet eller lägga den i diskmaskinen. Trä är ett naturligt material som kan svälla och skadas av fukt.

En annan sak du kan göra för att ta hand om din skärbräda är att lägga den på en torr och jämn yta när du använder den. Om du lägger den på en ojämn yta kan den skava och skadas.

Olja in skärbrädan

Glöm inte att behandla skärbrädan med ett träskydd regelbundet för att hålla den i bra form. Detta hjälper till att skydda ytan mot skador och gör att den lättare att rengöra. Om skärbrädan har blivit torr och sliten är det dags att behandla den med ett träskydd. Det finns många olika sorter att välja mellan, så läs alltid tillverkarens anvisningar innan du applicerar det.

  1. Börja med att tvätta skärbrädan ordentligt med hett vatten och en skrubbborste för att få bort eventuella matrester och bakterier. Låt den sedan torka i luften.
  2. Förbered en blöt trasa eller en fuktig handduk. Detta är till för att ta bort eventuell överflödig olja när du är klar.
  3. Massera oljan jämnt över skärbrädan med hjälp av en mjuk, fuktig trasa. Se till att täcka hela brädan, även kanterna.
  4. Låt oljan sitta i några minuter för att ge träet tid att suga upp den.
  5. Torka av skärbrädan med den fuktiga trasan eller handduken för att ta bort eventuell överflödig olja.
  6. Låt skärbrädan torka i luften i några timmar innan du använder den igen.

Det är viktigt att olja in skärbrädan regelbundet för att hålla den i bra form och ge den den skydd den behöver. Genom att följa dessa enkla steg kan du få din skärbräda att hålla länge och fortsätta att vara en ovärderlig hjälp i köket. Här är några förslag på oljor du kan använda till din skärbräda.

En skärbräda är en viktig del av alla köksredskap, men den behöver lite omsorg för att hålla sig i bra form. En av de viktigaste sakerna du kan göra för att ta hand om din skärbräda är att olja in den regelbundet. Olja hjälper till att skydda träet mot fukt och hårda matrester, samtidigt som det ger brädan en fin finish.

Det finns många olika oljor att välja mellan, men det vanligaste är linolja eftersom den är naturligt rådande och ger en bra skyddande effekt. Det är viktigt att välja en olja som är lämplig för just din skärbräda. Många träskärbrädor är tillverkade av björk, ek eller valnöt, och varje träslag har sina egna egenskaper och kräver olika sorters olja. Läs alltid tillverkarens anvisningar innan du oljar in skärbrädan för att se vilken olja som passar bäst.

Hitta rätt skärbräda för dig

Det är också en bra idé att välja en skärbräda som passar dina behov. Finns det till exempel en stor familj som ska använda den kan det vara bra att välja en större skärbräda, medan en mindre skärbräda kan vara mer lämplig för en person som bor ensam.

Antispetisk skärbräda

Träbrädor av akaciaträ är inte bara dekorativa och skapar en inbjudande atmosfär, utan akaciaträ är också naturligt antiseptiskt och ett bra och hygientiskt träslag att välja till köket. Läs mer och beställ

Genom att ta hand om din skärbräda på rätt sätt kan du få den att hålla länge och fortsätta att vara en ovärderlig hjälp i köket.

Relaterade inlägg

Få rent träskärbrädan

Träskärbrädan: Så håller du den i bra form
Rulla till toppen