Kan man äta kyckling som är rosa

Kan man äta kyckling som är rosa

Kyckling är alltid en utsökt rätt, oavsett om du tillagar den själv, köper färdiggrillat, beställer från ett matställe eller äter från din favoritrestaurang. Det är bland det kött vi äter mest av faktiskt.

Men kan man äta kycklingkött som är rosa? Även om kyckling är jätte gott, kan det vara farligt för din hälsa om du äter den när den är underkokt eller rå, på grund av bakterier som campylobakter och salmonella. De flesta av oss tror att en tillagad kyckling måste vara vit, men vad ska du göra när kycklingen du just tillagade är rosa inuti?

Ska du tillaga det igen? Eller kan du äta den som den är? Och vad händer om du äter kyckling som är rosa? Sådana frågor är det många som funderar över. Här kommer jag att besvara dessa frågor. Så läs vidare för att lära dig allt om kycklingfärg, rekommenderad tillagningstemperatur, plus andra detaljer. Jag ska berätta hur du kan göra en god kyckling, som också är säker att äta.

Farorna med att äta rå kyckling

Salmonellabakterier är en stor fara när man lagar någon form av fjäderfä, så som kyckling eller kalkon. Denna bakterie finns främst i djurens tarm, och den är vanligare hos kycklingar. Det kan orsaka matförgiftning, tyfusfeber, gastroenterit, enterisk feber och andra allvarliga hälsoproblem.

Om du blir smittad och bakterierna sprider sig, kan du drabbas av livshotande problem.

Campylobacter är en annan dödlig bakterie du kan få genom att äta underkokt eller rå kyckling. Eller om du äter mat som varit i kontakt med rå kyckling. Om man äter den kan det leda till att man får problem med gaser, feber, blodig avföring, diarré och kräkningar.

Forskning tyder på att vissa bakterier är resistenta mot antibiotika, vilket gör det svårt att behandla när man blir sjuk. Därför är det viktigt att din kyckling är välstekt. Om den är genomstekt dör sådana bakterier och du kan njuta av en säker (och välsmakande) kyckling.

Är rosa kyckling säkert att äta?

Enligt USDA är den primära determinanten för en välkokt kyckling temperaturen, inte färgen. Vi anser att en genomstekt kyckling ska vara vit, inte rosa, och lagar den tills den är minst 75°C i innertemperatur vid benet.

USDA förklarar vidare att det är vanligt att en välstekt kyckling har en rosa nyans, särskilt för yngre kycklingar med mycket genomtränglig hud och ben. När du lagar kyckling kan hemoglobinet som finns i dess muskler reagera med luft så att det får en rosa färg även när det är helt genomstekt.

Hur kyckling matas eller konserveras kan också påverka dess färg. Till exempel tenderar fryst kyckling att vara rosa när den kokas.

Ändå bör du undvika att äta rosa kyckling, särskilt om du inte är säker på den exakta temperaturen de använde för att laga den. Det finns flera sätt att undvika att laga kyckling med rosa färg, vilket vi också diskuterar nedan.

Det är bäst om du också är noga med den köttsaft som din kyckling producerar. Det är bäst att du väntar tills det är klart, inte blodig eller rosa.

Orsaker till rosa färg hos kycklingar

De mest sålda kycklingarna är mellan 6-8 veckor gamla. Sådana kycklingar är unga och har tunna, ihåliga och porösare ben än äldre kycklingar. Benmärgen är vanligtvis purpur på grund av myoglobin, som är ett protein som är ansvarigt för syreförvaring. När detta protein läcker ut i kött får det området runt det, även benen, att ändra färg, även när det kokas under extrema temperaturer.

Tillagningstekniken du använder kan få din kyckling att ha en rosa färg. Tillagningsmetoder som innebär lägre tillagningstemperaturer, som rökning, kan leda till kyckling med rosa färg. Att använda en gasugn och grill kan få ditt kycklingkött att ändra färg, vanligtvis en rödaktig nyans.

Hur man förhindrar att kycklingen får en rosa nyans

Även om forskning visar att rosa kyckling är säker, är det ofta svårt att tro att det är säkert och sluta tänka på vad som händer om du äter rosafärgad kyckling. Att helt undvika rosa kött är inte så lätt. Vissa kycklingar kan vara vita när de är helt kokta och andra förblir rosa.

Om du verkligen är rädd för rosa kyckling kan du undvika att äta rosa kyckling genom att sänka pH-nivåerna eller köpa en äldre kyckling med mindre porösa och starkt förkalkade ben. PH-nivåerna kan få din kyckling att bli rosa; ju högre pH, desto mer rosa är din kyckling.

Du kan minimera denna effekt genom att använda sura marinader som vinäger och citrus för att minska den rosa nyansen i ditt kycklingkött. Detta tillvägagångssätt är dock mindre effektivt för att minska den rosa nyansen orsakad av myoglobin.

För att undvika myoglobineffekten kan du välja att ta bort alla ben i din kyckling innan du tillagar den. Om benen saknas behöver du inte oroa dig för det purpurfärgade eller rosa köttet.

Hur man vet att kycklingen är genomstekt

Fram till denna tidpunkt vet du nu att genomstekt kyckling inte nödvändigtvis är vit men också kan vara rosa. Det finns fyra huvudsakliga sätt att kontrollera om din kyckling är säker att äta, och de inkluderar:

1. Rätt temperatur

Om din kyckling fortfarande är rosa och du inte är säker på om den är helt stekt bör du kontrollera temperaturen på de köttigaste områdena, som låren. Om din kyckling är välkokt, bör den läsa minst 80 grader C. Om det är i en restaurang, skulle det vara bäst att du ber om en annan maträtt om du inte litar på deras matlagning. Det är bäst att äta kyckling och någon form av kött från ansedda restauranger för att undvika osäkerhet. Det är inte värt att riskera din hälsa och tid att med att äta osäker kyckling. Läs mer och beställ

2. Kontrollera konsistens

Det finns en märkbar skillnad mellan en helt genomstekt och underkokt kyckling. Dåligt stekt kyckling är vanligtvis tät, och gummiaktig med en glänsande känsla. Överkokt kyckling är vanligtvis hård, tät och har en obehaglig trådig konsistens.

En välkokt kyckling är smält, saftig och har en mellanliggande konsistens. Det vore bäst om du vet hur perfekt kokt kycklingkött ser ut.

3. Krympande

Kycklingkött krymper vanligtvis efter att det stekts på grund av utsläpp eller avdunstning av fett och fukt. Om din kyckling inte minskar i storlek är den förmodligen dåligt kokt och behöver mer värme och tid att tillaga den.

Slutsats

Korrekt kycklinglagning är avgörande för ett hälsosamt liv och ditt välbefinnande. Även om rosa kyckling inte nödvändigtvis är skadlig är det viktigt att du lagar din kyckling väl för att undvika att smittas av dödliga bakterier som salmonella och campylobacter.

Det rekommenderas att du lagar din kyckling så den når en innertemperatur på 80 grader, ger den tillräckligt med tid, kontrollerar dess struktur och använder en effektiv kökstermometer för att kontrollera om den är säker för konsumtion. För att undvika rosa kyckling kan du använda sura marinader och undvika att laga unga kycklingar.

Du bör placera din termometer i den tjockaste delen av köttet och undvika att trycka den närmare grillen för att få mer exakta och tillförlitliga resultat. 

Relaterade frågor

Hur kan jag minska matkostnaderna? Det enklaste sättet att sänka matkostnaderna är att köpa mat som är billigare, köpa mat efter säsong, göra storkok, baka brödet själv, odla grönsaker, plocka svamp och bär. Det är också viktigt att inte handla mat i onödan.

Kan man äta kyckling som är rosa
Rulla till toppen