Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur länge överlever malar inomhus?

Malar är en extremt mångsidig art med cirka 160 000 olika typer, medan det bara finns 17 500 fjärilsarter. Du har antagligen hört att en mal är ett resultat av det sista utvecklingsstadiet från ägget, larven och puppan. Denna process sker gradvis över en period från veckor till månader. Malen spricker äntligen från sin kokong och utvecklas till en flygande mal. Men varifrån kommer den in och hur länge överlever malar i ett hus?

Den genomsnittliga livslängden för en vuxen mal är 40 dagar. Under sin livstid ökar malarna snabbt i antal på grund av det stora antalet ägg som honan lägger.

Jag vet hur frustrerande det är att ha malar i sitt hem. Resten av artikeln kommer att granska hur länge varje art bor i ditt hem, var de bor i huset och hur man kan bli av med dem för gott från ditt hus. Låt oss börja!

Hur länge bor malar i ditt hus?

Den genomsnittliga livslängden för en mal är 40 dagar från det ögonblick det spricker från sin kokong. En hona lägger maximalt 250 ägg. När hon lagt äggen tar det 10 dagar innan de kläcks. Den vuxna malen fortsätter att invadera skafferier och naturfibrer i hemmet.

Malens specifika livslängd beror på dess art. En vuxen Luna-mal lever i bara en vecka, malen Puss Moth som har grå färg kan leva i maximalt 3 till 5 månader. Hummingbird hawk malar kan leva i två eller tre månader.

Livslängden är försumbar för ett litet antal malar, men när antalet malar börjar växa exponentiellt blir livslängden en oroande faktor. Du vill inte ha malar som förökar sig i din bostad oavsett deras livslängd, eller hur? 

Var gömmer sig malar i ditt hus?

Det finns så många olika arter av malar, men en mal som husägare ofta kommer i kontakt med är klädmalar och livsmedelsmal. Skadegörarna lockas till ett brett utbud av hushållsartiklar som de kan äta av eller använda för att lägga äggen på. Den kvinnliga malen lägger många ägg innan de lämnar ett ställe för att bege sig till nästa.

Malar är kända för sin förmåga att förstöra kläder av både ylle såväl som vävda tyger. Dessutom lockas de också av naturliga material som siden, päls och hår. De flesta malar i ditt hem är i genomsnitt 2,5 cm. De flesta är brungula av naturen.

Malar undviker naturligt ljus under dagen och gömmer sig helst i mörkret. I allmänhet hittar du dem i mörka områden i huset, såsom en källare. Källaren är förmodligen den sista platsen du har tid att kolla in ditt hektiska schema. Malarna kommer att äta på mattor, täcken, dekorativa föremål, kläder och leksaker under natten.

Malar är också vanliga på vindar. Eftersom vindar ofta används för lagring av saker, drar malar fördel av denna situation och äter på de tyger som finns där. På grund av den dåliga belysningen på vinden, källaren eller förrådet kommer malar att kunna gömma sig i detta område, utan att du ens märker det.

När kollade du senast efter mal? Antar du alltid att allt är okej? Jag rekommenderar att du tittar på hörnen på garderoben eller i kanten av tyger. Malar kan komma in och angripa ett hem långt innan du märker deras närvaro. Som ett resultat kommer stora skador att visa sig på kläderna eller inredningen som lagras i dessa regioner.

Du bör också kontrollera dina skåp. Malar älskar skåp när de letar efter mat, särskilt skafferiet brukar de gilla. Eftersom skåpshyllor sällan rengörs drar de fördel av det och kan äta mycket mat utan att du ens märker det. Malens närvaro i skafferiet kan till och med orsaka matförgiftning.

De kommer att äta rockar, tröjor, kuddar så länge de lagras lättåtkomligt. Malar kommer att invadera områden med svagt ljus och eftersom de är så många när de angriper kan de också orsaka betydande skador. Att ha mycket mal i delar av huset kan bli väldigt kostsamt.

Klädmalarver lämnar vanligtvis små hål i kläderna. De lämnar också avföringsfläckar efter sig medan de äter, även om det är stora mängder mat du lagrar i skafferiet bör det kastas vid malangrepp eftersom den förorenats av malens avföring, nät och kokonger.

Hur blir du av med malar i ditt hus?

Förebyggande är alltid bättre än att ta hand om problemet när det inträffat. Håll dina, mattor, golv och lister alltid dammsugna och dammade. Jag rekommenderar att du rengör ditt hem med en dammsugare förutom att damma kläder. Använd också miljövänliga rengöringsmedel som säkerställer att ditt hus är fritt från smuts och damm. Dam och smuts lockar malar. Kom också ihåg att tömma innehållet i dammsugaren och tvätta trasor ordentligt för att se till att ägg inte kläcks och att larver inte växer.

De är tre till fyra arter som du måste vara på utkik efter. En mal som fällt ihop vingarna är i allmänhet guldfärgad. De är väldigt små, mindre än en centimeter långa och svåra att märka i din garderob eller vilken region som helst. De kommer oftast genom kläder, begagnade kläder och möbler som troligen tillhandahålls av din granne. Förebyggande försiktighet är att undvika att dela kläder med andra.

I garderoben och gör de små hålen på dina favoritkläder. Att köpa galgar gjorda av cederträ är ett bra sätt att förebygga malangrepp. Cederträet producerar en kemikalie med en söt doft som de gärna undviker. Använd cederolja som stöter bort malar, och lavendelpåsar. Även om det inte hjälper så mycket. Det bästa är om du istället kan lägga dina kläder i en sluten förpackning.

Jag rekommenderar också att använda malspray som innehåller insektsmedel tillsammans med påsar för att förvara dina kläder, för att få bort malen helt. Du måste vara extremt försiktig när du sprayar eftersom de innehåller ett insektsmedel som är irriterande att få på huden.

Min bästa rekommendation skulle vara att använda en malfälla. När du har köpt fällan skalar du försiktigt papperet. Fällan släpper ut en söt doftkemikalie som lockar malar på malfällans klibbiga yta. Malar producerar ett feromon som särskilt lockar manliga malar till den klibbiga ytan på malfällan som är impregnerad med den feromonkemikalien som malar älskar.

Det finns också en elektronisk switch som heter Aspectek som avger en hög frekvens för att döda malarna. Den är tillgänglig på Amazon till ett bra pris. Kontrollera Aspectek-omkopplaren på Amazon.

Malar älskar naturfiber väldigt mycket som ull, kashmir och siden. Även om de är väldigt dyra äter inte malar av syntetfiber utan väljer istället naturliga fibrer. Använd syntetiska nylonpåsar för att täcka denna typ av plagg.

Du kan också frysa dina kläder. Detta görs genom att lägga dina kläder i en väska och placera den i frysen i ett par dagar. Detta kommer att döda både larverna inne i klädesplagget och malarna. Malar överlever inte i extremt kalla miljöer, utan älskar varma miljöer med optimal temperatur. Du kan också använda heta temperaturer för att döda mal när du upptäcker hål i ett klädesplagg i din garderob.

Om malpopulationen är stor är det bästa sättet att bli av med dem att anlita en skadedjursbekämpare. Ibland räcker det inte med förebyggande och elimineringstekniker. Kontakta Anticimex skadedjursbekämpning om du möter en skadedjursangrepp som är utom kontroll. De erbjuder lösningar som är anpassade till din budget.

Slutligen kan du också använda vinäger för att förstöra malets ägg. Vit vinäger är ett starkt naturligt rengöringsmedel som ändrar pH på ytan som rengörs. Detta förstör äggen innan de kläcks.

Mina bästa rekommendationer för att förstöra malpopulationen är först och främst genom att ringa skadedjursbekämpningsföretag om saker och ting går fel. En kompetent tekniker kommer att bedöma situationen. Använd malsspray för att döda synliga malar på klädytor och naturfibrer.

Kolla upp din hemförsäkring

Med en bra hemförsäkring är det många skador som täcks av den. Kanske har du råkat ut för angrepp av vilda djur, en vattenläcka, eldsvåda, överfall, vitvaror som gått sönder, du har blivit utsatt för överfall eller något liknande. Evoli täcker alla vanliga skador i hemmet, men även under semestern. Du kan dessutom få kristerapi, rättsskydd osv. De har allt en försäkring bör innehålla, bara lite bättre pris. Jämför dem gärna med din nuvarande hemförsäkring!

Läs mer och beställ

Hur länge överlever malar inomhus?
Rulla till toppen