Hur diskar man?

Det finns väldigt många åsikter om hur man ska göra för att diska på rätt sätt. Idag har de flesta en diskmaskin, men ibland tvingas man ändå att handdiska och då ställs man inför en del frågor.

Vad ska diskas först? Hur får man bort det som bränt fast i grytan? Ska diskmedlet hällas i först eller sist i diskbaljan?

Hur diskar man?

När du frågar din gamla farmor eller mormor så kommer de berätta för dig att det är viktigt att diska disken i rätt ordning. Det som det egentligen handlar om är att man inte ska behöva byta vatten i onödan. Att diska i rätt ordning sparar både pengar och miljö.

Men vilken ordning ska man då diska disken i? Man brukar börja med det som är minst smutsigt så som glas och bestick. Därefter går man vidare med tallrikar. Därefter tar man grytor och allra sist är det stekpannans tur.

När du diskar behöver du en diskborste eller en disksvamp. För flaskor finns det speciella flaskborstar som lätt kommer in genom en liten öppning. Du behöver även lite diskmedel för handdisk.

Hur mycket diskmedel ska man ha?

Det finns många olika diskmedel på marknaden. Hur mycket som behövs av just ditt diskmedel får du läsa på flaskan. Ofta så behövs bara några droppar.

Är disken väldigt smutsig eller har det bränt fast i grytan kan det vara bra att ställa grytan i blöt en stund.

När du diska gjutjärnspannor och grytor ska du inte använda diskmedel över huvud taget, utan bara diska ur dem med hjälp av hett vatten och en diskborste.

Skölj och torka disken

Undan för undan när du diskar sköljer du disken och ställer den i diskstället. Vill du göra det mest miljövänligt tappar du upp hett vatten i en balja där du doppar ned den nydiskade disken.

Det är bra om disken när den torkar får stå fritt, sa att vattnet kan droppa av lätt. Annars kan det bildas vita fläckar på disken av kalken i vattnet.

Om man snabbt vill få undan i köket och tycker att det ser stökigt ut i köket kan du torka disken med en kökshandduk och ställa in den i skåpet.

Hur gör man om det bränner fast i en gryta?

Har du haft för hög temperatur eller kanske glömt en gryta på spisen kan det hända att det bränner fast i botten. Men hur gör man för att få rent en gryta där det bränt fast?

Har du bränt fast grötgrytan häller du bara på lite kallt vatten. När du har ätit upp din frukost kommer beläggningen i botten ha lossat och det är bara att diska som vanligt.

Är det något som har satt sig fast ordentligt kan du koka upp grytan med lite såpa och låta det stå på spisen och svalna. Sedan brukar det kunna gå att få bort beläggningen.

Du kan också rengöra grytan med hjälp av bakpulver. Häll lite pulver i botten och koka vattnet några minuter och sedan låta det stå och svalna.

Det sista husmorstipset för att få rent i botten på den brända kastrullen är att koka upp vatten och ättika. Blanda dem med hälften av varje.

Hur diskar man?
Rulla till toppen